Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sexsymbol Sophia Loren - Poloviční šlechtična myla nádobí v hospodě, kterou měli přímo v obýváku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Když natáčela jeden ze svých prvních filmů, doporučili jí plastiku. Prý měla moc výrazný nos. Sophia odolala a dobře udělala. Dnes, ve svých neuvěřitelných 88 letech, je považována za jednu z nejkrásnějších žen světa. Její recept? Víra v sebe sama.

Článek

Nemanželská markýza

Příjmení Lorenová přijala až později jako svůj pseudonym. Ve skutečnosti se narodila v roce 1934 jako Sophia Villani Scicolone, přičemž Scicolone bylo příjmení jejího otce, který ji uznal za svou, ale s dceřinou matkou, která pracovala jako učitelka hudby, se neoženil. Sophia tak byla nemanželským dítětem, což jí někdy okolí dávalo ,,sežrat“. Přitom si mohla říkat markýza, její otec byl totiž šlechtického původu. S matkou budoucí velké hvězdy stříbrného plátna se mu narodila ještě jedna mladší dcera Maria, přesto ho Sophia viděla pouze třikrát v životě. Všechny tři žily na venkově poblíž Neapole u své babičky.

Obsluhovala hosty v obýváku

Druhou světovou válku přežila, ale jednou měla namále. Při bombardování se snažila utéct do krytu, ale trefila ji střepina. Naštěstí jen do brady a kromě jizvy vyvázla bez následků. Aby se rodina uživila, vymyslela Sophiina babička originální plán. Zřídila si hospodu přímo u sebe v obývacím pokoji. Všechny tři ženy se zapojily do jejího chodu. Ta nejstarší vyráběla domácí ovocné likéry, které Sophia nabízela hostům. Matka s mladší sestrou hrály na piano a zpívaly a nádobí zbylo opět na Sophii. Při obsluhování žíznivých lidí ovšem snila o tom, že se jednou stane herečkou.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Z rodinné hospody rovnou do soutěže krásy. Porotcům se líbila a vyhrála svou výsněnou cestu do Říma, která jí změnila život.

Doporučili jí plastiku

Sophia Villani Scicolone byla vysoká a hubená. Až tolik, že se jí okolí posmívalo a dokonce jí vymyslelo přezdívku ,,Párátko“. Ona si z toho ale nic nedělala a přesto se přihlásila do soutěže krásy, kterou ve svých čtrnácti letech vyhrála. První cenou byla jízdenka do Říma. Odjela tam a začala pracovat jako fotomodelka a dál se účastnila různých soutěží, kde se hodnotil půvab. Při jedné takové zaujala i filmového producenta Carla Pontiho, který byl nezvykle krásnou Sophií okamžitě okouzlen. Když ji ale přivedl na kamerové zkoušky, kolegové jeho nadšení mírnili. Jeho objev se jim totiž nezdál pro kameru dost krásný. Podle nich měla Sophia moc výrazný nos, který jí doporučili zmenšit. Odmítla. A navzdory tomu, že jí ze začátku někteří příliš nevěřili, její hvězda začala rychle stoupat.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Sophia se stala jednou z největších hvězd stříbrného plátna, i když jí zpočátku nikdo moc nevěřil.

Francouzka jen na papíře

Mladá herečka si začala říkat Sophia Loren, což bylo pro diváky více zapamatovatelné. Do svého objevitele Carla Pontiho se zamilovala. Byl však ženatý a rozvod v katolické Itálii nepřicházel v úvahu. Filmový producent, který dříve býval právníkem, se tedy rozvedl v Mexiku a poté se oženil se Sophií. Jaké však bylo jejich překvapení, když byl italskými úřady obviněn z bigamie. Rozvod ani nový sňatek nebyl uznán. Carlo Ponti tedy přišel na jiné řešení. Spolu s ,,bývalou“ manželkou i Sophií si všichni tři změnili občanství z italského na francouzské. To jim konečně umožnilo rozvod i novou druhou svatbu, která už tentokrát byla platná.

Krásná i před devadesátkou

Sophia Loren zářila v mnoha filmových trhácích a díky své nevšední kráse se v šedesátých letech stala světovým sexsymbolem. Za hlavní roli ve filmu Horalka dokonce v roce 1962 získala Oscara. A druhý jí byl udělen na začátku devadesátých let za její celoživotní dílo. S filmovým producentem Carlem Pontim, který stejně jako ona pracoval s těmi nejvýznamnějšími režiséry té doby, se Sophii narodili dva synové, Carlo a Edoardo. Ten první je dnes úspěšným dirigentem v USA a Edoardo se uchytil stejně jako jeho slavní rodiče u filmu. Stal se z něj režisér. Po smrti milovaného muže v roce 2007 žije Sophia Loren sama ve svém sídle v Kalifornii. Ve stejném roce, pár let po sedmdesátce, se stala hlavní tváří exkluzivního kalendáře s uměleckými akty Pirelli. Ten původně vznikl pro italského výrobce pneumatik Pirelli, který ho dával svým klientům jako dárek. Dnes je focení pro tento kalendář poctou a jeho tvářemi jsou ty nejznámější modelky a herečky. Sophia Loren je dodnes vnímána jako jedna z nejkrásnějších žen světa a to i ve svém úctyhodném věku. Vždyť 20. září oslaví své 89. narozeniny!

Foto: Georges Biard/Wikimedia Commons/(CC BY-SA 3.0)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz