Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pilotka a zpěvačka: Příběh zakázané lásky mezi Nelly a Nadine začal za zdmi koncentračního tábora

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Nadine Hwang v pruhovaném kabátě krátce po svém příjezdu do Švédska, kam byla evakuována z koncentračního tábora Ravensbrück

Čínská pilotka Nadine Hwang a francouzská zpěvačka Nelly Mousset-Vos se do sebe zamilovaly za zdmi koncentračního tábora v německém Ravensbrücku. Po válce spolu začaly žít jako pár, ale před okolím předstíraly, že jsou pouze sestřenice.

Článek

Nelly Mousset-Vos se do Ravensbrücku dostala za svou účast v odboji

V roce 1938 byla poblíž severoněmecké vesnice Ravensbrück zahájena výstavba jednoho z největších koncentračních táborů určených především pro ženy. O sedm let později zde v krutých podmínkách trpělo více než 50 000 vězňů z třiceti zemí světa, z nichž většinu tvořily ženy. Mezi zdejší vězeňkyně patřila i francouzská operní zpěvačka Nelly Mousset-Vos, která byla během svého turné v roce 1943 zatčena a obviněna ze špionáže kvůli její spolupráci s odbojovou sítí. V přeplněném dobytčím vagónu se tísnila s dalšími ženami, které se zakrátko staly jejími spoluvězeňkyněmi. Všechny doufaly, že peklo koncentračního tábora přežijí a opět se setkají se svými blízkými, ale jen některé měly to štěstí, že se dočkaly konce války.

V ponurém prostředí koncentračního tábora vznikl vztah, který vydržel až do konce života

Na Štědrý den roku 1944 se v tíživé atmosféře koncentračního tábora v Ravensbrücku rozléhaly vánoční koledy, které svým melodickým hlasem zpívala jedna z vězeňkyň. Operní pěvkyně Nelly Mousset-Vos vyslyšela i přání, které zaznělo z hloučku posluchaček tísnících se před ní. Exoticky vyhlížející ženě, která se představila jako Nadine, Nelly vyhověla a zazpívala její oblíbenou skladbu. Ten večer se obě dámy seznámily a zanedlouho mezi nimi vznikl hluboký milostný vztah, který trval téměř třicet dlouhých let.

Výstřední Číňanka Nadine byla jednou z prvních pilotek v čínské armádě

Nadine Hwang, která si onoho svátečního večera poprvé všimla své budoucí přítelkyně, vedla před uvězněním v německém koncentračním táboře pozoruhodný a nesmírně dobrodružný život. Narodila se na počátku dvacátého století v Madridu. Její matka byla Belgičanka, otec pocházel z velice vlivné a zámožné čínské rodiny a ve Španělsku pracoval jako diplomat. Když se spolu s rodinou přestěhoval do své rodné Číny, čekal Nadine život v přepychu uprostřed zdejší společenské a intelektuální elity. Tradiční představě poslušné čínské dívky v privilegovaném postavení se však vymykala. Nosila pánské oblečení, řídila auto, a dokonce zvládla i pilotovat menší letadla. Dálkově vystudovala práva a stala se jednou z prvních pilotek, které sloužily v čínském letectvu.

Před svým uvězněním Nadine prožila románek se známou spisovatelkou

Nadine Hwang se krátce po třicátých narozeninách rozhodla usídlit v Paříži, kde žila bohémským životem po boku své o šestadvacet let starší milenky, spisovatelky Natalie Clifford Barney, která ve francouzské metropoli vedla proslulý mezinárodní salón, kde se scházely ty nejvýznamnější osobnosti z intelektuálního a literárního světa té doby. Přesný důvod Nadininy deportace do koncentračního tábora v německém Ravensbrücku není známý, ale je možné, že za jejím uvězněním v roce 1944 stála údajná účast v protinacistickém odboji.

Po válce společně odjely do Venezuely, svůj skutečný vztah však tajily

Milostný vztah mezi Nelly a Nadine, dvěma ženami ve středním věku uvězněnými za zdmi koncentračního tábora Ravensbrück, přečkal konec války. Jejich silné pouto nepřetrhlo ani to, když je v březnu 1945 oddělili. Nelly transportovali do tábora v rakouském Mauthausenu, kde ji brzy čekalo osvobození. Nadine mezitím evakuoval autobus Červeného kříže do švédského města Malmö. Její první kroky na svobodě vedly do Bruselu a krátce poté se spolu s Nelly opět shledaly a rozhodly se začít nový společný život v daleké Jižní Americe. Usadily se ve venezuelském Caracasu, kde jako pár strávily dvacet šťastných let. Ovšem před svým okolím celé ty roky vystupovaly jako pouhé sestřenice.

Zapomenutý rodinný příběh odhalily až staré krabice z půdy

O tajném vztahu své babičky, bývalé operní zpěvačky Nelly Mousset-Vos, nevěděla dokonce ani její vnučka Sylvie, která se o babiččině životní lásce k její čínské spoluvězeňkyni z Ravensbrücku dozvěděla až ze starých deníků, fotografií a filmů, které našla uložené na půdě rodinného statku ve Francii. Jako dítě si na ženu žijící ve společné domácnosti s babičkou vzpomínala, ovšem mezi příbuznými se o Nadine vždy mluvilo jen jako o babiččině kamarádce a spolubydlící.

Nelly svou lásku přežila o třináct let

Na základě nalezené pozůstalosti, vyprávějící o veliké lásce mezi dvěma ženami, která vzplála během těžkých válečných let uprostřed tak děsivého místa, jakým byl koncentrační tábor Ravensbrück, natočil režisér Magnus Gertten dokumentární film s prostým názvem Nelly a Nadine. Nejkrásnější léta svého života obě ženy prožily ve slunné Venezuele, ale koncem šedesátých let se kvůli zhoršujícímu zdraví Nadine rozhodly vrátit do Evropy. Tolik let utajovaný milostný vztah Nelly Mousset-Vos a Nadine Hwang skončil až v roce 1972, kdy Nadine zemřela. Nelly svou milovanou přítelkyni následovala o celých třináct let později. Obě jsou pochovány v Bruselu, ovšem ne společně, ale ve dvou různých hrobech.

Zdroje:

https://www.nytimes.com/2022/12/15/movies/nelly-and-nadine-review.html

https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2023/apr/25/nelly-and-nadine-ravensbruck-1944-storyville-review-a-radical-tale-of-lesbian-love-in-a-concentration-camp

https://jfi.org/year-round/jfi-on-demand/nelly-and-nadine

https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/ravensbrueck

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nadine_Hwang

https://www.brooklynmuseum.org/eascfa/dinner_party/place_settings/natalie_barney

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz