Hlavní obsah
Umění a zábava

Král Kazisvět Martin Růžek: Po smrti Heydricha sháněl deky pro parašutisty. Komunistům vrátil titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: J. Broukal/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0 Deed/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Herec, dramatik a divadelní režisér Martin Růžek

Své role záporáků zahrál natolik přesvědčivě, že si od něj odsedali i lidé v tramvaji. Ve skutečnosti však byl představitel krále Kazisvěta a pátera Koniáše sympatický a pohodový člověk, kterého kolegové a přátelé milovali.

Článek

Martin Růžek se narodil jako Erhard Martin

Známý český herec Martin Růžek na svět přišel s jiným jménem, než pod jakým se následně proslavil. Narodil se totiž v roce 1918 jako Erhard Martin do rodiny obchodníka se suknem. Rodina žila na severovýchodě Čech ve městě Červený Kostelec, ale když bylo Erhardovi teprve 11 let, jeho otec zemřel a matka živnost prodala. Následovalo stěhování do Hradce Králové, ale svůj nový domov Erhard našel až v Praze, kde se Martinovi usadili. Když Erhard na konci třicátých let odmaturoval, přihlásil se ke studiu lesního inženýrství, ale zanedlouho nacisté vysoké školy zavřeli. Začal si tedy vydělávat třeba jako číšník nebo úředník a ve volnu ochotničil.

Přijal jméno strýce, který byl hrdinou protinacistického odboje

Druhá světová válka rodinu budoucího velkého herce smutně poznamenala. Nepřežil ji totiž matčin bratr, štábní kapitán Otmar Růžek. Důstojník prvorepublikové československé armády se za protektorátu aktivně účastnil protinacistického odboje a za své hrdinství zaplatil životem. V roce 1941 byl popraven zastřelením. O tři roky později začal jeho synovec Erhard na strýcovu počest užívat příjmení Růžek a jako křestní jméno si zvolil své původní příjmení. Z uměleckého pseudonymu se později stalo i hercovo zákonné jméno. Také on se během druhé světové války účastnil odboje. Pomáhal při zajištění přikrývek pro parašutisty, kteří byli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha ukrytí v pražském kostele Cyrila a Metoděje.

Divadlo začal hrát profesionálně až po válce

Martin Růžek získal první profesionální angažmá až po konci války. Do té doby hrál pouze u amatérských a poloprofesionálních divadelních společností. Za svou bohatou kariéru vystřídal několik scén. Diváci ho mohli vidět v Mladé Boleslavi, kde také režíroval a psal hry určené dětem, ale účinkoval také v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, v Národním divadle v Brně nebo v dnešním Divadle na Vinohradech. Nejdelší čas ale tento mimořádný herec strávil v pražském Národním divadle, kde působil od roku 1963 a kde dokonce získal na krátkou dobu i pozici šéfa činohry.

Hrál tak věrohodně, že vedle něj lidé nechtěli sedět v tramvaji

Hned jeden z prvních hercových filmů z něj udělal hvězdu. V roce 1950 byl režisérem Karlem Steklým obsazen do záporné role pátera Antonína Koniáše v historickém dramatu podle námětu spisovatele Aloise Jiráska Temno. Svou roli zvládl zahrát natolik dobře, že si od něj v tramvaji odsedávali spolucestující a někteří lidé si před představitelem nenáviděného Koniáše na ulici dokonce i odplivli. Martin Růžek byl od té doby zaškatulkován jako herec negativně vyznívajících postav, ale po čase se mu přeci jen podařilo se této nálepky zbavit.

Pohádkový zloduch Kazisvět

Dalším z řady padouchů se stal v roce 1959 i král Kazisvět VI., ve kterého se Martin Růžek proměnil v jedné z nejoblíbenějších českých pohádek Princezna se zlatou hvězdou. Režisér Martin Frič převedl na plátna kin původně lidový příběh, který převyprávěla spisovatelka Božena Němcová. Na základě pohádky vznikla nejprve veršovaná divadelní hra pro děti, která se stala podkladem pro scénář úspěšného filmu v hlavní roli s půvabnou Marií Kyselkovou a idolem žen a zpěvákem Josefem Zímou. Točilo se také na zámku v Průhonicích a na hradě Kokořín a film v kinech vidělo přes 6 milionů diváků.

I když hrál často padouchy, byl to laskavý a přátelský člověk, kterého měli všichni rádi

Jako panovačný a zbabělý král Kazisvět Martin Růžek exceloval. Ve skutečnosti se svou filmovou postavou neměl společného vůbec nic. Přátelé a kolegové na herce vzpomínali jako na nekonfliktního pohodáře, který kolem sebe vždy šířil dobrou náladu. Kamkoliv přišel, tam svou osobností a charismatem ihned vše rozsvítil. Stal se jedním z našich nejobsazovanějších umělců. Mezi velké množství jeho filmových rolí patří například hejtman Tayerle ze snímku Poslušně hlásím, MUDr. Staněk z životopisného filmu o Boženě Němcové Horoucí srdce, olomoucký biskup hrabě Karel II. z Lichtenštejna z Kladiva na čarodějnice, majitel domu Holeček, kterého si Martin Růžek zahrál v roce 1970 ve snímku Pěnička a Paraplíčko, nebo Petr Vok z Rožmberka v komedii Pan Vok odchází.

Titulu národního umělce se vzdal

Mimo divadlo a film se oblíbený herec věnoval také rozhlasu a televizi, pro kterou se na konci osmdesátých let ujal role v úspěšném dvanáctidílném seriálu Cirkus Humberto. Jako Carlo Humberto se divákům představil na přelomu let 1988/1989, kdy probíhala televizní premiéra seriálu, pod nímž byl podepsán zkušený režisér František Filip. Martin Růžek zde předvedl skvělý herecký výkon a kvůli své roli cirkusového principála se dokonce naučil drezúře koní. Kromě herectví měl populární umělec ještě jednu velikou vášeň, a to fotbal. Jako nadšený slávistický fanoušek ve funkci předsedy Odboru přátel Slavie díky svému vlivu a slávě pomáhal fotbalovému klubu shánět peníze a rozvíjet ho. Za svůj přínos českému filmu Martin Růžek získal titul národního umělce, který se však rozhodl v roce 1989 vrátit na protest proti brutalitě tehdejšího režimu. V roce 1994 herce zasáhla mozková mrtvice, po které byl hospitalizován v nemocnici, odkud už se bohužel nikdy nevrátil. Velký český herec Martin Růžek zemřel v roce 1995.

Zdroje:

https://www.filmovyprehled.cz/cs/person/4934/martin-ruzek

https://www.super.cz/clanek/celebrity-kral-kazisvet-zaporak-na-dozivoti-erhard-martin-alias-martin-ruzek-77-hodil-titul-narodniho-umelce-komunistum-pod-nohy-1267549

https://www.cervenykostelec.cz/vyznamne-osobnosti/martin-ruzek

https://encyklopedie.praha2.cz/osobnost/2332-martin-ruzek

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10123383458-pribehy-slavnych/408235100211003/

https://www.odborpratel.cz/pred-ctvrtstoletim-zemrel-narodni-umelec-a-dlouholety-predseda-odboru-pratel-slavie-martin-ruzek/

https://www.ceskatelevize.cz/porady/16112-princezna-se-zlatou-hvezdou/

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/serial-cirkus-humberto-35-let-mang-brzobohaty-hanzlik.A231112_142250_lidicky_zar

https://www.csfd.cz/film/3145-princezna-se-zlatou-hvezdou/zajimavosti/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz