Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sourozenci Romanovi: Fandilo jim celé Československo. Pavel ve 29 letech podlehl tragické nehodě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Studré/German Federal Archives/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 DE/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/

Pavel a Eva Romanovi s malými bruslaři v roce 1965

Po oblíbené krasobruslařské sourozenecké dvojici byl dokonce pojmenován i zákusek, tak moc byli Eva s Pavlem v Československu populární. Když ukončili svou závodní kariéru, vydali se do světa. Pavel si bohužel nového života v Americe dlouho neužil.

Článek

Pavel chtěl být původně hokejistou

Pavel Roman se narodil v roce 1943 v Olomouci. O tři roky později do rodiny přibyla i jeho sestra Eva, se kterou se Pavel za několik let proslavil po celém světě. Čtyřikrát se spolu stali mistry světa v tancích na ledě, a kdyby tehdy byla tato disciplína zařazena i do programu zimních olympijských her, pravděpodobně by talentovaní sourozenci dosáhli i na olympijskou medaili. Jejich cesta na vrchol nebyla vůbec snadná a stála je mnoho úsilí a odříkání. Se sportem začali už v raném dětství, protože jejich otec patřil mezi veliké sportovní nadšence a ke své celoživotní vášni vedl odmalička i své dvě děti. Krasobruslení pan Roman pro Evu a Pavla zvolil vlastně náhodně. Pavel původně toužil hrát hokej, ale na tátovo přání zkusil krasobruslení. To ho mělo naučit dokonalé jízdě na ledě, která by mu v budoucnu mohla pomoci stát se i dobrým hokejistou.

Kostýmy šila sourozencům jejich maminka

Osud tomu ale chtěl jinak. Protože se záhy ukázalo, že Pavel je v krasobruslení vynikající, už u tohoto sportu zůstal. Se svou mladší sestrou utvořil dvojici a oba se naplno vrhli do náročného tréninku. Jelikož se rodina na počátku padesátých let přestěhovala do Prahy, začali sourozenci trénovat na zimním stadionu na Štvanici. Museli si zvyknout na vstávání kolem čtvrté hodiny ranní nebo naopak na dlouhé ponocování, jelikož někdy trénovali až do pozdních nočních hodin. Šití kostýmů se ujala šikovná maminka dětí, která pracovala na Barrandově jako kostymérka. Pavla a Evu v začátcích trénoval jejich otec, ale poté se rozhodl oslovit známou profesionální trenérku Mílu Novákovou, pod jejímž vedením brzy sourozenci Romanovi dosáhli mimořádných úspěchů.

V Československu se z Evy a Pavla staly hvězdy

Svůj první titul mistrů světa v tancích na ledě československé sourozenecké duo získalo, když bylo Evě šestnáct a Pavlovi devatenáct let. Zlato z mistrovství světa poté z této disciplíny přivezli ještě třikrát. K tomu se mimo mnoho jiných ocenění mohli pyšnit i dvěma vítězstvími na mistrovství Evropy. Ze sympatických mladých sourozenců se stali miláčci republiky, jejichž závody v šedesátých letech s napětím sledoval v televizi snad každý Čechoslovák. Po oblíbených sportovních hvězdách pojmenovali v pražské ovocné jídelně i tamější vanilkovo-čokoládovo-banánový zákusek, který se prodával pod názvem Romance sourozenců Romanových.

Závody vyměnili za slavnou lední revue

Jedni z historicky nejúspěšnějších československých krasobruslařů se rozhodli svou závodní kariéru skončit na jejím samotném vrcholu. Už totiž nemohli vyhrát víc. Celé Československo bylo na své rodáky pyšné a možná by je čekalo ještě mnoho vítězství, ale oba svorně usoudili, že v nejlepším se má prostě přestat. Jako o čtyři roky neporažené mistry světa okamžitě o Evu a Pavla projevila zájem proslulá zahraniční lední revue Holiday on Ice, kde slavní sourozenci získali několikaleté angažmá. Začátky v cizině byly těžké, ale protože se sourozenci vydali do světa společně a mohli se i nadále spoléhat jeden na druhého, brzy se rozkoukali a na nový život mimo svou vlast si zvykli.

Tragická nehoda v Americe stála Pavla Romana život

Eva si v revue dokonce našla svého budoucího manžela. Po konci kariéry se krátce pokoušela trénovat své milované krasobruslení, ale nakonec zjistila, že tato profese není nic pro ni. Spolu se svým mužem procestovala svět, chovala zvířata a jeden čas vedla i domov pro seniory. Také Pavel se během svého pobytu v zahraničí oženil a se svou manželkou se na počátku sedmdesátých let usadil ve Spojených státech. Odmalička miloval motorky, automobily a rychlou jízdu, která se mu bohužel stala v roce 1972 osudnou. Bývalému československému krasobruslaři bylo teprve devětadvacet let, když během cesty v americkém státě Tennessee dostal smyk a havaroval. Tragickou autonehodu nepřežil. Na počest jednoho z našich nejúspěšnějších a nejoblíbenějších sportovců všech dob se každoročně koná Memoriál Pavla Romana, mezinárodní závod věnovaný tancům na ledě, tedy disciplíně, ve které Pavel a jeho sestra Eva v šedesátých letech dobyli svět.

Zdroje:

https://www.mujrozhlas.cz/vetrnik-host-ve-studiu/sourozenci-romanovi-ziskali-ctyri-tituly-mistru-sveta-v-tancich-na-lede

https://cnn.iprima.cz/jel-spravit-auto-a-to-se-mu-stalo-osudnym-50-let-od-smrti-krasobruslarske-ikony-romana-56320

https://www.olomouc.eu/samosprava/primator/cena-primatora/article_id=20200

https://cenamesta.cz/laureati/pavel-roman/

https://www.sportovnilisty.cz/sourozenci-eva-a-pavel-romanovi-jsou-nezapomenutelni-2/?style=mobile

https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/pohnute-osudy-krasobruslar-pavel-roman.A140923_181401_ln-sport-ostatni_makr

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10195164142-vypravej/bonus/6909/

https://olomoucky.denik.cz/ostatni_region/olomouc-ceka-tradicni-krasobruslarsky-memorial-pavla-romana-20221110.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz