Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kim Novaková: Erotický idol 50. let umí česky už jen pár slov. Naše knedlíky však vaří dodnes

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Georges Biard/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Kim Novaková na filmovém festivalu v Cannes v roce 2013

Časopis Playboy ji zařadil mezi nejslavnější sexsymboly minulého století. Krásku s českými kořeny Kim Novakovou dokonce ve své době srovnávali s legendární Marilyn Monroe a z jejích zelených očí a hlubokého hlasu šíleli muži po celém světě.

Článek

Hereččini prarodiče pocházeli z jižních Čech

Kim Novaková už od dětství miluje malování. Že se z ní stane jedna z nejslavnějších hereček všech dob, její rodinu ani ve snu nenapadlo. Kim totiž jako dívka bývala velice plachá, a dokonce musela ve své čtvrti čelit šikaně od místních dětí. Narodila se v roce 1933 v americkém Chicagu, kde v té době žila početná skupina československých emigrantů. Také Kimini prarodiče přišli do Spojených států hledat lepší život. Pocházeli pravděpodobně z jedné jihočeské vesničky kousek od Písku a do vysněné Ameriky se vydali ještě v dobách Rakouska-Uherska. V novém domově se jim narodil syn, který pracoval jako učitel dějepisu, ale později se nechal zaměstnat u železnice. Svou dceru, budoucí velkou hollywoodskou herečku Kim Novakovou, zplodil s manželkou, která měla také české kořeny, takže doma se běžně mluvilo česky, vařila se česká jídla a zpívaly se české písničky. Jako malá Kim dokonce spolu se svou sestrou Arelene Francis docházela do české školy a tradičním nedělním obědem nebývalo nic jiného než klasická vepřová pečeně se zelím a knedlíky.

Z modelky předvádějící ledničky se stala hollywoodským idolem

Kim Novakovou k herectví přivedl její výjimečný půvab. Po vítězství v soutěži krásy procestovala jako modelka pracující pro jednoho výrobce ledniček s jeho kampaní část Spojených států a při jedné ze zastávek zaujala ve svých jednadvaceti letech i filmového agenta studia Columbia Pictures. Měla už sice za sebou několik menších rolí, ale teprve když se v roce 1955 objevila v americké romantické komedii Picnic, dosud neznámá mladá herečka se doslova přes noc proměnila v hvězdu. Příběh maloměstské dívky Madge, která se zamilovala do staršího nezaměstnaného tuláka, získal celkem šest nominací na prestižní cenu Oscar a dvě z nich se mu podařilo proměnit. Ta nejslavnější role však na Kim teprve čekala. Vlastně to byly role dvě. V roce 1958 totiž v psycho-thrilleru Vertigo ztvárnila rovnou dvě postavy, ledovou femme fatale Madeleine a prodavačku Judy, kterou se vysloužilý detektiv John Ferguson v podání Jamese Stewarta pokusil přeměnit na tajemnou Madeleine, do níž se zamiloval. Režisérem jednoho z nejlepších filmů všech dob nebyl nikdo jiný než mistr hororu Alfred Hitchcock a Kim Novaková se díky snímku zařadila mezi legendy stříbrného plátna.

Změnila si jméno, ale svého českého příjmení se nevzdala

Status obletované filmové hvězdy a blonďatého erotického idolu s sebou nenesl jen slávu a obdiv, ale Kim se také musela kvůli úspěšné kariéře mnohého vzdát. Třeba svého jména. Na svět totiž přišla jako Marilyn Pauline Novaková, ale filmové studio ji donutilo přejmenovat se na Kim, protože jedna Marilyn už ve světě filmu byla. Své cize znějící příjmení si však jako hrdá vnučka českých přistěhovalců prosadila. Jméno však nebylo to nejbolestnější, co byla herečka nucena své kariéře obětovat. Na konci padesátých let způsobila společenský skandál svým vztahem s černošským hudebníkem Sammym Davisem Juniorem, který byl po sérii nebezpečných výhrůžek ze strany ředitele Kimina filmového studia donucen oženit se s jinou ženou.

Slávu a obdiv vyměnila za koňskou farmu a malování

V šedesátých letech se Kim Novaková rozhodla Hollywood i s jeho falešným pozlátkem dobrovolně opustit. Hereččinu volbu uspíšil velký sesuv půdy, který srovnal se zemí její přepychový dům v Los Angeles. Ještě si sice občas nějakou roli zahrála, ale její životní náplní se stala dávná vášeň z dětství, kterou bylo malování. Kdysi dokonce získala stipendium na speciální výtvarnou školu, ale osud ji nakonec zavál k herectví. Kdyby prý mohla vrátit čas a znovu se rozhodnout, jakým směrem se vydat, jednoznačně by si zvolila dráhu malířky. Právě kreativní činnost Kim pomáhá zvládat její bipolární poruchu a deprese, kterými trpí. Neblahý vliv na Kimino duševní zdraví mělo i hromadné znásilnění, jehož se stala v dospívání obětí, když ji na zadním sedadle auta napadla parta mladíků. Strach z toho, že by psychickým onemocněním mohli trpět také její potomci, byl jedním z důvodů, proč se herečka rozhodla nemít děti. Po opuštění Hollywoodu a krátkém manželství s anglickým hercem Richardem Johnsonem se Kim usadila v Oregonu, kde chová koně. Láska ke zvířatům jí do života dokonce přivedla jejího druhého manžela. S veterinářem Robertem Malloyem prožila spoustu krásných let, a když v roce 2020 zemřel, našla Kim útěchu opět u malování.

Česky už téměř neumí, ale dodnes vaří knedlíky, které ji naučila maminka

Na svůj český původ je obdivovaná herečka a malířka patřičně hrdá. Umí sice už jen několik našich slov, ale dodnes s oblibou vaří knedlíky, které ji naučila její maminka. Zemi svých předků poprvé navštívila už v šedesátých letech a o pět desítek let později do Česka zavítala podruhé. V roce 2015 byla hostem filmového festivalu Febiofest, kde převzala cenu za svůj přínos světové kinematografii. Rok předtím se stala kvůli svému vzhledu terčem posměchu ze strany Donalda Trumpa, který na svém twitterovém účtu krátce po hereččině účasti na předávání Oscarů nevybíravě okomentoval její obličej. Bývalý americký prezident napsal, že Kim Novaková by měla žalovat svého plastického chirurga. Kim, která je právem považována za jeden z největších erotických symbolů v dějinách filmu, tento výrok nesrazil k zemi, ale naopak ji spolu se zkušenostmi z dětství přiměl k založení kampaně proti šikaně, kterou vede dodnes.

Zdroje:

https://www.theguardian.com/film/2021/feb/15/i-had-to-leave-hollywood-to-save-myself-kim-novak-on-art-bipolar-hitchcock-and-happiness

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/what-i-want-out-of-life-is-to-be-loved-kim-novak-on-healing-after-leaving-hollywood-4146426/

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-kim-novak-bezne-varim-knedliky-295119

https://t.tyden.cz/rubriky/lide/zahranicni-celebrity/konecne-jsem-doma-rekla-nam-hvezda-letosniho-febiofestu-kim-novak_336927.html

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Picnic_(1955_film)

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Vertigo_(film)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz