Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žena, která žila s delfínem: Intimní stránka nepovedeného experimentu zaujala pánský časopis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Margaret Lowattová žila ve speciálně upravené laboratoři s delfínem Peterem, kterého se snažila naučit lidskou řeč. Jakkoliv zní tento pokus bláznivě, jednalo se o vážně míněný projekt, který financovala mimo jiné i americká NASA.

Článek

Neměla potřebné vzdělání, ale nechybělo jí nadšení

Začátkem šedesátých let se šla jednadvacetiletá Margaret Howe Lowattová zeptat na práci do tajné delfíní laboratoře na karibském ostrově Svatý Tomáš, o které se dozvěděla od příbuzného. I přesto, že neměla žádné odborné vzdělání ani zkušenosti s těmito inteligentními tvory, ředitele laboratoře Margaretin zájem přesvědčil a nabídl jí účast na unikátním projektu.

Experiment měl delfíny naučit anglicky

Na Svatém Tomáši, který je součástí Amerických Panenských ostrovů, tehdy probíhal výzkum delfínů a jejich schopností. Stál za ním americký neurovědec John Lilly, kterého fascinovala velikost delfíního mozku a doufal, že se mu během jeho pokusů podaří s kytovci komunikovat a že je možné, aby se delfíni naučili lidskou řeč, kterou by mohli napodobovat pomocí zvuků, jež vydávají.

Pokus o mezidruhovou komunikaci vzbudil zájem NASA

Snaha Johna Lillyho komunikovat s jinými inteligentními druhy zaujala také Národní úřad pro letectví a vesmír a právě americká vládní agentura NASA se rozhodla na první pohled šílený experiment částečně financovat a tím mu kromě potřebných peněžních prostředků dodala také vážnost. Hlavně díky záštitě NASA mohl John Lilly v šedesátých letech otevřít svou laboratoř, kde v době příchodu Margaret Lowattové žili tři delfíni, dvě samice Sissy s Pamelou a jeden mladý samec Peter.

Žila s delfínem v zatopené laboratoři

Margaret si jako dítě ráda četla pohádkové příběhy o mluvících zvířatech a víra v to, že je něco takového možné, jí zůstala až do dospělosti. Do projektu se vrhla s nadšením a delfína Petera, který jí byl pro účely experimentu vybrán, se pokoušela naučit názvy číslic a věcí nebo třeba pozdrav. Pro zlepšení jejich vztahu se Margaret přestěhovala do speciálně upravené laboratoře, která byla zatopená vodou a kde cvičitelka zůstávala nakonec i přes noc. Věřila totiž, že její nepřetržitá přítomnost u Petera bude pro projekt přínosná.

Intimní chvilky se staly nedílnou součástí výcviku

Margaret Lowattová spala na provizorní posteli uprostřed místnosti plné vody šest dní v týdnu. Sedmý den dávali Petera k ostatním delfínům do společného akvária. Margaret a Peter si spolu brzy utvořili velice blízký vztah a delfíní samec v mladé cvičitelce začal spatřovat také objekt své touhy. Třel se ženě o nohy nebo ruce a i když nejprve při každém takovém chování Petera ihned přestěhovali k samicím, po čase ho Margaret nechala a Peterovo sexuální aktivita a s ní spojené tření se stalo jakousi jejich rutinou, která pro Margaret samozřejmě neměla žádný erotický podtext. Prý to bylo něco tak všedního, jako je třeba poškrábání.

Experiment inspiroval článek v erotickém časopisu

Z celého výzkumu komunikace mezi člověkem a delfínem se nakonec stala nejznámější právě jeho intimní část, která celý experiment úplně zastínila. Mohl za to článek v pornografickém časopisu Hustler, který příběh Margaret a Petera zveličil a zdramatizoval. Časopis, píšící o mezidruhovém sexu mezi člověkem a delfínem, šel na dračku. Výzkum Margaret Lowattové a Johna Lillyho však takový úspěch neměl a vědcův zájem o projekt začal pomalu klesat.

Delfíní samec po odloučení od Margaret zemřel

Když selhal i další pokus, při kterém Lilly delfínům podával LSD, finanční zdroje začaly pomalu vysychat, což nakonec vedlo k uzavření laboratoře. Delfíni byli přestěhováni do jiného zařízení a ubohý Peter nesl odloučení od Margaret velice těžce. Jeho smutek zašel tak daleko, že ztratil chuť žít a zemřel. Margaret se provdala za fotografa, který celý experiment dokumentoval. Za svůj domov si zvolili uzavřenou delfíní laboratoř, kterou přestavěli na rodinný dům.

Zdroje:

https://www.theguardian.com/environment/2014/jun/08/the-dolphin-who-loved-me

https://www.idnes.cz/xman/styl/sex-s-delfinem-margaret-lovattova.A140617_171848_xman-styl_fro

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/sebevrazda-zamilovany-delfin

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Margaret_Howe_Lovatt

https://allthatsinteresting.com/margaret-howe-lovatt

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz