Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejkrásnější tvář socialismu Kati Witt: Nahé snímky ledové královny vyprodaly celý náklad Playboye

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zip2.0/Wikimedia Commons/CC BY 3.0/https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Katarina Witt

Německá krasobruslařka Katarina Witt byla v dobách socialismu považovaná za erotický symbol. Svou pověst idolu milionů mužů obhájila na konci devadesátých let, kdy se objevila ve známém pánském časopisu Playboy. Celý náklad se během chvíle vyprodal.

Článek

S krasobruslením začala v pěti letech

Jedna z nejúspěšnějších krasobruslařek všech dob Katarina Witt se narodila 3. prosince 1965 ve Staakenu v bývalé Německé demokratické republice. Lokalita na západním okraji Berlína se může pyšnit svou historickou částí plnou rodinných domů, kde nechybí ani malebná zahradní kolonie, ve které se každoročně koná tradiční lidový festival se slavnostním průvodem. Že Katarina oplývá výjimečným sportovním nadáním, bylo jasné už v jejích pěti letech, když začala v dnešním třetím největším saském městě Chemnitz s krasobruslením. Jako talentované dítě ji rodiče posílali do speciální sportovní školy a poté, co se Katariny ujala Jutta Müller, patřící mezi nejlepší trenérky v celé historii krasobruslení, první úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Se svou lední show vyprodala Madison Square Garden

Katarina Witt v roce 1981 vyhrála své první mistrovství NDR, tento úspěch poté zopakovala ještě několikrát. Šestkrát se stala mistryní Evropy a čtyřikrát si přivezla zlato z mistrovství světa. Mezi nejdůležitější momenty jejího života jistě patřila i dvě vítězství ze zimních olympijských her, za která získala zlaté medaile. První cenný kov na ni čekal v roce 1984 v Sarajevu a druhé olympijské zlato vybojovala o čtyři roky později v Calgary. Na konci osmdesátých let se úspěšná sportovkyně rozhodla odejít do zahraničí. Absolvovala tříleté turné po Spojených státech a Kanadě, kde divákům nabídla spolu s dalším olympijským vítězem, Američanem Brianem Boitanem, výjimečnou podívanou v podobě jejich vlastní krasobruslařské show, která byla natolik úspěšná, že s ní slavní sportovci vyprodali celou obrovskou halu Madison Square Garden v New Yorku.

Skvělé výkony ji spolu s její krásou vynesly na vrchol popularity

Katarina Witt patřila k největším sexsymbolům své doby. Dokonce se o ní mluvilo jako o nejkrásnější tváři socialismu, jak ji tituloval americký časopis Time. Po slavné východoněmecké krasobruslařce toužily miliony mužů a Katarina Witt se stala jednou z nejznámějších a nejúspěšnějších sportovních hvězd světa. Po znovusjednocení Německa se královna ledu Kati, jak se jí familiérně říkalo, vrátila na olympijské hry, kde v roce 1994 v norském Lillehammeru obsadila sedmé místo. Poté objížděla jako hvězdný host různé světové lední revue. Od počátku devadesátých let se Katarina také objevovala ve vysílání amerických a německých televizních stanic, kdy se divákům představila v pozici expertky na krasobruslení během mistrovství světa a olympijských her. Vydala i několik vlastních knih a veřejně se přiznala ke své dřívější spolupráci s východoněmeckou tajnou policií Stasi.

Německá krasobruslařská legenda si zahrála po boku hollywoodských hvězd

Z oblíbené sportovkyně se kromě královny ledové plochy stala i hvězda stříbrného plátna. V roce 1990 ztvárnila hlavní roli v tanečním filmu s krasobruslařskou choreografií Carmen on Ice, který dokonce získal prestižní cenu Emmy. Postava svůdné cikánky byla Katarině dobře známá už z minulosti, protože právě jako hrdinka legendární opery Carmen, která snímek inspirovala, okouzlila porotu i diváky při své volné jízdě na Zimních olympijských hrách 1988 v Calgary. Uznávaný film plný náročných pohybových kreací, které se Katarina občas musela naučit přímo na place, obsahoval také prvky flamenca a baletu a natáčel se částečně ve Španělsku a z části v Německu. Katarina Witt si zahrála i v několika dalších filmech, z nichž nejznámějším je zřejmě hollywoodský akční thriller Ronin, kde královna ledu zazářila v úloze ruské krasobruslařky Nataši po boku Roberta De Nira a Jeana Rena.

Magazín Playboy s jejími fotografiemi se po celém světě okamžitě vyprodal

Katarinina krása a pověst erotického symbolu jí na konci devadesátých let do cesty přihrály nabídku na focení do známého pánského časopisu Playboy. Číslo s jejími odhalenými snímky vyšlo v prosinci 1998 a šlo doslova na dračku. Magazín s Katarinou Witt na obálce se beznadějně vyprodal po celém světě. Jediné číslo, kterému se to v celé historii Playboye také povedlo, bylo vydání, jehož hvězdou byla Marilyn Monroe. I dnes se slavná sportovní ikona věnuje krasobruslení, produkuje totiž mezinárodní lední revue. Zdaleka to však není její jediná činnost. Katarina Witt se mimo jiné angažuje v oblasti herectví, psaní a motivačního řečnění. Na dlouhém seznamu oborů, kterými se dvojnásobná olympijská vítězka zabývá, nechybí ani charita, jejíž prostřednictvím slavná německá hvězda podporuje sport nebo životní prostředí. V roce 2005 dokonce Katarina Witt založila svou vlastní nadaci nesoucí její jméno, která pomáhá dětem a dospívajícím s tělesným postižením.

Zdroje:

https://www.katarina-witt.de/

https://www.chemnitz.de/chemnitz/de/unsere-stadt/ehrenbuerger/katarina_witt.html

https://www.rnd.de/promis/kati-witt-millionengage-fur-playboyshooting-GURI4HEQPZGLZHA4HMVN7LGQZ4.html

https://www.berlin.de/ba-spandau/ueber-den-bezirk/ortsteile/staaken/artikel.190126.php

https://eu.usatoday.com/story/sports/olympics/2013/08/06/katarina-witt-figure-skating-yuna-kim-cold-war/2623483/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Carmen_on_Ice

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Katarina_Wittov%C3%A1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz