Hlavní obsah
Lidé a společnost

Francis Lederer: Z idolu Československa hvězdou Hollywoodu. Slavný herec z Prahy se dožil 100 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Los Angeles Times/Wikimedia Commons/CC BY 4.0/https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Francis Lederer

Herectví se od něj učily i takové hvězdy jako George Clooney nebo Helen Huntová. František Lederer nejprve okouzlil meziválečné Československo, aby se posléze prosadil v Evropě. Ale ta největší sláva na něj čekala až v americkém Hollywoodu.

Článek

Hercův dům je dnes unikátní památkou

Na počátku roku 2024 byl v kalifornském Los Angeles nabídnut k prodeji za téměř 6,5 milionu dolarů luxusní dům, který nechal ve třicátých letech postavit legendární herec Francis Lederer. Český rodák ve své haciendě, ležící v dnešní čtvrti West Hills, pořádal okázalé večírky, na nichž hostil své hvězdné kolegy z Hollywoodu, mezi kterými nechyběly třeba Ava Gardnerová nebo Elizabeth Taylorová. Nemovitost, stojící na rozsáhlém pozemku s kouzelným výhledem do údolí, byla dokončena v roce 1934 a o více než 40 let později si díky své architektonické unikátnosti vysloužila označení historicko-kulturní památky Los Angeles.

Chtěl zakázat válku

Vnitřek přepychového domu působil jako malé muzeum, jelikož se v něm nacházelo obrovské množství nejrozmanitějších drahocenných předmětů, které se pomocí ostře sledované aukce také dostaly do prodeje. Starožitné obrazy a artefakty, většinou s náboženskou tematikou, vyvolaly velkou vlnu zájmu bohatých kupců. Všechny cennosti během svého života nasbíral původní majitel sídla Francis Lederer, který se narodil 6. listopadu 1899 jako František Lederer v pražském Karlíně do židovské rodiny obchodníka s kůží. Svou matku ztratil za zdmi koncentračního tábora v polské Osvětimi a o staršího bratra přišel během bojů první světové války, což z budoucího hereckého idolu udělalo celoživotního pacifistu, který dokonce ve 30. letech vytvořil protiválečnou skupinu, jejímž prostřednictvím vyzval světové národy, aby hlasovaly o zakázání veškerých válečných konfliktů.

Brzy se proslavil i v Evropě

Francis Lederer absolvoval studium herectví v Praze a záhy získal angažmá v Novém německém divadle na Vinohradech, které se tehdy řadilo mezi nejvýznamnější divadelní scény našeho hlavního města. Svým hereckým uměním a pohlednou tváří s tmavýma, uhrančivýma očima, okouzlil během četných zájezdových představení ženy a dívky v celém Československu. Zanedlouho se dostavily i první úspěchy v rakouských, německých a maďarských divadlech a z Francise, který tehdy vystupoval ještě jako Franz, se zrodil herec evropského formátu. Dokonce získal roli Romea v jedné z nejznámějších Shakespearových her, které se ujal pod vedením významného rakouského režiséra Maxe Reinhardta, jenž proslul svým novátorstvím. Ve svých představeních například využíval dobové novinky jako barevné světlo či otáčivé jeviště.

Kvůli líbivému zevnějšku měl zástupy fanynek

Na konci 20. let se již slavný a oblíbený divadelní herec vrhl i do světa filmu. V roce 1928 si Francis Lederer zahrál v německém němém dramatu Útočiště a o rok později se objevil v dalším německém snímku Pandořina skříňka, pojednávající o mladé a svůdné ženě Lulu, která přinesla neštěstí každému, kdo se do ní zamiloval. Ve své době šlo o poměrně kontroverzní dílo, které bylo v mnoha zemích dokonce zakázáno, ale dnes se film řadí ke klasice německé kinematografie a světoznámý režisér Quentin Tarantino ho považuje za jeden z deseti nejlepších snímků všech dob. Protože byl Francis Lederer proslulý krasavec a miláček divaček v biografech, chvíli trvalo, než filmové kritiky přesvědčil o tom, že kromě sympatického zevnějšku umí také dobře hrát. Svůj talent naplno projevil po vzniku zvukového filmu, který pro mnoho jeho kolegů z němé éry znamenal konec jejich kariéry.

Nejslavnější rolí Francise Lederera byl hrabě Drákula

Zlom v hercově životě přišel na počátku 30. let, kdy s velkým úspěchem stanul na prknech americké Broadwaye. Následovaly nabídky až ze samotného Hollywoodu. Když do Československa vtrhli nacisté, Francis Lederer se rozhodl zůstat už netrvalo v USA. V zemi neomezených možností se elegán z Prahy dokázal rychle prosadit. Čekala ho dlouhá řada různorodých rolí ve filmu, na divadle i v televizi, ale snad nejznámější Francisovou postavou se stal démonický upír v mysteriózním hororu Návrat Drákuly z roku 1958. V něm slavný krvelačný hrabě unikl z hrobky a ve vlaku zavraždil českého umělce, který cestoval z Evropy do Spojených států. Drákula převzal identitu mrtvého a vydal se na cestu do Kalifornie pod jeho jménem. Příběh vyvrcholil Drákulovým koncem, když se po pádu do hluboké šachty nabodl na dřevěný kůl. Svou nejpopulárnější roli si Francis Lederer zopakoval v 70. letech v jedné z epizod televizního seriálu plného nejrůznějších strašidelných příběhů Noční galerie, jehož několik dílů si vysloužilo nominaci na prestižní cenu Emmy.

Teprve třetí manželství herci vyšlo

Francis Lederer byl během svého života třikrát ženatý. První manželství s českou operní pěvkyní Adou Nejedlou skončilo už ve 20. letech. Podruhé se umělec oženil v roce 1937 s mexickou herečkou a tanečnicí vystupující pod jménem Margo, která do USA přišla už jako dítě se svou tetou zpěvačkou. Tento svazek skončil rozvodem už o 3 roky později a teprve se svou třetí manželkou Marion herec zůstal až do konce svých dnů. Vzali se v roce 1941 a prožili vedle sebe téměř 60 krásných let. Společně se mimo jiné angažovali v humanitární práci, působili například i jako velvyslanci UNICEF.

Získal hvězdu na chodníku slávy

Ve svém honosném domě ve West Hills manželé bydleli až do 90. let, poté se přestěhovali do Palm Springs, kde jeden z nejúspěšnějších českých rodáků Francis Lederer v květnu roku 2000 ve svých úctyhodných 100 letech zemřel. Jeho lásku k herectví dokládá i fakt, že ho téměř až do své smrti vyučoval v týdenních kurzech. Francis Lederer stál také u vzniku Americké národní akademie múzických umění a mezi jeho studenty patřilo mnoho dnešních světově populárních herců. Za své filmové úspěchy si český rodák vysloužil také vlastní hvězdu na hollywoodském chodníku slávy, kterou získal již v roce 1960.

Zdroje:

https://walkoffame.com/francis-lederer/

https://www.nytimes.com/2000/05/27/arts/francis-lederer-dies-at-100-actor-known-for-suave-roles.html

https://www.dailynews.com/2024/05/15/west-hills-estate-of-hollywood-silent-movie-star-francis-lederer-is-for-sale/

https://projects.latimes.com/hollywood/star-walk/francis-lederer/

https://www.findagrave.com/memorial/68701116/marion_eleanor-lederer

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pandora's_Box_(1929_film)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Return_of_Dracula

https://www.csfd.cz/tvurce/5956-francis-lederer/biografie/se

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz