Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tanya Robertsová: Polonahá královna džungle Sheena byla mužským idolem. Její život skončil náhle

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Tanya Robertsová

Jako blonďatá divoška, oděná do odvážných kostýmů, která se hnala Afrikou na nabarveném koni, imitujícím zebru, před kritiky ani diváky v kinech neuspěla. Přesto se Tanya Robertsová stala díky filmu Sheena erotickým symbolem 80. let.

Článek

Měla ideální postavu pro roli superhrdinky

Za jednu ze svých nejslavnějších rolí vděčila Tanya Robertsová hlavně dokonale vysportovanému tělu, které prý měla nejkrásnější ze všech adeptek, jaké přicházely v úvahu do hlavní úlohy připravovaného dobrodružného snímku Sheena. Krásnou superhrdinku inspirovala oblíbená komiksová postava z 30. let, a kromě pohledné tváře a atletické postavy musela její představitelka disponovat také vysokou fyzickou zdatností, protože mnoho scén bylo poměrně náročných a Tanya Robertsová si z nich odnesla několik menších zranění. Příběh osiřelé dívky, které se ujal fiktivní africký domorodý kmen Zambouli, se natáčel v exotické Keni a během sedmiměsíčního filmování se štábu nevyhnulo velké množství problémů. Za většinou potíží často stála zvířata, a to nejen ta, která vystupovala spolu s herci před kamerou, ale například také divocí lvi, kteří na plac občas zavítali, když tam zavětřili přítomnost svých ochočených konkurentů.

Začínala v reklamách

Tanya Robertsová byla do filmu Sheena vybrána z dlouhé řady hereček a modelek. V té době ji lidé znali hlavně z amerického kriminálního seriálu Charlieho andílci, kam nastoupila v roce 1980. Do povědomí veřejnosti ji také dostalo focení pro známý pánský magazín, na jehož stránkách zazářila počátkem 80. let. Pohledná herečka, která se narodila pod jménem Victoria Leigh Blumová, získala své první zkušenosti s prací před kamerou v reklamních spotech, kde se začala objevovat krátce po svém studiu herectví, během něhož se živila jako manekýnka a učitelka tance. Jednu z prvních hereckých příležitostí Tanya získala v roce 1975, kdy si zahrála v hororu o vraždícím maniakovi Forced Entry.

Za své herectví sklízela kritiku

Kráska s irsko-židovským původem žila v kalifornském Hollywoodu po boku svého manžela Barryho Robertse, s nímž se seznámila už v mládí ve frontě do biografu. Než se v roce 1984 předvedla divákům jako nespoutaná královna džungle Sheena, podstoupila tvrdý několikaměsíční trénink. Ani hereččina bezvadná kondice ji však nezachránila před vlnou následných kritických reakcí. Za svůj výkon si dokonce vysloužila nominaci na cenu Zlatá malina v kategorii nejhorší herečka, kterou získala ještě o rok později za ztvárnění Stacey Suttonové v akční bondovce Vyhlídka na vraždu, kde v roli neohroženého agenta Jamese Bonda naposledy exceloval Roger Moore. I když se z filmu Sheena stal na plátnech kin naprostý propadák, úspěch, který překvapivě zaznamenal na videokazetách, ho zařadil mezi kultovní snímky 80. let.

Hrála v erotických thrillerech i úspěšném sitcomu

Tanya Robertsová měla spoustu fanoušků a obdivovatelů, ale ani její velká popularita nepřiměla producenty a režiséry filmových trháků, aby herečce svěřili nějakou výraznější roli. Tanya natočila několik erotických thrillerů, například Hříchy vášně z roku 1993. Film se inspiroval fenomenálním úspěchem Základního instinktu, který diváky zaujal o rok dříve, nebyl však určený pro stříbrné plátno, ale vyráběl se primárně pro domácí přehrávání na VHS. Tanya se na divácké výsluní opět dostala až koncem 90. let díky oblíbenému americkému televiznímu sitcomu o životě teenagerů v 70. letech s názvem Zlatá sedmdesátá.

Zpráva o její smrti šokovala svět, zemřela však až o den později

Po manželově smrti v roce 2006 si Tanya Robertsová našla přítele, s nímž prožila poslední roky svého života. Když hereččin dlouholetý partner Lance O'Brien dostal zprávu, že Tanya při procházce se psy na Štědrý večer roku 2020 náhle zkolabovala, okamžitě se vydal za svou družkou do nemocnice v Los Angeles, kde byla hospitalizována. Po jedné z návštěv o několik dní později vyšel zdrcený Lance před budovu lékařského zařízení a v slzách telefonoval Tanyinu agentovi, že jeho přítelkyně právě zemřela. Smutná novina o nečekané smrti obdivovaného idolu minulých let se brzy roznesla do světových médií. Ještě větší šok však truchlící fanoušky čekal o den později, kdy byla zpráva o skonu jejich milované umělkyně dementována. Lance O'Brien se totiž při své návštěvě v nemocnici mylně domníval, že Tanya je po smrti, a aniž by si promluvil s jejími ošetřujícími lékaři, plný zármutku odešel. Všechny naděje se však krátce po oznámení, že herečka nezemřela, ukázaly jako marné. Ještě téhož dne, 4. ledna 2021, filmová a televizní hvězda Tanya Robertsová podlehla sepsi.

Zdroje:

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-55528352

https://www.theguardian.com/film/2021/jan/06/tanya-roberts-obituary

https://www.nytimes.com/2021/01/05/arts/television/tanya-roberts-dead.html

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tanya_Roberts

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sheena_(film)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz