Hlavní obsah
Umění a zábava

Doktorka Quinnová: Jane Seymourová se proslavila jako Bond girl. V 67 letech pózovala pro Playboy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Toglenn/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Anglická herečka Jane Seymourová

Představitelce oblíbené lékařky z legendárního seriálu, jehož zrušení vyvolalo mezinárodní nevoli, je dnes 73 let. Anglická herečka Jane Seymourová však na svůj věk zdaleka nevypadá. Před šesti lety dokonce nafotila snímky pro pánský časopis.

Článek

Jako odvážnou lékařku si ji zamilovali televizní diváci po celém světě

Americký historický seriál Doktorka Quinnová se začal poprvé vysílat v roce 1993 a úspěch, který získal, byl natolik mimořádný, že ho sledovali diváci z více než sta zemí světa. Děj se točil kolem sympatické doktorky medicíny Michaely Quinnové z Bostonu, která se po smrti otce vydala v druhé polovině 19. století hledat své životní štěstí až na daleký Divoký západ do malého města v Coloradu, kde si otevřela lékařskou praxi.

Často musela čelit nedůvěře místních, ale časem se jí přeci jen podařilo obyvatele Colorado Springs přesvědčit o tom, že žena může být ve své profesi stejně dobrá jako muž. Natáčení probíhalo ve westernovém městečku v Agoura Hills v Kalifornii, kde mohli své oblíbence v průběhu přípravy seriálu navštěvovat jejich fanoušci, kteří na místo ve velkém přijížděli i poté, co Doktorka Quinnová v roce 1998 skončila a mnoho budov známých z televizních obrazovek bylo zbořeno. I přesto však fiktivní městečko zůstalo populární turistickou atrakcí, dokud ho v roce 2018 nezničil mohutný požár.

Zvolila si stejné jméno, jaké nosila anglická královna

Hlavní roli emancipované lékařky Michaely Quinnové přijala tehdy již známá a úspěšná anglická herečka Jane Seymourová, která se narodila 15. února 1951 v Uxbridge jako Joyce Penelope Wilhelmina Frankenbergová, ale ve svých 17 letech dala přednost snáze zapamatovatelnému uměleckému jménu, které nosila i jedna ze šesti žen krále Anglie Jindřicha VIII. Hereččin otec byl porodník a měl polské kořeny. Matka, jejíž původ sahal do Holandska, pracovala jako zdravotní sestra a část druhé světové války strávila v zajetí.

Jane se pustila do studia anglické umělecké školy Tring Park School a v roce 1969 ji čekal její herecký debut, když získala malou roličku v britské válečné hudební komedii Oh! What a Lovely War. Zanedlouho se nadaná umělkyně objevila ve své první hlavní úloze židovské ženy Lillian Steinové, která ve válečném dramatu The Only Way z roku 1970 hledala ukrýt před nacisty.

Proslavila se už v sedmdesátých letech rolí milenky Jamese Bonda

Jane Seymourová svou krásou a talentem brzy zaujala i producenty připravované bondovky Žít a nechat zemřít. Akční film podle námětu spisovatele Iana Fleminga se točil kolem gangu překupníků drog, se kterým bojoval slavný agent britské tajné služby James Bond, tentokrát v podání Rogera Moora. Jane představovala další z řady jeho milenek. Jako Bond girl Solitaire se v roce 1973 celosvětově proslavila a navždy se zapsala do srdcí filmových fanoušků.

Po úspěchu snímku ji čekaly nabídky také z americké televize, točila filmy i seriály, a dokonce zazářila na jevišti Broadwaye. Získala mnoho prestižních hereckých ocenění, mimo jiné i Zlatý glóbus za své ztvárnění doktorky Quinnové, která se stala spolu s Bond girl Solitaire hereččinou nejslavnější rolí. O nebývalé oblibě populárního seriálu svědčí i fakt, že se po jeho zrušení v roce 1998 strhla vlna divácké nevole.

Před sedmdesátkou pózovala pro Playboy

Třiasedmdesátiletá herečka dnes žije v kalifornském Malibu. Má čtyři děti a prošla si čtyřmi rozvody. Držitelka Řádu britského impéria, který jí v Buckinghamském paláci udělila sama královna Alžběta II., se kromě hraní věnuje i produkci, vydává knihy a prodává vlastní řadu šperků. Velký úspěch také slaví jako návrhářka nábytku a bytových dekorací, které jdou doslova na dračku.

Ve svých 67 letech upoutala mezinárodní pozornost svým pózováním pro známý pánský časopis Playboy, na jehož stránkách se objevila už potřetí. Poprvé mohli její svůdné snímky čtenáři vidět už v roce 1973, kdy byla na vrcholu popularity díky své roli Bond girl. Podruhé časopis otiskl hereččiny fotografie v osmdesátých letech, ale nejvíce přitažlivě se Jane cítila až během posledního focení tři roky před sedmdesátými narozeninami. Svou odvahou chtěla především inspirovat ostatní ženy v pokročilém věku, které už možná myslely, že díky přibývajícím rokům ztratily jiskru.

Zdroje:

https://people.com/style/jane-seymour-playboy-at-67/

https://www.foxnews.com/entertainment/jane-seymour-doesnt-do-plastic-surgery-actress

https://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/jane-seymour-posed-playboy-67-26617903

https://walkoffame.com/jane-seymour/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jane_Seymour_(actress)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dr._Quinn,_Medicine_Woman

https://www.kinobox.cz/film/24386-zit-a-nechat-zemrit

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz