Hlavní obsah
Lidé a společnost

Xi z Bohové musí být šílení byl skutečný Křovák z chatrče bez elektřiny. Našli ho mrtvého v poušti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: South African Tourism/Wikimedia Commons/CC BY 2.0/https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Ilustrační foto

Nejslavnější Křovák světa se jmenoval N!xau a patřil k původním obyvatelům jihoafrické Namibie, kde ho uprostřed rozsáhlé pouštní oblasti Kalahari objevil režisér Jamie Uys a téměř přes noc z něj udělal hvězdu.

Článek

Africká komedie, která dobyla svět

Film Bohové musí být šílení slavil v 80. letech opravdu mimořádný úspěch. Bláznivá komedie, natočená v koprodukci Jihoafrické republiky a Botswany, byla prodaná do několika desítek zemí. Obrovské popularitě se těšila nejen v domovské Africe, ale i v Evropě, Severní Americe a Asii. V Japonsku se dokonce stala nejvýdělečnějším snímkem roku.

Příběh o jedné vyhozené lahvi od Coca-Coly, kterou v kalaharské poušti objevil kmen místních domorodců a rozhodl se ji vrátit zpět bohům, trhal rekordy sledovanosti a představiteli hlavního hrdiny přinesl mezinárodní slávu. Postavu Křováka, kterému se ve filmu říkalo Xi, si zahrál opravdový příslušník tohoto starobylého jihoafrického kmene, známého také jako Sanové. Dnes se mnoho z původních a často se stěhujících obyvatel Namibie usadilo v osadách, kde se věnují zemědělství nebo práci na ranči. Někteří Křováci však stále vyznávají přirozený způsob života svých předků a poskytují tak unikátní vhled do jejich fascinující kultury.

Z pouště až na vrchol popularity

Režisérem snímku byl africký rodák a bývalý učitel matematiky Jamie Uys, který začal svou filmařskou kariéru už v 50. letech. V roce 1974 proslul jako autor oceňovaného dokumentu o přírodě Animals Are Beautiful People, za který získal prestižní Zlatý glóbus. Právě během natáčení unikátní flóry a fauny v kalaharské poušti se setkal se zdejšími Křováky, kteří ho inspirovali k napsání jeho nejslavnějšího filmu.

Po téměř tříměsíčním hledání našel Jamie Uys ideálního představitele pro svůj připravovaný snímek v muži známém jako N!xau. Vykřičník ve jméně nahrazuje zvuk mlaskání, který je typický pro jeho rodný kmenový jazyk. N!xau neznal přesné datum svého narození, na svět přišel pravděpodobně v roce 1944 na území dnešní Namibie ve zdejší odlehlé oblasti Tsumkwe v poušti Kalahari. V době, kdy ho režisér Uys objevil, žil v tradiční křovácké chatrči bez elektřiny a obešel se i bez dalších výdobytků moderní civilizace.

Po filmování v Hongkongu pověsil kariéru na hřebík

N!xau inkasoval za svůj první snímek Bohové musí být šílení jen několik set dolarů, ale za výkon ve druhém dílu populární komedie, uvedeném v roce 1989, získal už mnohonásobně vyšší částku. Následovala ještě další neoficiální pokračování veleúspěšného filmu, která se točila až v dalekém Hongkongu. Sympatický herec svou kariéru ukončil v roce 1994 a za vydělané peníze si postavil vysněný dům se zavedenou elektřinou a vodou, kde žil spolu se svou početnou rodinou a věnoval se pěstování plodin a chovu dobytka.

Když se N!xau počátkem července roku 2003 nevrátil domů z pouště, kam odešel jako obvykle sbírat dříví, jeho rodina ho začala zoufale hledat. Asi 59letého otce šesti dětí příbuzní našli až po několika dnech nedaleko jeho obydlí v rodné Namibii mrtvého. Zřejmě zemřel následkem prodělané tuberkulózy, kterou dodnes trpí velká část kmene Křováků.

Zdroje:

https://www.theguardian.com/news/2003/aug/07/guardianobituaries.filmnews

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2003-jul-07-me-n-xau7-story.html

https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Gods_Must_Be_Crazy

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/K%C5%99ov%C3%A1ci

https://www.kinobox.cz/film/4404-bohove-musi-byt-sileni

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz