Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krutá Ruth Hildner: Nacistická dozorkyně na Šumavě zaživa pohřbila 2 ženy. Popravili ji ve 27 letech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Když se v květnu 1947 konal v jihočeském Písku soud s 27letou německou matkou a bývalou nacistickou dozorkyní Ruth Hildner, většina přítomných tušila, jaký rozsudek bude nad mladou ženou vynesen. Za svou nelidskou krutost skončila na šibenici.

Článek

Z obyčejné svobodné matky malého syna se stala jedna z nejkrutějších dozorkyní SS

Helmbrechts je město ležící v Bavorsku, u něhož během druhé světové války sídlil stejnojmenný satelitní tábor, který spadal pod koncentrační tábor Flossenbürg. Jeho velitel Alois Dörr trpěl všudypřítomné násilí, a dokonce i vraždy, na kterých se podíleli zdejší dozorci. Jednou z nejkrutějších ženských dozorkyní v Helmbrechtsu byla i pětadvacetiletá Ruth Elfriede Hildner. Rodačka z německého Norimberka prošla během krátké doby již několika koncentračními tábory a na pozici dozorkyně SS se přihlásila dobrovolně. Předtím žila jako svobodná matka syna, kterého porodila počátkem čtyřicátých let a jehož otec byl neznámý.

Školila se v Ravensbrücku, kde poprvé projevila svou zvrácenost

V roce 1944 svěřila své dítě matce a vydala se do nechvalně proslulého koncentračního tábora Ravensbrück, kde se účastnila školení na táborovou dozorkyni. Poté vystřídala několik dalších táborů, mezi nimiž nechyběl ani ten v Dachau, až se na konci roku 1944 dostala do Helmbrechtsu. Neobyčejnou krutost Ruth Hildner poznaly už vězeňkyně v Ravensbrücku, které od bestiální dozorkyně musely snášet kromě hrubých nadávek i kopání, bití holí nebo rány gumovým obuškem. Po válce se dokonce prokázalo, že se obávaná dozorkyně za zdmi Ravensbrücku podílela i na vraždách několika bezbranných uvězněných dívek a žen.

Aby nacisté zatajili své zločiny před postupujícími Spojenci, vyhnali zubožené vězně na pochody smrti

Dalších ohavných zločinů se Ruth Hildner dopustila během takzvaného pochodu smrti, jehož se účastnila jako jedna z dozorkyní, které hlídaly vyhladovělé a polozmrzlé ženy při jejich vysilující cestě z Helmbrechtsu do jiného tábora, pravděpodobně rakouského Mauthausenu, kam byly hnány před postupující spojeneckou armádou. Zástupy zbídačených žen opustily Helmbrechts v polovině dubna 1945 a z Německa se vydaly přes západní a jižní Čechy až k Prachaticím. Dál už díky přibližujícím se americkým vojákům nedošly. Ti přeživší vězeňkyně s pomocí místních na začátku května objevili a poskytli jim pomoc. Po dozorcích, kteří pochod doprovázeli, se však slehla zem.

U šumavské Kvildy zaživa pohřbila dvě stále žijící ženy

Některé z žen, které hrůzný pochod přežily, zemřely v následujících dnech v nemocnici. Velká část vězeňkyň však na Prachaticko vůbec nedošla. Buď ženy během cesty padly vyčerpáním, nebo je zastřelili a ubili dozorci. Ty na příliš vysílené ženy upozorňovala právě dozorkyně Ruth Hildner. Když se jí zdálo, že některá z nešťastnic už není schopná další cesty, ukázala na ni a ubohá vězeňkyně byla odvedena do lesa a zastřelena. Mrtvá těla se často naházela do hromadného hrobu, jako se to stalo u šumavské Kvildy, kde bylo ve vykopané jámě pohřbeno několik zavražděných žen. Dvě z nich však ještě prokazatelně žily, ale ani to nezabránilo Ruth Hildner v tom, aby na stále žijící ženy nahrnula hlínu a pohřbila je zaživa. Dokonce ani tehdy, když mladá dívka, na jejíž hlavu právě dopadala zem, slabě volala svou maminku, se dozorkyně neslitovala. Zasypaný hrob ještě udupala.

Spravedlnosti neutekla, dva roky po válce ji popravili v jihočeském Písku

Zlo v lidské podobě Ruth Hildner však svému trestu neušla. Stihla sice před Američany začátkem května 1945 uprchnout, ale ještě na konci měsíce byla zajata a odvedena do internačního tábora v jejím rodném Bavorsku, kde strávila necelé dva roky. Poté ji v roce 1947 vydali do Československa. Mimořádný lidový soud se sešel 2. května téhož roku v jihočeském Písku a nelítostná nacistická dozorkyně Ruth Hildner byla za své válečné zločiny odsouzena k trestu smrti oběšením. Prý se cítila nevinná. Tři hodiny po vynesení rozsudku ji v Písku popravil kat.

Zdroje:

https://www.gedenkstaette-flossenbuerg.de/cs/history/satellite-camps/helmbrechts

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/behem-pochodu-smrti-jihozapadnimi-cechami-naciste-ustvali-500-zen-131642

https://dvojka.rozhlas.cz/bestie-ruth-dopadeni-nacisticke-dozorkyne-ktera-pohrbivala-zaziva-6942961

https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/pochod-smrti-eva-erbenova.A150427_151405_vojenstvi_kuz

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ruth_Elfriede_Hildner

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz