Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krásná Veronika z jižních Čech si vzala nacistickou zrůdu. Za Adolfem Eichmannem utekla do Argentiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Adolf Eichmann u soudu v neprůstřelné kabině

Nacistický zločinec Adolf Eichmann si svoji manželku našel v malé vesničce u Českých Budějovic. Žila zde na bohatém statku a byla velmi krásná. Po válce tvrdila, že Eichmann zemřel. Ve skutečnosti jen čekala na jeho zprávu, že se může vydat za ním.

Článek

Krásná a bohatá

Budoucí manželka jednoho z hlavních organizátorů holocaustu se narodila v roce 1909 v malé jihočeské obci Mladé. Ta ležela u Českých Budějovic a postupně se stávala jejich součástí, až s nimi po druhé světové válce splynula úplně. Veronika Lieblová přišla na svět do bohaté statkářské rodiny, která ve vsi vlastnila velikou zemědělskou usedlost. Lieblovi sympatizovali s nacisty a Veroničini bratři v jejich službách dokonce udělali kariéru. Jeden z bratrů velel gestapu v Hradci Králové a druhý zabavoval židovský majetek. Veronika Lieblová nebyla jen dobrou partií, ale její nevšední krása okouzlila nejednoho muže. Mezi nimi i toho, kterého dnes známe jako válečného zločince, který byl pověřen deportací Židů do koncentračních táborů.

Jedové ampule na rozloučenou

Adolf Eichmann za svou vyvolenou do jižních Čech často dojížděl. Známost vyvrcholila v roce 1935 svatbou v Berlíně. Později se mladá rodina usadila v Praze v jednom z domů, který byl zabaven Židům. Když se blížil konec války, utekla Veronika i se svými třemi syny do Rakouska. Manžela naposledy viděla, když se s ní loučil a na přilepšenou jí předával nějakou mouku a kroupy. To ale nebylo všechno, co Veronika Eichmannová od svého muže na rozloučenou dostala. Adolf Eichmann měl pro ni i jejich děti připravené ještě ampule s jedem, které měli za úkol použít v případě, že by se dostali do rukou nepřátelům.

Nový život v Argentině

Když po skončení války Adolfa Eichmanna hledali, aby zaplatil za své válečné zločiny, Veronika tvrdila, že její manžel už je dávno po smrti a snažila se o to, aby byl prohlášen za mrtvého. Prý jsou i rozvedení a když po ní vyšetřovatelé chtěli Eichmannovu fotografii, řekla jim, že žádnou nemá. Adolf Eichmann ale nezemřel. Žil pod falešnou totožností na venkově, kde pracoval v lese a choval slepice. V roce 1950 mu organizace bývalých členů SS pomohla k útěku do Jižní Ameriky. V Argentině se nechal zaměstnat a změnil si jméno na Ricardo Klement. Konečně po dlouhém odloučení mohl své manželce poslat domluvenou šifrovanou zprávu, aby za ním přijela.

Nakonec ho stejně našli

V roce 1952 se tedy Veronika Eichmannová vypravila i s dětmi do Argentiny. Synům, kteří si otce už moc nepamatovali, namluvila, že je to jejich příbuzný. Ti si nového strýčka okamžitě zamilovali. Pravdu jim sdělili až o něco později. Manželům se zanedlouho po jejich shledání narodil ještě poslední syn Ricardo. Rodina bydlela na předměstí Buenos Aires a žila klidným a hlavně nenápadným životem. Nejdříve si pronajali dům a potom si dokonce postavili svůj vlastní. Když bylo nejmladšímu synovi pět let, jeho otec se jednoho dne nevrátil z práce. Po cestě domů ho přepadli členové izraelské tajné služby, kteří ho dopravili do Izraele, kde se měl zpovídat ze svých válečných zločinů. Za ty byl v roce 1962 popraven.

Syn otcovy činy odsoudil

Po manželově smrti zůstala jihočeská rodačka Veronika Eichmannová v Argentině. Zemřela zde v posledních letech dvacátého století. Jediný z rodiny, kdo se od Adolfa Eichmanna a jeho činů distancoval, byl jeho nejmladší syn Ricardo. Ten dnes pracuje jako archeolog a nacistickou ideologii odmítl. Důvody, kvůli kterým byl jeho otec popraven, shledal jako opodstatněné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz