Hlavní obsah
Lidé a společnost

Eliška a Damián naruby. Kate vyrostla u Amišů. Život jako před staletími vyměnila za fotky v prádle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Amiška. Ilustrační foto

Primácký seriál už nějaký čas rezonuje Českem. Příběh o muži z minulosti, který se vydá do současnosti, zní jako sci-fi. Něco vzdáleně podobného zažila i Kate Stoltz. Časem ale jako Damián necestovala. Do moderního světa přišla z komunity Amišů.

Článek

Život jako dřív

Amišové představují jednu z větví takzvaných novokřtěnců. To je jedno z mnoha reformních náboženských hnutí vzniklých v 16. století. Jejich členové žijí hlavně ve Spojených státech, převážně v Pensylvánii, Ohiu a Indianě a mají dokonce i svůj vlastní jazyk. Tomu se říká pensylvánská němčina, což je německý dialekt, který do Severní Ameriky přivezli němečtí imigranti. Amišové žijí na venkově, kde se věnují farmaření a výrobě nábytku. Pole obdělávají s koňmi jako před staletími a koně jim dokonce slouží i jako dopravní prostředek, protože místo auty jezdí krytými povozy. Amišové totiž odmítají používat techniku a žijí tak, jako kdysi jejich předci. Nemají telefony ani elektřinu a izolují se od většinové společnosti. Ženy nosí ručně šité jednoduché šaty a na hlavě jim nesmí chybět nezbytný čepec nebo šátek. Mužští příslušníci této komunity se oblékají do černých kalhot s košilí, vestou a kloboukem. Kdybyste se ocitli v amišské vesnici, přišli byste si jako v úplně jiné době. Každý si ale může vybrat, jestli chce žít život jako před staletími, nebo dá přednost modernímu světu. Podle tradice totiž mohou mladí Amišové svou rodinu opustit a vydat se ,,na zkušenou“. Dlouhé šaty a klobouky vymění za trendy oblečení, které nosí obyčejní lidé a navštěvují veřejné školy i přátele. Sami se potom mohou rozhodnout, co jim vyhovuje víc.

Foto: pixabay.com

Amišové žijí tradičně, ale dnes už existuje i řada modernějších směrů jejich hnutí.

Z farmy do reality show

Kate Stoltz se rozhodla této možnosti využít naplno. Do moderní doby skočila rovnou oběma nohama a přihlásila se do reality show! Televizní seriál, kterého se dívka zúčastnila v roce 2012, se věnoval právě Amišům a jejich novému životu v New Yorku plnému vymožeností. Kate se narodila jako Katie Stoltzfus v roce 1991 v Pensylvánii do rodiny Amišů. Stoltzfusovi farmařili a jejich sedm dětí jim v tom muselo pomáhat. Mezi další úkoly Kate patřilo i šití tradičních oděvů pro sebe a své příbuzné. Naučila ji to její starší sestra už jako devítiletou. Byla to práce, která mladou dívku bavila a tehdy ji ani nenapadlo, že ji jednou bude šití i živit. Po účasti v oblíbené reality show se Kate díky její kráse a nevšednímu příběhu začaly hrnout nabídky z modelingu. A ona se je rozhodla využít, i když její rodině se to ani trochu nelíbilo a dodnes se s ní o její práci nechtějí bavit. Ale Kate si vybrala, že už v moderním světě zůstane.

Foto: pixabay.com

Kate Stoltz se z tradiční amišské farmy rozhodla odejít. Začala se živit jako modelka a tím porušila rodinné tradice. Ilustrační foto

Nechtěla být jen ramínko na šaty

Kate si zkrátila příjmení na Stoltz a podepsala smlouvu s modelingovou agenturou. A ne s jen tak obyčejnou, ale rovnou s jednou z deseti nejlepších v celém New Yorku. Začala se objevovat ve světových časopisech a chodila po přehlídkách známých návrhářů. Dokonce nafotila sérii odvážnějších snímků pro lechtivý časopis Maxim, kde si před objektiv stoupla pouze ve spodním prádle. Porušila tím všechny amišské zvyky a její rodina to nenesla zrovna dobře. Nakonec se Kate ke svým kořenům přeci jen částečně vrátila. Při práci v modelingu, kdy předváděla všechny ty krásné šaty, si často vzpomněla na svou dětskou zálibu v šití a kreativní ruční práce jí začala chybět. Chtěla se sama umělecky vyjadřovat a ne jen ukazovat díla jiných. V roce 2015 se přihlásila na odbornou newyorskou školu, kde vystudovala módní návrhářství. Navštěvovala také nejrůznější kurzy a absolvovala stáž u uznávané módní návrhářky. Zbytek z oboru se doučila při své práci asistentky designéra. Všechny své zkušenosti s šitím i z módního průmyslu se Kate Stoltz rozhodla využít a založila svou vlastní módní značku. Šaty vyrábí na zakázku přímo v ateliéru. Kromě stroje šije také ručně. Přesně tak, jak se to naučila v dětství ve své amišské rodině.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Na své amišské kořeny Kate přeci jen úplně nezapomněla. Šití, které se na rodinné farmě v dětství naučila, ji dnes dobře živí.

Zdroje: oficiální internetové stránky Kate Stoltz, Reflex, Amišové

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz