Hlavní obsah
Lidé a společnost

Baba Jaga z Mrazíka: Georgij Milljar si zahrál i Popelku. Syn francouzského šlechtice zemřel chudý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Tvrdil, že žena má být za všech okolností krásná. Proto se prý rozhodl, že odpudivou Babu Jagu v oblíbené ruské pohádce Mrazík si zahraje sám. Ženské role měl rád.

Článek

Záskok za Popelku

Georgij Milljar původně pracoval jako kulisák, ale protože poctivě chodil na všechna představení divadla, ve kterém byl zaměstnán, znal většinu rolí nazpaměť. Když náhle onemocněla představitelka Popelky, nezaváhal ani na chvíli a na jevišti za nepřítomnou herečku zaskočil. Nikdo v hledišti nepoznal, že okouzlující Popelka je ve skutečnosti muž. Georgij Milljar měl prostě talent a díky tomuto záskoku poznal, že herectví je přesně to, čemu by se chtěl věnovat.

Šlechtický titul a zlaté doly

Oblíbený ruský herec se narodil 7. listopadu 1903 v Moskvě do velice bohaté a vznešené rodiny. Otec byl původem francouzský šlechtic, který v Rusku pracoval jako stavitel mostů a matka pocházela z rodiny, která na Sibiři vlastnila zlaté doly. Georgij tedy prožil své dětství v opravdovém přepychu, obklopen služebnictvem a houfem soukromých učitelů. Když mu byly teprve tři roky, jeho otec zemřel. Další zlé chvíle rodinu postihly po ruské Velké říjnové revoluci, kdy přišla o veškerý svůj majetek. Georgij si poté změnil příjmení, aby zatajil svůj aristokratický původ. Ani se raději nechlubil svým dobrým vzděláním a znalostí několika světových jazyků.

Babu Jagu hrál muž

Georgij nastoupil na pozici kulisáka do divadla v Gelendžiku. Lázeňské město, ležící na pobřeží Černého moře, se stalo jeho první scénou. Právě tady totiž zaskočil za nemocnou kolegyni v roli Popelky a od té doby už herectví neopustil. V roce 1924 přijal angažmá v hlavním městě a stal se členem moskevského Revolučního divadla. Talentovaného herce o pár let později objevil i fim, kde začal hrát vedlejší, přesto výrazné role. Několikrát se divákům představil v pohádkách jako mýtická folklórní bytost Kostěj nebo ošklivá stařena Baba Jaga. Kvůli své drobné postavě byl na podobné role jako dělaný. Svou úlohu, i když byla malá, si vždy pečlivě nastudoval. Říká se, že při ztvárnění své nejslavnější postavy Baby Jagy v legendární ruské pohádce Mrazík se inspiroval vzhledem hašteřivého souseda. Oblíbený sovětský herec absolvoval většinu triků ve filmech, kde hrál, sám. Nebál se rozpálených kamen ani ledové vody.

Svatba v pětašedesáti

I když se Georgij nikdy nestal otcem, děti měl celý svůj život velice rád. Kromě herectví a dabingu se věnoval i psaní a kreslení. Mezi kolegy byl oblíbený pro svou dobrosrdečnou a skromnou povahu, ovšem našli se i tací, kteří toho uměli využít. Od stárnoucího herce si napůjčovali peníze, které mu nevraceli. To spolu s úbytkem rolí způsobilo, že kdysi hojně obsazovaný a populární umělec byl z nouze nucený jíst prošlý chléb. Georgij žil až do svých pětašedesáti let ve společné domácnosti s matkou, které se podle přátel a kolegů dokonce i bál. Když prý na natáčení dělal rozpustilé vtipy, stačilo mu pohrozit maminkou a byl rázem klid. Když hercova matka zemřela, požádal o ruku svou šedesátiletou ovdovělou sousedku, se kterou zůstal až do konce života. Georgij Milljar zemřel v roce 1993 ve vysokém věku 89 let v rodné Moskvě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz