Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gagarinova manželka: Kvůli žárlivé Valentině vyskočil kosmonaut z okna. Soudruhy málem trefil šlak

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Manželé Gagarinovi

Její manžel se stal ze dne na den mezinárodní hvězdou se zástupy fanynek. Každý se s ním chtěl vyfotit nebo si popovídat. Valentina Gagarinová si svého muže hlídala a když měla podezření na nevěru, neváhala si to jít ověřit přímo na ,,místo činu“.

Článek

Vzala si celebritu číslo 1

S budoucím prvním člověkem ve vesmíru se mladá dcera kuchaře a ženy v domácnosti seznámila na jednom tanečním večeru, který pořádala vojenská letecká škola. Právě na ní totiž Jurij Gagarin studoval poté, co se vyučil slévačem. Oba pocházeli z chudých poměrů, ale oba se dokázali vyšvihnout výš. Valentina Ivanovna Gorjačevová se narodila v roce 1935 jako nejmladší dítě v rodině. Rozhodla se studovat zdravotnictví a stala se z ní lékařka, která se svému oboru věnovala s přestávkami celý další život. Když spolu s pohledným charismatickým pilotem chodila rok a půl, konala se svatba. A brzy po ní přišly i děti. Manželům Gagarinovým se narodily krátce po sobě dvě dcery, Jelena a Galina.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Valentina svého muže milovala, ale moc si ho neužila. Poté, co se stal slavným, často cestoval. Sovětský svaz se s ním chtěl světu pochlubit.

Z manžela idolem sovětských žen

Zlom v mladém manželství přinesl dvanáctý duben roku 1961. Událost, která se ten den stala, obletěla celý tehdejší svět a navždy změnila život celé Valentininy rodiny. Sedmadvacetiletý Jurij Gagarin byl vybrán, aby se jako první člověk v historii lidstva podíval do kosmu. Přísně utajená mise byla velice riskantní a Jurij dokonce před odletem své ženě napsal dopis na rozloučenou. Místo katastrofy ho však čekala neskutečná sláva, když se mu podařilo dostat se na lodi Vostok 1 do vesmíru. Rázem se z něj stala mezinárodní hvězda, kterou si Sovětský svaz hýčkal. A stejně tak i jeho rodinu. Gagarinovi dostali nový velký byt, luxusní auto a byli zváni mezi hlavní představitele tehdejší moci. Na spoustu akci Valentina svého muže doprovázela. Jurij Gagarin objížděl celý Sovětský svaz i zahraniční země a všude ho vítaly nadšené davy. Nejen kvůli svému úspěchu, ale také díky velkému charismatu a pohlednému obličeji se stal ženským idolem. A Valentina začala žárlit.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Kdekoliv se sovětský hrdina ukázal, lidé jásali. A především ženy. Valentina to těžce nesla a snažila se svého muže hlídat.

Nevěra ho málem stála život

Večírky, recepce a návštěvy byly na denním pořádku. Jurij si na nich rád dopřával vodku a občas to skončilo menším či větším skandálem. Při jednom pobytu slavného kosmonauta v lázních se odehrála scéna, která málem dopadla jako tragédie. Šarmantní Gagarin tu popletl hlavu jedné zdravotní sestřičce a skončil s ní na jejím pokoji. Valentina ale měla oči i uši všude a o manželově milostném dostaveníčku se dozvěděla a rozhodla se jít si to s nevěrníkem vyřídit z očí do očí. Právě když měla rozzuřená žena namířeno do pokoje, kde se tou dobou nacházel její muž s milenkou, na poslední chvíli se o jejím příchodu Gagarin dozvěděl. Co teď? Nenapadlo ho nic lepšího, než skočit z okna ve druhém patře. Zřejmě měl v plánu z místa činu nepozorovaně utéct, ale dopadl tak nešťastně, že se hlavou uhodil o obrubník a málem přišel o život. V nemocnici se ze svého dobrodružství zotavoval celý jeden měsíc. A to mohl mluvit o štěstí.

Soudruzi nechtěli přijít o svou hvězdu

Koho svým pádem nejvíce vyděsil, byli kromě rodiny i sovětští papaláši. Měli vztek, že mohli zbytečně přijít o svou největší chloubu, kterou jim záviděl celý svět. K tomu však bohužel stejně došlo, když Jurijovi bylo teprve 34 let. Při nehodě cvičného letu stíhačky v roce 1968 slavný kosmonaut zahynul. Vdova Valentina už se nikdy neprovdala a účastnila se akcí spojených s jejím manželem. Vystupovala v televizi a dávala rozhovory do médií. Dokonce věnovala některé Gagarinovy osobní předměty muzeu. Po smrti milovaného muže žila už jen pro své dvě dcery, které jsou dnes úspěšné, i když každá v jiném oboru. Starší Jelena je historičkou umění a Galina zas ekonomkou. Valentina Gagarinová zemřela teprve nedávno, v roce 2020. Žila v takzvaném Hvězdném městečku, které leží u Moskvy a slouží jako domov kosmonautů a jejich rodin. V tomto uzavřeném městě nechybí divadlo ani pošta. A stojí zde i socha Jurije Gagarina, kterému zůstala Valentina věrná až do své smrti.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Valentina mohla sochu svého muže vídat každý den. Stojí v Hvězdném městečku, kde žila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz