Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiří Vala: Pan herec a fešák, jehož mužný vzhled ho předurčoval k rolím frajerů. Ženy ho milovaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: J. Broukal/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0/

Jiří Vala v jedné ze svých rolí

Asi nejznámější filmovou rolí jednoho z našich nejlepších herců byl strážmistr Karel Zeman v legendárním Králi Šumavy. Televizní diváci si zas Jiřího Valu jistě dobře pamatují jako rázného Martina Nedobyla z československého seriálu Sňatky z rozumu.

Článek

Rodák z Popradu

Jiří Vala, oblíbený představitel často drsných a energických mužů, se narodil 27. listopadu roku 1926 ve slovenském Popradu do rodiny důstojníka. Ve městě pod Tatrami ale Valovi dlouho nezůstali a přestěhovali se do Prahy, kde Jiří později nastoupil na gymnázium. Studium ovšem nedokončil. Od mládí totiž miloval divadlo, a proto se nakonec rozhodl pro konzervatoř, na kterou přešel rovnou z gymnázia a kterou úspěšně vystudoval.

Miláček žen

Jiří Vala se stal členem několika pražských divadel, na jejichž scénách postupně působil, hrál ale i v Ostravě. Jeho poslední zastávkou bylo Národní divadlo, kde zůstal až do roku 1999. Pro svůj neobyčejný talent, osobité herectví a znělý hlas se stal brzy jedním z nejlepších a nejuznávanějších herců u nás a díky pohlednému vzhledu si získal srdce mnoha fanynek. Jeho hrdinové často bývali charakterní, navenek tvrdí, ale uvnitř nesmírně citliví, stejně jako on sám.

Během války hrál studenta. Film se však nedochoval

Filmaři nadaného umělce objevili ještě před koncem druhé světové války. Jiří Vala stanul v roce 1944 před kamerou jako mladý student ve snímku Miroslava Cikána Předtucha, jehož část se natáčela v malebném okolí jihočeského Písku. Poté však byly práce na filmu pozastaveny a dílo se nikdy nedokončilo. Bohužel se nedochovaly ani již hotové záběry. O tři roky později natočil režisér Otakar Vávra stejnojmenný film podle nového scénáře.

S Josefem Bekem se proměnili v legendární závodníky Hanče a Vrbatu

V polovině padesátých let přijal Jiří Vala roli Václava Vrbaty v životopisném dramatu Synové hor, které se opírá o skutečné události jednoho tragického lyžařského závodu z roku 1913. Tehdy během sněhové vichřice zabloudili dva přátelé na mrazivých hřebenech Krkonoš a nedaleko od sebe oba zemřeli. Jiří Vala si zahrál jednoho ze závodníků a druhého, Bohumila Hanče, ve filmu ztvárnil Jiřího herecký kolega Josef Bek.

Král Šumavy

Snad nejslavnější role v celé filmové kariéře Jiřího Valy však měla teprve přijít. V roce 1959 si výrazného umělce vybral režisér Karel Kachyňa do svého dobrodružného snímku Král Šumavy, odehrávajícího se na samých hranicích naší vlasti. Jako strážmistr Karel Zeman se Jiří na place potkal s dalšími velkými jmény, třeba s Radovanem Lukavským, Jaroslavem Marvanem nebo Vladimírem Menšíkem. Příběh pohraničníků, kteří se snažili dopadnout legendárního šumavského převaděče, se natáčel hlavně v okolí Kvildy a Prášil, kde se pro účely natáčení pomocí min vytvořily umělé bažiny.

Oblíbený seriál se reprízuje dodnes

Jiří Vala se jako vynikající herec nesmazatelně zapsal také do dějin Československé televize, v jejíž produkci vznikl na konci šedesátých let pětidílný seriál na motivy knih spisovatele Vladimíra Neffa s názvem Sňatky z rozumu. Jako tvrdý podnikatel Martin Nedobyl, který se ze syna formana vypracoval až na majitele prosperujícího speditérství, charismatický herec exceloval. Na dodnes oblíbený televizní počin režiséra Františka Filipa navazuje o několik let mladší seriál Zlá krev.

Uměl zahrát kohokoliv

Populární umělec se před kamerou často objevoval v uniformě, která mu díky jeho mužné vizáži také náležitě slušela. Do výčtu jeho rolí tak patří třeba poručík, kulometčík, strážmistr nebo četař. Ale zahrál si i obyčejné muže z lidu. V komedii pro mladé Vítr v kapse, plné hudby Michala Davida, ho diváci mohli vidět jako mistra Barbachána. A ve filmu Metráček se z Jiřího Valy stal trenér atletiky Skřivánek.

Chalupář a fotbalový fanda

Přátelé na velkého herce Jiřího Valu vzpomínali jako na citlivého a poctivého muže, ale také jako na sportovního nadšence, jehož srdce si získal fotbalový klub Bohemians. Útočiště od pražského shonu a náročné profese Jiří našel na milované chalupě, kde rád trávil svůj volný čas obklopen přírodou. Život našeho vynikajícího umělce ukončila v roce 2003 zákeřná rakovina. Zemřel v nedožitých 77 letech.

Zdroje:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/15988-synove-hor/

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10123383458-pribehy-slavnych/413235100211011/

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/archiv/zemrel-energicky-herec-jiri-vala-166847

https://www.filmovyprehled.cz/cs/person/17786/jiri-vala

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/S%C5%88atky_z_rozumu_(seri%C3%A1l)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz