Hlavní obsah
Lidé a společnost

Herec František Dibarbora: Hrál hokej ve slovenské reprezentaci. Osudnou se mu stala tragická nehoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Veselý horník Štefan Palko z Dovolené s Andělem nebo kat z oblíbené pohádky Šíleně smutná princezna. To jsou dvě z mnoha rolí charismatického slovenského herce, díky kterým je známý i divákům v České republice.

Článek

Za jeho nezvyklé příjmení mohl italský původ

Jeden z nejoblíbenějších slovenských herců všech dob byl nositelem poněkud cizokrajně znějícího příjmení. Předci Františka Dibarbory totiž pocházeli až ze slunné Itálie. Hercův dědeček Giacomo vlastnil nedaleko Vídně továrnu na výrobu textilních barev. František Dibarbora se narodil v roce 1916 v Bratislavě do početné rodiny železničáře. Miloval sport a v mládí dokonce stanul na ledě jako brankář slovenské hokejové reprezentace.

Měl komediální talent, ale uměl zahrát i vážné role

Veselý a charismatický mladík kromě sportovního nadání oplýval i tím hereckým. Za svůj smysl pro komediantství prý vděčil italským kořenům, na které byl také patřičně hrdý. V roce 1938 vystudoval bratislavskou Hudební a dramatickou akademii a nastoupil jako elév do činoherního souboru Slovenského národního divadla, kde s malými přestávkami vydržel téměř až do konce života. Na prknech přední slovenské scény vytvořil okolo 200 divadelních rolí, zprvu komediálních, ale později ztvárnil i množství vážných charakterních úloh.

Stal se oblíbeným a obsazovaným hercem

Z nadaného umělce se brzy stal jeden z nejznámějších slovenských divadelních a filmových herců, který se objevoval v těch nejlepších filmech, které jsou dodnes u našich sousedů považovány za klenoty jejich kinematografie, třeba jako snímek Vlčí díry z roku 1948 nebo Poslední bosorka z konce padesátých let. František Dibarbora se však proslavil i mezi českými diváky. Ve Znamení kotvy si v roce 1947 zahrál celníka ve společnosti tehdejších velkých hvězd Hany Vítové a Zdeňka Štěpánka a o rok později svůj talent ukázal ve válečném dramatu inspirovaném skutečnými událostmi s názvem Bílá tma.

Veselého horníka Štefana si diváci zamilovali

Nejvíce se však u nás tento bratislavský rodák proslavil hlavně dvěma rolemi. Jako sympatický horník Štefan Palko z Banské Bystrice byl jedním z rekreantů v dodnes populární komedii z roku 1952 Dovolená s Andělem. Příběh nerudného revizora Gustava Anděla v podání herce Jaroslava Marvana do kin přilákal neuvěřitelných pět milionů návštěvníků a mimořádné oblibě se tento legendární snímek těší dodnes.

Jako pohádkový kat i zpíval

Další rolí, díky které se František Dibarbora dostal do povědomí českých diváků, byl kat v moderně pojaté pohádce Šíleně smutná princezna, kde se hlavních rolí ujali zpěváci Helena Vondráčková a Václav Neckář. Film, ve kterém František dokonce i zpíval, režíroval zkušený Bořivoj Zeman, který v minulosti stál i za dalšími úspěšnými filmovými pohádkami jako je Pyšná princezna a Byl jednou jeden král… Šíleně smutná princezna se na konci šedesátých let natáčela mimo jiné i na jihočeském zámku Blatná, který se proměnil v sídlo pohádkového krále Dobromysla. Právě na zámeckém nádvoří v Blatné se odehrály i scény nevykonaných poprav. Některé záběry vznikly i na majestátním slovenském zámku Bojnice.

Mezi kolegy byl oblíbený, nezkazil žádnou legraci

Mimo divadlo, film a televizi František Dibarbora také bavil diváky jako výborný estrádní umělec a svůj charismatický hlas uplatnil i v rozhlase. Své mnohaleté herecké zkušenosti předával v roli pedagoga studentům Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Kolegové na svého oblíbeného kamaráda vzpomínali jako na prvotřídního baviče, který kolem sebe vždy šířil dobrou náladu. František Dibarbora byl rád, že ho lidé poznávají a usmívají se na něj. Potlesk od diváků ho dělal, stejně jako každého umělce, nesmírně šťastným. Život veselého herce ukončila v jeho sedmdesáti letech tragická autonehoda. V roce 1987 havaroval na tehdy novém a nedávno otevřeném Přístavním mostě v Bratislavě.

Zdroje:

https://www.filmovyprehled.cz/cs/person/129359/frantisek-dibarbora

https://spravy.rtvs.sk/2021/11/z-hokejoveho-brankara-charizmaticky-zabavac-pred-sto-rokmi-sa-narodil-frantisek-dibarbora/

https://www1.pluska.sk/soubiznis/domaci-soubiznis/frantisek-dibarbora-70-smutny-koniec-legendy-smrt-tragickej-nehode-pristavnom-moste

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Dibarbora

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-serialy-filmy-kino-a-tv/644254/zamek-blatna-z-silene-smutne-princezny-pad-prince-neckare-dlouhy-420-kilometru.html

https://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/navrat-k-filmu-dovolena-s-andelem-vyrazte-na-hamr-na-jezere-20200808.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz