Hlavní obsah
Lidé a společnost

Milionářská dědička Patty Hearst: do svého únosce se nakonec zamilovala a vyloupila s ním banku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Patty Hearst po svém zatčení na policejních fotografiích

Klasický stockholmský syndrom, kdy se oběť zamiluje do svého únosce, prožila i vnučka amerického boháče vlastnícího vydavatelství Patty Hearst. Došlo to tak daleko, že z unesené devatenáctileté dívky se stala členka zločinecké organizace.

Článek

Se zlatou lžičkou v puse

Patricia Campbell Hearst se narodila roku 1954 v americkém San Franciscu do velice bohaté a známé rodiny. Její dědeček byl totiž William Randolph Hearst, který vlastnil obrovské novinové vydavatelství. Kvůli tomu, že Hearstovi oplývali tolika penězi, si ji vyhlédla zločinecká organizace působící pod zkratkou SLA. Její celý název zněl Symbionská osvobozenecká armáda a jejich cílem bylo vyvolání partyzánské války s americkou vládou. Devatenáctiletá studentka Patty, jak se jí zdrobněle říkalo, si žila svým bezstarostným životem ve svém luxusním kalifornském bytě, kde bydlela se starším snoubencem. Vše se změnilo jednoho únorového večera roku 1974, kdy na její dveře někdo zaklepal.

Neobvyklé výkupné

Když otevřela, čekal ji šok. Do bytu vtrhlo ozbrojené komando. Nezvaní hosté zbili a svázali jejího jednapadesátiletého snoubence a vyděšenou Patty naložili do kufru auta a odvezli ji neznámo kam. Brzy bylo jasné, že šlo o plánovaný únos a že za dívčino propuštění budou zločinci něco chtít. Každý by čekal, že si únosci řeknou o peníze, ale oni chtěli osvobození svých zavřených spolupracovníků. A také, aby každý chudák v Kalifornii dostal jídlo v ceně 70 dolarů. Hearstovi nakonec opravdu rozdali jídlo za téměř 6 milionů dolarů, ale propuštění své Patty se nedočkali. Členové SLA jim vzkázali, že darované jídlo nebylo dost dobré.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Vůdcem zločinecké organizace SLA byl Donald DeFreeze. Patty si nevybral náhodou. Věděl, že její rodina je bohatá a vlivná.

Jako ve Stockholmu

Za dva měsíce od únosu milionářské dcery a vnučky se objevila kazeta s podivným vzkazem. Vězněná Patty Hearst v ní přiznává, že se ke skupině, která vtrhla do jejího bytu a unesla ji, přidala. A později její rodinu čekalo ještě větší překvapení, když se dozvěděla, že se jejich Patty spolu se zločinci ze SLA zúčastnila přepadení banky! Kamery ji jasně zachytily, jak se samopalem v ruce hlídá vchod, když její kumpáni uvnitř kradou peníze. Co se to s ní stalo? Z oběti pachatelkou? Za vším zřejmě stojí takzvaný stockholmský syndrom. Není to psychiatrická diagnóza, ale jde o vazbu, kterou si oběť vytvoří ke svému únosci. Tento stav byl pojmenován podle případu z roku 1973, kdy ve Stockholmu došlo k pokusu o vyloupení banky. Gangsteři tam drželi rukojmí celých 130 hodin, které stačily k tomu, aby po propuštění osvobození lidé považovali věznitele za své ochránce a naopak policisté se pro ně stali nepřáteli.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Patty Hearst na záběrech bezpečnostních kamer, kdy se účastní přepadení banky spolu s muži, kteří ji unesli.

Nečekaná láska

Patty se do jednoho ze svých únosců dokonce zamilovala. Jejím vyvoleným se stal třicetiletý vůdce skupiny Donald DeFreeze, který měl bohatou trestní minulost, kdy byl několikrát zadržen kvůli zbraním a výrobě bomb. Při dalším loupežném přepadení, kterého se účastnila i nová členka organizace Patty, došlo k přestřelce s policií, kterou Donald spolu s několika dalšími kumpány nepřežil. Patty vyvázla a podařilo se jí uprchnout. Skrývala se téměř rok, než byla v roce 1975 dopadena. Hrozilo jí až pětatřicet let vězení, i když u soudu tvrdila, že ji Donald DeFreeze s ostatními členy SLA ke zločinům, které s nimi spáchala, donutili násilím. Přesto byla odsouzena k sedmi letům vězení. Prezident Carter jí ale později její trest zmírnil a Patricia si nakonec za mřížemi odseděla jen 22 měsíců. O jejím podivném únosu bylo natočeno několik dokumentů a dokonce i film. Patty sama se stala také herečkou a její dcera Lydia jde v jejích šlépějích. Je známou herečkou a modelkou, která spolupracuje s těmi nejzvučnějšími jmény v módním průmyslu. Všechny členy SLA nakonec FBI dopadla. Posledního chytili v roce 2002.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

I když Patricia u soudu tvrdila, že jí únosci vymyli mozek a k přepadením ji donutili, porota ji shledala vinnou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz