Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karel Hála: Pětkrát ženatého zpěváka s holou hlavou si pletli s Kojakem. Pro Karla Gotta byl vzorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Hádej, Matyldo nebo Dej mi pár okovů. Hity krále českého swingu Karla Hály se hrají dodnes. I když měl velikou slabost pro alkohol a pár skleniček si téměř pokaždé dopřál i před vystoupením, na jeho perfektní výkon to vliv nemělo. Vždy zpíval božsky.

Článek

Otce popravili nacisté, matka zemřela dva roky po válce

Jeden z nejlepších českých zpěváků všech dob přišel na svět ještě v době první republiky. Karel Hála se narodil 2. října roku 1933 v Hradci Králové. Východočeská metropole je proslulá svou moderní architekturou ve stylu secese a funkcionalismu. Vždyť některé zdejší budovy zde navrhovali proslulí architekti Jan Kotěra a Josef Gočár. Brzy po Karlově narození se však rodina Hálových přestěhovala do Prahy, kde Karel vyrůstal spolu se dvěma sourozenci. Už od mládí miloval zpěv a navštěvoval pěvecký sbor, se kterým dokonce vystupoval i v rozhlase. Umělecký talent zřejmě zdědil po svém otci, který pracoval jako kabaretiér. Byl prý prchlivý a na děti přísný. V roce 1942 rodinu postihla tragédie, když Karlova otce nacisté popravili za jeho odbojovou činnost. Další smutnou událostí v životě budoucího velkého zpěváka byla smrt jeho matky, která zemřela dva roky po válce.

S obdivem se na něj chodil dívat i mladý Karel Gott

Protože Karel Hála už od dětství oplýval uměleckým nadáním, přihlásil se na konzervatoř, kde první dva roky překvapivě studoval tanec. Až poté přestoupil na pěvecké oddělení. V průběhu let postupně vystřídal několik scén. Vystupoval v Armádní opeře, v Hudebním divadle Karlín i v divadle ABC nebo v Rokoku. Také zpíval v tehdy oblíbených orchestrech, třeba u Karla Vlacha. Do kavárny Vltava chodil poslouchat jeho písničky i o šest let mladší Karel Gott, pro kterého byl talentovaný Karel Hála velikým vzorem a tehdy ještě neznámý plzeňský rodák snil o tom, že jednou bude zpívat jako on. Netrvalo dlouho a Karel Gott svého idola, co se popularity týče, dostihl. Později už jako úspěšný umělec angažoval svého staršího kolegu do divadla Apollo, které založil společně s bratry Štaidlovými.

Píseň Hádej, Matyldo pochází až z Austrálie

Karel Hála měl talent, který u nás neměl obdoby. Nemusel ani moc zkoušet nebo se před vystoupením rozezpívávat jako většina ostatních zpěváků. Bylo o něm známo, že se rád napije, a to i předtím, než vlezl na pódium před své publikum. Přesto byl vždy perfektní. Posluchači ho milovali a plným právem ho titulovali králem českého swingu. Jeho písničky znal u nás každý a zamilované fanynky na něj číhaly všude. Mezi jeho nesmrtelné hity, které dobře znají i dnešní posluchači, patří třeba Dej mi pár okovů nebo energická píseň Hádej, Matyldo. Její původní melodie pochází z Austrálie, kde má dlouhou tradici a dokonce tu zní i při mnoha slavnostních příležitostech. Tulácká skladba je takovou druhou australskou hymnou a o její mimořádné oblibě svědčí i to, že ve světě existuje mnoho jejích verzí. Matylda, o které Karel Hála svým nádherným hlasem zpívá, není v původní verzi Waltzing Matilda žádná žena, ale přezdívka pro tulácký batoh přehozený přes rameno.

Při natáčení Noci na Karlštejně to přehnal s alkoholem

Popularita Karla Hály u nás byla skutečně obrovská a jako herec se několikrát objevil i před kamerou. Ve filmovém muzikálu z roku 1974 Noc na Karlštejně si zahrál zbrojnoše, který v písničce Muži nejvíc sluší sólo zpívá o tom, že se docela dobře obejde i bez žen. Přizvukuje mu i další ze zbrojnošů v podání Karla Effy, který bývá kvůli svému výraznému nosu často označován za jednoho z nejméně pohledných českých herců. Režiséru Zdeňku Podskalskému a především geniálnímu hudebnímu skladateli Karlu Svobodovi se z původně divadelní veselehry Jaroslava Vrchlického podařilo vyrobit jeden z našich dodnes nejoblíbenějších filmů. Kromě Karla Hály byli do filmu obsazeni i další známí zpěváci, třeba Karel Štědrý, se kterým se prý velký milovník alkoholu Karel Hála jednoho dne během natáčení opil tolik, že ani jeden z nich nebyl schopen zpívat.

Vypadal jako Kojak

Karel Hála byl nepřehlédnutelný. A to i díky svému účesu, který nosil většinu života. Vlasů měl málo a tak se rozhodl, že si je bude holit. Měl hlavu jako koleno a s legrací o sobě tvrdil, že je prvním skinheadem v naší republice. Jeho vizáž mu připravila i mnoho vtipných situací. Třeba jednou si českého miláčka žen při jeho návštěvě Rakouska Vídeňáci na ulici spletli s americkým hercem řeckého původu Tellym Savalasem, který se v sedmdesátých letech celosvětově proslavil svou seriálovou rolí holohlavého poručíka Kojaka. Za svůj život byl Karel Hála hned pětkrát ženatý a měl tři dcery. Jeho pátá manželka Irena už měla malou dceru z předchozího vztahu, kterou zpěvák přijal za vlastní. Po revoluci už vystupoval jen zřídka a bývalý divoký život plný žen, alkoholu a neuvěřitelných historek, které s oblibou vypravoval kolegům po pár skleničkách, vyměnil za klid v milovaném vesnickém domě v Předoníně na Litoměřicku, který si pořídil se svou poslední manželkou. Tam ho zastihla i nesnesitelná bolest břicha, kterou způsobila prasklá výduť břišní aorty. Lékaři ho již nedokázali zachránit a král českého swingu, fenomenální zpěvák Karel Hála, kterého obdivoval i jeho jmenovec Karel Gott, ve svých 74 letech v roce 2008 zemřel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz