Hlavní obsah
Lidé a společnost

Skutečný Arazím z Četnických humoresek: Strážmistr Josef Arazim unikl popravě, skončil jako vrátný

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miroslav Beneš/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0 Deed

Z výstavy Četnické humoresky v Salonu republiky v Muzeu východních Čech v Hradci Králové

Postava vrchního strážmistra Karla Arazíma z jednoho z nejoblíbenějších seriálů České televize byla volně inspirována reálným četníkem Josefem Arazimem, který sloužil na Královéhradecku.

Článek

Četnické humoresky si lidé zamilovali

Úspěšný seriál Četnické humoresky se na obrazovkách České televize poprvé objevil v roce 2001 a ihned si získal sympatie diváků. Natočilo se celkem 39 dílů inspirovaných skutečnými kriminálními případy. Režie náročného projektu se ujal Antonín Moskalyk, který měl již s podobnými seriály bohaté zkušenosti. Pod jeho režijním vedením totiž vznikla i série Dobrodružství kriminalistiky nebo Panoptikum Města pražského, které volně navazovalo na slavný seriál Hříšní lidé Města pražského, kde v roli policejního rady Vacátka exceloval Jaroslav Marvan. Během natáčení třetí řady Četnických humoresek zkušený režisér Moskalyk zemřel a seriál za něj dokončila jeho dcera Pavlína Moskalyková Solo.

Jména patřila skutečným četníkům

Filmovalo se na Moravě a jako seriálová četnická pátrací stanice posloužila Jaselská kasárna v Brně. Kromě zvučných jmen slavných herců se natáčení zúčastnili i méně známí brněnští herci, kteří se díky roli v mimořádně populárních četnických příbězích dostali do širšího povědomí diváků. Jména seriálových četníků nejsou vymyšlená, ale patřila skutečným mužům zákona, kteří sloužili v Hradci Králové, kde to režisér Moskalyk miloval. Realizace připravovaného natáčení se však ujalo studio České televize v Brně, které trvalo na tom, aby se děj odehrával právě na Moravě. Jména hradeckých četníků už ale postavám zůstala.

Předobraz Karla Arazíma se jmenoval Josef Arazim

Také jedna z hlavních rolí, kterou ztvárnil herec Tomáš Töpfer, byla inspirována skutečným četníkem. Jmenoval se Josef Arazim a stejně jako seriálový Karel Arazím bojoval během první světové války v legiích. Ovšem ne v Rusku, ale v Itálii. Narodil se v roce 1898 a ve svých osmnácti letech byl odveden k rakousko-uherské armádě, se kterou se dostal až do Itálie. V roce 1917 přeběhl do italského zajetí a brzy poté se přihlásil do československých legií. Po svém návratu do rodné vesnice Sedlčánky, která je částí města Čelákovice ve Středočeském kraji, se živil jako tesařský pomocník, jak tomu bylo i před válkou.

Z československého legionáře četníkem, který pomáhal partyzánům

Počátkem dvacátých let se bývalý legionář Josef Arazim rozhodl vstoupit k četnictvu. Absolvoval mnoho odborných kurzů, kterými si zvyšoval kvalifikaci. Během své kariéry vystřídal v různých funkcích několik působišť a na některých z nich se stal dokonce velitelem četnické stanice, jako tomu bylo i v Holicích, kde se po německé okupaci zúčastnil protinacistického odboje. Získával informace pro místní partyzány, kterým obstarával i jídlo a oblečení. Také pomáhal utéct lidem pronásledovaným gestapem.

Na konci druhé světové války mu hrozila poprava

Jako nespolehlivý byl Josef Arazim v roce 1943 předčasně penzionován, ale už o dva roky později se opět přihlásil do služby a pomáhal s odzbrojováním ustupujících německých vojáků, což ho málem stálo život, jelikož byl zajat a jen s velkým štěstím unikl popravě. Po roce 1945 se bývalý československý četník Arazim stal vrchním strážmistrem Sboru národní bezpečnosti a působil na několika služebnách v pohraničí a na Královéhradecku. V polovině padesátých let nuceně odešel do výslužby, jelikož se díky své minulosti nezamlouval vládnoucímu režimu. Poté pracoval v Hradci Králové na pozici vrátného. Předobraz svérázného velitele brněnské pátračky Karla Arazíma zemřel v roce 1975. Na jeho počest visí na budově někdejší četnické stanice v Hradci Králové, kde Josef Arazim sloužil, již několik let pamětní deska, která kolemjdoucím připomíná jméno tohoto odvážného a obětavého četníka.

Zdroje:

https://www.policie.cz/clanek/ceskoslovensky-legionar-a-cetnik-josef-arazim.aspx

https://hradec.rozhlas.cz/strazmistr-arazim-a-cetnicke-humoresky-v-salonu-republiky-aneb-zivot-cetniku-8866476

https://magazin.aktualne.cz/foto-cetnicke-humoresky/r~f1b672d6d2dd11eda25a0cc47ab5f122/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Josef_Arazim

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/cetnik-arazim-ktery-inspiroval-serialove-humoresky-se-dockal-pametni-desky-106215

https://hradecky.denik.cz/zpravy_region/historici-vypatrali-na-lesnim-hrbitove-hrob-cetnika-arazima-20220805.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz