Hlavní obsah
Lidé a společnost

Potrhlý Sam Hawkens z Vinnetoua bavil celé Německo. Život mu změnila tragická nehoda, kterou zavinil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nxr-at/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0 Deed/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Ilustrační foto

Oblíbenému německému herci Ralfu Wolterovi bylo teprve 36 let, když se poprvé objevil ve své nejslavnější roli postaršího a legračního Sama Hawkense, jehož ztvárnil v šesti filmech natočených na motivy spisovatele Karla Maye.

Článek

Narodil se s komediálním talentem

Rodák z Berlína Ralf Wolter se s láskou k herectví snad už narodil. Na svět přišel v roce 1926 do rodiny umělců. Otec byl akrobat a hrál i zpíval v kabaretu, kde svou úspěšnou kariéru odstartoval i jeho syn. V kabaretech a divadlech začal hrát po studiu herectví, které absolvoval krátce po konci druhé světové války. Protože Ralf Wolter oplýval výrazným komediálním talentem, čekaly ho často role, kterými diváky rozesmával. Už jeho první zkušenost před filmovou kamerou byla počátkem padesátých let v komediálním snímku a podobné úlohy herce provázely většinu kariéry.

Úspěšný film Poklad na Stříbrném jezeře z něj udělal hvězdu

Ralf Wolter hrál ve filmu a televizi více než šedesát dlouhých let, miliony lidí ale německého umělce znají především díky jeho nejslavnější roli sympatického a roztěkaného veterána občanské války Sama Hawkense, kterého si jeho představitel zahrál celkem v šesti mayovkách. Veselý mužík s šedou parukou, kterou nosil poté, co ho skalpovali indiáni, byl věrným přítelem hlavních hrdinů zfilmovaných dobrodružných příběhů spisovatele Karla Maye. Jako společník statečného Old Shatterhanda a apačského náčelníka Vinnetoua se divákům poprvé představil v roce 1962 v mimořádně úspěšném filmu Poklad na Stříbrném jezeře. Ralfa Woltera v něm režíroval známý režisér Harald Reinl, kterého krátce před osmdesátkou ubodala jeho vlastní manželka, která pocházela z Čech.

U kolegů byl díky svému humoru oblíbený

Také ostatní filmy o indiánském náčelníkovi, ve kterých se Ralf Wolter v roli Sama Hawkense objevil, se setkaly s velkým diváckým zájmem. Herec získal roli i v dalších adaptacích Mayových děl. Roku 1964 natočil film Žut, kde se potkal i s několika herci z Pokladu na Stříbrném jezeře. Jako hadži Halef Omar pomáhal hlavnímu hrdinovi v podání Lexe Barkera, který se postavil obávanému banditovi Žutovi. Také tento snímek se natáčel v bývalé Jugoslávii a přinesl Ralfu Wolterovi oblibu u filmových diváků, ale rádi ho měli i jeho kolegové, které se prý vždy snažil bavit svými povedenými vtípky.

Hrál i v kriminálkách

Ralf Wolter už na popularitu své nejznámější postavy Sama Hawkense nikdy nenavázal, přesto se stal hojně obsazovaným a oblíbeným hercem. Kromě komediálních rolí hrál také v krimiseriálech. Ralf Wolter dokonce účinkoval i v diváky a kritiky oceněném snímku, který získal několik Oscarů. V americkém hudebním filmu Kabaret, založeném na stejnojmenném muzikálu, si v roce 1972 střihl jednu z vedlejších úloh.

Ve svých 75 letech herec zavinil smrtelnou nehodu

Svůj poslední film populární herec natočil několik let po svých osmdesátých narozeninách. V té době už se ale na veřejnosti objevoval jen málo. Mohla za to i obrovská tragédie, které byl Ralf Wolter viníkem. V roce 2002 způsobil na dálnici mezi Hamburkem a Berlínem nehodu, při které přišly o život tři osoby. Od soudu odešel s pokutou a několikaměsíční podmínkou, ale až do smrti si hrozné neštěstí vyčítal. Po nehodě už nikdy nesedl za volant a začal se pomalu stahovat z veřejného života. Představitel legendárního Sama Hawkense se dožil pětadevadesáti let. Zemřel v roce 2022 v Mnichově.

Foto: Wikipedia

Ralf Wolter

Zdroje:

https://www.ndr.de/kultur/film/Schauspieler-Ralf-Wolter-ist-tot,ralfwolter172.html

https://www.filmportal.de/person/ralf-wolter_04629f42fd9b4f6bb8d1c0454ab259c5

https://m.bild.de/unterhaltung/leute/leute/ralf-wolter-95-nichts-ist-so-brutal-wie-das-ende-aber-81620906.bildMobile.html?t_ref=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10891690420-zut/

https://www.ceskatelevize.cz/porady/16944-poklad-na-stribrnem-jezere/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cabaret_(1972_film)

https://cnn.iprima.cz/ve-veku-95-let-zemrel-nemecky-herec-ralf-wolter-znamy-jako-sam-hawkins-z-filmu-o-vinnetouovi-190233https://cnn.iprima.cz/ve-veku-95-let-zemrel-nemecky-herec-ralf-wolter-znamy-jako-sam-hawkins-z-filmu-o-vinnetouovi-190233https://cnn.iprima.cz/ve-veku-95-let-zemrel-nemecky-herec-ralf-wolter-znamy-jako-sam-hawkins-z-filmu-o-vinnetouovi-190233

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz