Hlavní obsah
Lidé a společnost

Felix Holzmann: Z milionářského synka populárním komikem. Po sebevraždě manželky odešel do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Jeho otec byl Němec, není tedy divu, že své komické scénky dokázal s úspěchem předvádět i před německým publikem v jejich rodné řeči. Ke konci života dokonce se svými vystoupeními procestoval svět na zaoceánském parníku. Publikum ho milovalo.

Článek

Syn milionáře

Výrazné kulaté brýle, šátek kolem krku a typický klobouček, to byla poznávací znamení jednoho z našich nejoblíbenějších komiků, který se dokázal prosadit i v zahraničí. Smysl pro humor měl snad vrozený. Už jako malý svými kousky nejednou potrápil rodiče. Felix Holzmann se narodil 8. července roku 1921 v Teplicích do smíšeného německo-českého manželství. V lázeňském městě, kterému se dříve pro jeho vysokou kulturní úroveň přezdívalo Malá Paříž, však rodina dlouho nezůstala. Své dětství a mládí tak Felix prožil spolu se sestrou v Litoměřicích, kde sourozenci patřili k takzvané zlaté mládeži. Felixův otec byl totiž velice bohatý velkoobchodník a jeho děti tak mohly vyrůstat v opravdovém blahobytu.

První štace objížděl na kole

Jelikož si rodiče přáli, aby v budoucnu Felix pokračoval v rodinném podnikání, poslali ho na studium obchodní školy v Ústí nad Labem. Budoucí komik však už od dětství tíhnul k herectví. Obdivoval Vlastu Buriana i duo Voskovce a Wericha a své první zkušenosti před diváky získal už jako chlapec mezi ochotníky. Jelikož měl říšské občanství, musel během druhé světové války narukovat k německému námořnictvu. Po pětačtyřicátém roce se opět vrátil do Litoměřic i k ochotnickému divadlu, se kterým slavil poměrně veliké úspěchy. Felix Holzmann také začal vystupovat jako komik na nejrůznějších estrádách. Během jedné z nich si talentovaného umělce všiml František Budín, který sice pracoval jako účetní u Československých státních drah, ale ve volném čase si přivydělával jako konferenciér a bavič. Oba mladí muži si padli do oka a vytvořili spolu komediální dvojici, která se svými povedeným scénkami objížděla Československo. Ze začátku se jim peníze zrovna nehrnuly, a tak na cestování po štacích museli vzít zavděk i jízdním kolem. Jejich popularita však den ode dne rostla a brzy přišly i vysněné nabídky do televize a rozhlasu.

Hvězda televizních Silvestrů

Lidového chlapíka s dlouhým vedením si diváci zamilovali. Felix Holzmann se přestěhoval do Prahy a místo bývalého parťáka Františka Budína, který zůstal v Litoměřicích, mu při jeho výstupech nahrával třeba Miloslav Šimek nebo Zlatý slavík Karel Gott, se kterým jezdil i k našim německým sousedům. Ve Východním Německu českého baviče velice dobře znali a byl tam mimořádně populární. Vděčil za to také výborné znalosti němčiny, kterou díky svému původu bravurně ovládal. Své zábavné scénky, které si psal všechny zásadně sám, uměl hrát stejně dobře v obou jazycích. Neobyčejná obliba Felixe Holzmanna se ukázala i tehdy, když byl přizván k natáčení slavné německé televizní estrády Ein Kessel Buntes. U nás ho diváci na obrazovkách vídali třeba v oblíbeném pořadu Televarieté a také býval častým hostem televizních Silvestrů, kde se jeho legrační vystoupení stala vždy tou pomyslnou třešinkou na dortu.

Tleskali mu i mladí rockeři

Felix Holzmann se stal legendou televizní zábavy a když se nyní reprízuje jedna z jeho nejslavnějších scének Včera, dnes a zítra, ve které utvořil dvojici s herečkou Ivou Janžurovou, diváci se baví stejně, jako se smáli před lety. V osobním životě však oblíbeného baviče potkalo jedno obrovské neštěstí. V roce 1970 spáchala jeho milovaná manželka Eva kvůli dlouholetým depresím sebevraždu. Když s ní začal Felix Holzmann žít, byla již vdovou a z předchozího manželství měla dceru Evu, kterou společně vychovali spolu s komikovou vlastní dcerou Irenou, která se páru o několik let později narodila. Po manželčině tragické smrti se Felix v Německu seznámil se zpěvačkou Bärbel Greif. O čtvrt století mladší Němka populárního umělce okouzlila natolik, že si ji vzal a žil s ní za hranicemi v Chemnitzu, třetím největším městě spolkové země Sasko. Na české publikum nezapomněl a z Německa k nám pravidelně dojížděl na vystoupení. Felix Holzmann bavil své diváky téměř až do smrti. Poslední léta dokonce spolu se svou ženou strávil na zaoceánských lodích, kde přijal angažmá a díky tomu procestoval velkou část světa. Když byl Felix překvapivě pozván na rockový festival v Trutnově, sklidil zde mezi jeho mladými návštěvníky se svými scénkami neobyčejný úspěch. I když už byl v pokročilém věku a sužovaly ho zdravotní neduhy, na pódiu vždy ožil a potlesk publika mu dodával novou energii. Felix Holzmann, jehož nadčasový humor baví diváky dodnes, zemřel 13. září 2002 ve věku jednaosmdesáti let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz