Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rok v zajetí Boko Haram: Z 14leté školačky nevěstou teroristy. Za smrt jejího syna se rodina modlila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Zara Johnová byla v únoru 2014 zajata islamistickou povstaleckou skupinou Boko Haram, jejíž příslušníci teprve 14letou dívku unesli z jejího domova na severovýchodě Nigérie. Mohla se stát otrokyní nebo manželkou teroristy. Zvolila si druhou možnost.

Článek

Nejznámějším únosem Boko Haram je zajmutí studentek z Chiboku

Boko Haram je teroristická organizace, která si dala za cíl vytvořit z Nigérie, vůbec nejlidnatější země celého afrického kontinentu, muslimský stát držící se striktního výkladu práva šaría. V roce 2009 skupina zahájila ozbrojené povstání proti nigerijské vládě a posléze podnikla řadu teroristických útoků a nespočet únosů, z nichž nejznámější je pravděpodobně ten z dubna 2014, kdy povstalci zajali téměř tři stovky křesťanských studentek z internátní školy v Chiboku. Jeden z nejslavnějších masových únosů posledního půlstoletí spustil rozsáhlou celosvětovou kampaň za záchranu vězněných školaček, do které se zapojilo mnoho významných osobností, mezi nimiž nechyběli ani papež nebo manželka bývalého amerického prezidenta Michelle Obamová.

Po svých zachráncích chtěla střílet. Tak moc dívku změnily měsíce mezi teroristy

Islamisté z Boko Haram využívají své rukojmí k výměně zajatců, ale také s nimi obchodují na černém trhu s otroky. Uvězněné ženy a dívky ovšem často čeká i krutý osud sexuálních otrokyň nebo manželek členů organizace. Pokud se takové zajatkyně podaří osvobodit, mohou být některé z nich pro společnost potenciálním nebezpečím, jelikož měsíce nebo roky strávené uprostřed militantní islamistické organizace na nich zanechaly hluboké stopy, stejně jako v případě Zary Johnové. Když tehdy 15letou unesenou dívku přišli do lesní pevnosti Boko Haram osvobodit nigerijští vojáci, Zara po nich chtěla střílet. Po své záchraně dokonce uvažovala o sebevražedném atentátu, při němž by na svém těle odpálila výbušninu, a tím zabila nejen sebe, ale i mnoho dalších lidí kolem.

14letá Zara si mohla vybrat, jestli bude manželkou teroristy nebo jeho otrokyní

Zara Johnová byla v zajetí Boko Haram rok. Jako 14letou ji islamistická skupina unesla z její rodné vesnice Izge, ležící na severovýchodě Nigérie. Během krvavého útoku povstalci povraždili všechny místní muže. Ženy a děti naložili na nákladní auta a odvezli je do oblasti kolem lesa Sambisa, kde měli postavený komplex pevností. Na korbě náklaďáku se ocitl také dívčin 4letý bratr spolu s jejich společnou matkou, která však z přeplněného auta spadla. Zoufalá žena se sice chvíli snažila odjíždějící vůz se svými dvěma dětmi pronásledovat, její úsilí se však brzy ukázalo jako marné. Po příjezdu do tábora dostala vyděšená Zara na vybranou. Buď si zvolí život plný krutého zacházení a těžké práce v pozici otrokyně, nebo se vdá za jednoho z bojovníků Boko Haram.

Po svatbě si nechala vytetovat manželovo jméno na břicho, aby s ní v případě jeho smrti ostatní členové organizace zacházeli s úctou

Zara Johnová se rozhodla pro manželství. Začala se učit domácí práce a také dostávala lekce z islámu. Za dva měsíce se provdala za muže jménem Ali, za kterým se přestěhovala do jeho domu. Poté, co se stala manželkou člena Boko Haram, získala alespoň částečnou svobodu. Měla přístup k mobilnímu telefonu a její muž jí zajistil dostatek jídla i oblečení. Zařina oddanost k manželovi byla natolik veliká, že dobrovolně podstoupila tetování, během kterého ji Ali na břiše označil svým jménem. Bolestivý čin zdůvodnil tím, že kdyby padl v boji, tetování Zaře zaručí pozdější zacházení s respektem, který si jako manželka bojovníka Boko Haram ze strany ostatních členů skupiny zasluhovala. Ali své mladičké ženě také slíbil, že až povstání skončí, odejdou spolu do jeho rodného města a on se vrátí ke své původní profesi rybáře.

I když byl jedním z jejích únosců, mladá zajatkyně se do svého manžela zamilovala a domů se vrátit nechtěla

Manželovy plány se však nikdy neuskutečnily. Když v březnu roku 2015 do tábora vtrhla nigerijská armáda, nebyl Ali právě doma. Zaru vojáci odvezli do uprchlického tábora, kde po nezbytném lékařském vyšetření zjistila, že je těhotná. Zpočátku doufala, že otce svého dítěte ještě někdy uvidí, manželé totiž zůstali v telefonickém kontaktu. Když ale Zaře její zachránci zabavili mobil, začala se budoucí matka smiřovat s myšlenkou, že Aliho už nikdy v životě nespatří. Navzdory traumatu z vlastního únosu a otřesnému násilí, kterého byla z rukou mužů z Boko Haram svědkem, se do člena organizace, která stála za masakrem mužů z její rodné vesnice, bezhlavě zamilovala a odloučení od něj zvládala velmi těžce. Hluboce ve svém nitru ale dobře věděla, že jí její manžel spolu s Boko Haram vymyli mozek.

Rodina jí dovolila porodit syna povstalce, dítě však za svůj krátký život muselo čelit zlobě, nenávisti a opovržení

Zara Johnová se po roce stráveném v zajetí vrátila na svobodu. Návrat to byl ovšem hořký. Jelikož dívčin otec již nežil, kontrolu nad jejím životem převzali strýcové. Když ženy z rodiny přišly na Zařino těhotenství, nastalo pozdvižení. Polovina rodiny trvala na potratu, druhá část příbuzných tvrdila, že dítě by nemělo pykat za činy svého otce, na čemž se nakonec strýcové shodli a osvobozená manželka teroristy porodila zdravého syna, kterého pojmenovala Usman. Stejné jméno totiž nosil i otec jejího muže, jehož ztráta novopečenou matku stále trápila. Stesk po svém únosci však nebyl tím nejhorším, čím musela Zara po svém osvobození projít. Sousedé i někteří příbuzní jí totiž opovrhovali a jejího syna doslova nenáviděli. Situace došla tak daleko, že se Zara bála kvůli urážkám i četným výhrůžkám okolí vycházet ven z domu. Poté, co 9měsíčního Usmana zabilo náhodné hadí uštknutí, příbuzenstvu se ulevilo. Ani nešťastná chlapcova smrt však nezměnila dívčino těžké postavení v rodině i mezi sousedy. Už navždy si ponese stigma nevěsty Boko Haram.

Zdroje:

https://www.bbc.com/news/world-africa-36041860

https://www.theguardian.com/world/2021/feb/20/smuggled-diary-tells-how-abducted-women-survived-boko-haram-camp

https://edition.cnn.com/2016/04/14/opinions/boko-haram-girl-nwaubani/index.html

https://www.aljazeera.com/news/2016/2/5/rescued-nigerian-girl-longs-for-boko-haram-husband

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Boko_Haram

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/divka-ktera-uprchla-boko-haram-stale-mysli-na-sve-spoluzacky-z-chiboku-116383

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz