Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stalinova dcera: Její první lásku otec poslal na Sibiř. Skandálním útěkem do USA potrápila soudruhy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volná licence

Světlana, dcera Josifa Stalina

Když se na konci 60. let objevila na americkém velvyslanectví v Indii žena, která tvrdila, že je dcerou zemřelého sovětského vůdce Josifa Stalina a žádala o azyl, zdejší pracovníci si mysleli, že jde buď o špatný vtip anebo o cílenou provokaci.

Článek

Matka se kvůli otci zastřelila

Jediná dcera všemocného vůdce Sovětského svazu Josifa Stalina se narodila z jeho druhého manželství s o mnoho let mladší Naděždou Allilujevovou, která stejně jako on pocházela z Gruzie a se kterou se znal už od jejích 16 let. Byl totiž přítelem jejího otce. Světlana se narodila 28. února 1926 v Moskvě a vyrůstala spolu se svými dvěma staršími bratry Vasilijem a Jakovem, který pocházel z otcova prvního manželství. Podle Světlaniných vzpomínek se k dětem matka chovala chladně, ovšem otec svou dceru rozmazloval, i když spolu kvůli Stalinově vytíženosti trávili jen málo času, jejich vztah byl poměrně hezký. Když jednoho rána roku 1932 našla hospodyně Světlaninu jednatřicetiletou matku mrtvou se střelnou ránou na srdci a vedle ležící pistolí, byl to pro všechny šok. Po bujarém večírku, na kterém se ošklivě pohádala se svým manželem, utekla do ložnice, kde se zřejmě sama zastřelila. Dodnes se však spekuluje, jestli měl na její smrti Stalin nějaký podíl. Ze Světlany se toho dne stal poloviční sirotek a o to více k ní její otec přilnul. Vídali se ale málo, většinou jen večer, kdy Josif Stalin přicházel do bytu, kde společně s dcerou žil.

První láska skončila v gulagu

Jejich vztah byl téměř bezproblémový, dokud byla Světlana dítětem. Když se však ve svých šestnácti letech bezhlavě zamilovala do staršího židovského filmaře a spisovatele Alexeje Kaplera, Stalin zuřil. O čtyřiadvacet let mladší Světlana se však své lásky nehodlala vzdát a s Kaplerem, se kterým ji pojil hluboký vztah, se nemínila rozejít. Na Stalinův příkaz dceřina vyvoleného odveleli jako válečného zpravodaje ke Stalingradu a později zašel sovětský vůdce ještě dál. Kapler byl obviněn ze špionáže, poslán do vyhnanství a nakonec skončil v sibiřského gulagu.

Svatby a rozvody

Prominentní Stalinova dcera začala navštěvovat univerzitu, kde se zapsala ke studiu historie. Netrvalo dlouho a ve škole potkala dalšího svého osudového muže, studenta Grigorije, který se stal i jejím prvním manželem. Stejně jako v případě dceřiny první lásky, ani tomuto vztahu otec nepřál. A když Světlana po tříletém manželství utekla i s malým synem Josifem zpět do Kremlu a otci oznámila, že se chce dát rozvést, neprotestoval. Druhé dceřino manželství však Stalina potěšilo. Ženich Jurij totiž pocházel z významné a prominentní rodiny. I když se Světlaně narodila dcera Káťa, ani tento svazek dlouho nevydržel. Novomanželka totiž nesnášela svou tchyni, která se v mladé domácnosti do všeho pletla a které navíc Světlanin muž dával ve všem za pravdu. Rok po druhém rozvodu Josif Stalin na své dače uprostřed lesa zemřel. Pro Světlanu se otcovou smrtí téměř nic nezměnilo. V Sovětském svazu patřila stále mezi privilegované. Protože měla talent na jazyky a mluvila plynně anglicky, francouzsky a německy, pracovala jako překladatelka a učitelka. Počátkem šedesátých let se potřetí vdala za příbuzného otcovy první ženy, ale stejně jako dvě předcházející manželství, ani tohle nevydrželo dlouho a po roce a půl následoval další rozvod.

Láska s Indem

Když Světlana v roce 1963 pobývala v sanatoriu v Soči, seznámila se zde s dalším svým osudovým mužem. Ind Bradžéš Singh byl nevyléčitelně nemocný, přesto si ho Světlana chtěla vzít. Sovětské úřady jim však svatbu nepovolily z důvodu ženichovy státní příslušnosti. Lásku však zamilovanému páru zakázat nemohly. Kvůli Bradžéšově nemoci bohužel netrvala dlouho. Po jeho smrti si zdrcená Světlana vymohla alespoň povolení, že svého milovaného muže doprovodí do jeho rodné země, kde bude nebožtíkův popel rozptýlen v posvátné řece Ganze. V té době už však byla Světlana rozhodnutá, že se zpět do Sovětského svazu nevrátí.

Zemřela v americkém domově důchodců

Během svého pobytu v Indii Stalinova dcera zamířila přímo na americké velvyslanectví. Její žádost o azyl způsobila mezinárodní skandál. V Sovětském svazu byla vyobrazena jako zrádkyně, v USA zas jako možná špionka. Ve svém novém domově Světlana vydala čtyři knihy svých pamětí, které šly na dračku. V roce 1970 se v Americe provdala za svého čtvrtého manžela, kterému ve svých pětačtyřiceti letech porodila dceru Olgu. A stejně jako předtím, i toto manželství se rozpadlo brzy poté, co bylo uzavřeno. Po dvou letech se Světlana rozvedla a v osmdesátých letech se i s dcerou vydala na zpáteční cestu do Ruska. V Moskvě vydržela necelé dva roky. Poté se vrátila do USA. Chvíli bydlela i v Anglii, kde živořila ze sociálních dávek, až se na konci devadesátých let odstěhovala opět do Spojených států. Bývalá prominentní dcera sovětského diktátora Stalina zemřela v listopadu roku 2011 v jednom z domovů pro seniory v americkém státě Wisconsin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz