Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hitlerova sestra Paula: ,,Byl to můj bratr, ať se stalo cokoliv.“ Svatbu s vrahem dětí jí nedovolil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Adolf Hitler v obležení mládeže. On sám měl o sedm let mladší sestru, kterou finančně podporoval.

Paula byla jediným vlastním sourozencem Adolfa Hitlera, který se dožil dospělosti. A také posledním žijícím členem jeho nejbližší rodiny. Do konce života nechtěla věřit tomu, co vše měl její bratr na svědomí.

Článek

Ta nejmladší

Paula Hitlerová se narodila 21. ledna 1896 jako poslední dítě Aloise Hitlera a jeho v pořadí už třetí manželky Kláry. Ze všech dětí, které pocházely z tohoto věkově nerovného manželství, se dospělosti dožila pouze Paula a její o sedm let starší bratr Adolf. Mladší sestra budoucího německého vůdce přišla na svět v jedné z obcí v Horních Rakousích, kde její rodina nějaký čas žila. Ve Fischlhamu, jak se Paulino rodiště jmenuje, chodil Adolf Hitler celé dva roky do místní školy, a přestože zde bydlel jen krátce, místo si oblíbil a měl s ním dokonce i veliké plány. Ve Fischlhamu chtěl vybudovat gigantické rekreační středisko s kinem a bazénem. Ale kvůli začátku druhé světové války z jeho nápadu sešlo. Krátce předtím však rodnou obec své mladší sestry navštívil a po exkurzi ve zdejší škole, kam on sám kdysi docházel, pozval všechny fischlhamské děti, učitele i starostu na své sídlo v Obersalzbergu.

Bratra neviděla 13 let

Hitlerovi patřili ke střední vrstvě. Alois Hitler pracoval jako celní úředník a když v Pauliných šesti letech zemřel, byl již nějaký čas v důchodu. Otec byl k dětem přísný, ale na matku Paula vzpomínala s láskou. Zemřela na rakovinu prsu, když bylo její dceři teprve jedenáct let. Před smrtí se o nemocnou matku starala Paula spolu se svým starším bratrem, který matčinu předčasnou smrt velice špatně nesl. Sirotkům poté náležel skromný příspěvek od vlády, ze kterého museli vyžít. Adolf Hitler se brzy po smrti své matky odstěhoval do Vídně a jeho sestra ho neviděla celých dlouhých 13 let. Ona sama skončila u příbuzných v Linci, kteří se o ni starali.

Kvůli Hitlerovi ji vyhodili z práce

Paula se po čase přestěhovala také do Vídně. Tam si ve dvacátých letech našla práci hospodyně na vysokoškolské koleji, kde bydleli židovští studenti. Starala se také o domácnosti v několika bohatých rodinách, a nakonec se z ní stala sekretářka v pojišťovně. Když se však Paulin zaměstnavatel dozvěděl, čí je jeho podřízená sestrou, okamžitě se s ní rozloučil. Tehdy se zoufalá Paula rozhodla kontaktovat svého bratra, který už byl poměrně známý, a poprosila ho o pomoc. Paula si na bratrovu radu změnila příjmení na Wolffová, aby ji kvůli němu nepotkávaly další nepříjemnosti. Od té doby Adolf Hitler svou mladší sestru až do konce svého života finančně podporoval. Tím značněji, čím více stoupala jeho politická hvězda. Každé Vánoce navíc Paula od bratra dostávala vysoký peněžní dar. Přesto se sourozenci stýkali poměrně málo, asi jen jednou nebo dvakrát do roka. S Hitlerovou partnerkou Evou Braunovou se Paula viděla pouze jednou v životě.

Chtěla si vzít zrůdu

Na svého slavného a mocného staršího bratra se Paula upnula a každé setkání s ním považovala za svátek. Když si našla vážnou známost a plánovala svatbu, požádala nejprve Hitlera o svolení. Její vyvolený chtěl svého potenciálního švagra požádat o Paulinu ruku sám, ale německý vůdce ho nepřijal. Se svatbou totiž nesouhlasil a Paula na jeho žádost zásnuby zrušila. Oním odmítnutým nápadníkem byl rakouský psychiatr a neurolog Erwin Jekelius, člen NSDAP a specialista na nervové choroby, který mimo jiné vedl ambulanci a sanatorium ve Vídni. Spolupracoval na přípravě zákona o eutanazii, kterou on sám během války prováděl jako vedoucí lékař střediska péče o mládež. Pomocí prášků na spaní, podvýživy nebo podchlazení zde zavraždil téměř 800 postižených dětí. Další nemocní a postižení pacienti přišli pod jeho vedením o život v plynových komorách. Po provalení intimního vztahu s Paulou ho Adolf Hitler poslal na frontu, kde byl zajat Rudou armádou a za své zločiny odsouzen na 25 let nucených prací. Zemřel pár let po válce v sovětském pracovním táboře na rakovinu.

V bratrovu vinu nevěřila

Paula Hitlerová během druhé světové války pracovala jako sekretářka ve vojenské nemocnici. V dubnu 1945 odjela do Berchtesgadenu a od svého bratra dostala značnou sumu peněz. Hitlerova smrt v ní vyvolala smutek. A jak vypověděla Američanům, kteří ji po válce zatkli, nevěřila, že její bratr věděl o všech těch hrůzách, které nacisté prováděli. „Byl to můj bratr, ať se stalo cokoliv.“ Paula byla vyslýchaná, ale protože nikdy nebyla politicky aktivní, a dokonce ani nevstoupila do nacistické strany, čekalo ji propuštění. Vrátila se do Vídně a žila z úspor. Později se odstěhovala do Berchtesgadenu na německo-rakouských hranicích, kde žila pod jménem Paula Wolffová a pracovala v místním obchodě. Svůj jediný televizní rozhovor dala krátce před smrtí, v roce 1959. Nejmladší sestra nacistického vůdce Adolfa Hitlera zemřela 1. června roku 1960 ve svých 64 letech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz