Hlavní obsah
Lidé a společnost

Manželka prezidenta Husáka Viera: Rozvedla se kvůli němu, ale dál žili odděleně. Zemřela tragicky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Její náhlá smrt Gustáva Husáka zdrtila. Sice se vídali jen málo, protože Viera se ani po svatbě nepřestěhovala do Prahy a dál žila v Bratislavě, přesto je k sobě poutal velmi blízký vztah.

Článek

Dívka z dobré rodiny

Viera Husáková byla již druhou manželkou osmého československého prezidenta a poznali se, když už byli oba ve zralém věku. Slovenská novinářka se dokonce kvůli Gustávu Husákovi rozvedla se svým manželem, který působil jako právník. Také ona vystudovala právnickou fakultu v Bratislavě, kde se 14. června roku 1923 narodila do české rodiny, která v hlavním městě Slovenska zakotvila. Otec Viery zde zastával funkci inspektora státních lesů, takže dívka vyrůstala v blahobytu a mohla si dovolit studium, což kdysi pro každého rozhodně nebývalo samozřejmostí. Od mládí se také zajímala o politiku a brzy vstoupila do KSČ. Začala pracovat jako redaktorka komunistických novin a stala se matkou dvou dětí.

Vzali se tajně na žádost Brežňeva

Viera byla inteligentní žena, hovořila plynně francouzsky a z tohoto jazyka překládala knihy a články pro časopisy. Pracovala také v redakci časopisu Kulturní život, kde se poprvé setkala s Gustávem Husákem, který se několik let předtím vrátil z vězení. Stal se totiž podobně jako Vieřin první manžel obětí tehdejších komunistických čistek. I on už byl jednou ženatý a měl dvě děti, ale jeho manželka se s ním rozvedla. Se vzdělanou novinářkou si ihned padli do oka a poté, co Viera ukončila své první manželství, spolu utvořili pár. Nikdy však nesdíleli společnou domácnost a většinou se vídali pouze o víkendech. Když Gustáv Husák začal stoupat po mocenském žebříčku stále výš a výš, volný vztah s jeho rozvedenou slovenskou přítelkyní začal mnohým lidem vadit. Jako přední komunistický funkcionář měl jít lidem příkladem. To si myslel i nejmocnější muž Sovětského svazu Leonid Brežněv, který Husákovi doporučil, ať se s Vierou ožení. Poslechl a v sedmdesátých letech se konala tichá a utajená svatba.

Manželství na dálku jim fungovalo

Ani poté, co se z Viery stala paní Husáková, se pro ni nic nezměnilo. Dál žila na Slovensku a věnovala se své novinářské práci. Manželství na dálku pokračovalo i po zvolení Gustáva Husáka československým prezidentem. Na Pražský hrad, kde její manžel sídlil, jezdila jen málo, hlavně při oficiálních příležitostech a o víkendech. Denně si však telefonovali a oddělený život jim oběma zřejmě vyhovoval. Jak veliké pouto mezi sebou manželé Husákovi měli, se ukázalo až po Vieřině tragické smrti, která našeho prezidenta naprosto zdrtila a kvůli špatnému psychickému stavu se dokonce musel na nějakou dobu stáhnout z veřejného života. Nečekaný odchod jeho ženy přitom zapříčinila nikterak vážná zlomenina ruky.

Osudný pád v lázních

V říjnu roku 1977 si Viera Husáková dopřávala ozdravné koupele ve slovenském lázeňském městě Bardejov. To leží na severovýchodě země a díky svým léčivým pramenům se v 19. století stalo jednou z nejvyhledávanějších lázeňských oblastí celého Uherska. Na léčení sem jezdilo i mnoho významných členů císařské rodiny. Jednou z místních pacientek byla také manželka císaře Františka Josefa I. Alžběta, jejíž návštěvu v Bardejově připomíná její socha. Při cestě na oběd si zde během svého léčebného pobytu Viera Husáková po nešťastném pádu zlomila ruku. Přestože zranění nebylo vážné, přiletěl za prezidentovou ženou její ošetřující lékař. Trval na tom, aby s ním letěla do nemocnice do Bratislavy. I přesto, že se již blížil večer a bylo špatné počasí, první dáma chirurgovu naléhání podlehla.

Zemřela v troskách vrtulníku

Před půl šestou večer z Bardejova odstartovala helikoptéra převážející zraněnou Vieru Husákovou, jejího lékaře a další tři členy posádky. V Popradu stroj doplnil palivo a letěl dál směrem na Bratislavu. I když se povětrnostní podmínky dál zhoršovaly a letečtí dispečeři radili pilotovi vrtulníku přistát v Piešťanech, on dál pokračoval k původnímu cíli. Helikoptéru obklopovala tma a hustá mlha a první pokus o přistání na letištní ranveji v Bratislavě se nezdařil. Při tom druhém stroj havaroval a jeho vrak byl nalezen v nedalekém kukuřičném poli. Čtyřiapadesátiletá manželka československého prezidenta zemřela v troskách vrtulníku, stejně jako další tři členové jeho posádky. Tragický pád přežil jen Vieřin lékař, který však svým smrtelným zraněním podlehl brzy po příjezdu do nemocnice. Gustáv Husák byl smrtí své druhé ženy otřesen a dlouho se z ní vzpamatovával. Vieru přežil o čtrnáct let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz