Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak si poradit s vlastními emocemi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Občas přemýšlím, jak rozklíčovat své vlastní emoce, co s nimi dělat abych se cítila buď jinak nebo abych dokázala přítomně prožít hezké chvíle.

Článek

Emoce můžeme považovat za jakýsi náš další jazyk, kterým nesmírně bohatě komunikujeme. Můžeme jím sdělit jak se cítíme a jak reagujeme na různé události. Každý pocit s sebou nese svůj vlastní význam a sdělení. Pokud se naučíme rozumět tomuto jazyku a umět ho číst, můžeme se lépe seznámit se sebou samými, zlepšit naše mezilidské vztahy a lépe se vyrovnávat s životními výzvami.

Někdy je složité rozklíčovat, co zrovna prožívám a někdy je to naopak naprosto zřetelné. Někdy se může stát, že jistou emoci chci prožívat častěji a jinou zase skoro vůbec. Proto je důležité si s vlastními emocemi vědět rady a vědět, co znamenají.

Radost:

Když se cítím šťastná, naplněná a pozitivní, tak si užívám ten moment, sdílím radost s ostatními a hledám způsoby, jak radost prohlubovat.

Nejistota:

Když se cítím nejistě, zkusím se zaměřit na své pozitivní stránky. Stanovit si reálné cíle a připomenout si své úspěchy a pevné stránky. Chyby jsou součástí každého z nás.

Hněv:

Najdu si pro sebe chvíli klidu, abych se uklidnila, než začnu dále jednat a komunikovat. Snažím se zhluboka dýchat a konstruktivně přemýšlet, abych snížila své vnitřní napětí.

Stesk:

Dovolím si prožít svůj stesk a smutek, nebránit se jim. Hledám podporu u blízkých osob, kteří mě vyslechnou a porozumí mi. Snažím se soustředit na aktivity, které mě baví a odvedou mou pozornost.


Přehlcení:

Rozdělím si úkoly na menší části a postupně se jim věnuji. Mezi nimi si nechávám také čas na relaxaci. Učím se říkat „ne“ nebo žádat o pomoc, abych předešla přehlcení

Osamělost:

Snažím se navazovat nové sociální vztahy a vyhledávám skupiny zaměřené na stejné zájmy, jako mám já. Pečuji o současné vztahy a snažím se je prohlubovat. Také je dobré pracovat na seberozvoji.

Překvapení:

Když se cítím zaskočeně či překvapeně, snažím se to prožít a zjišťuji, jak se s tímto novým zjištěním vyrovnat.

Nuda:

Nudu se snažím zahnat novými zážitky, setkáním s přáteli, rozvíjením vlastní osobnosti, svých dovedností nebo vyzkoušením nějaké nové aktivity.

Opuštěnost:

Pokud se cítím smutně, izolovaně a opuštěně, hledám podporu u svých blízkých, komunikuji o svých emocích a připomínám si, že každý se tak někdy může cítit, a že mám, na koho se obrátit.

Strach:

Když na mě přijde nervozita a nejistota, snažím se ji identifikovat. Snažím se nalézt zdroj strachu a racionalizovat ho. Používám relaxační techniky a hluboké dýchání.

Někdy to není jednoduché. Někdy mě jistá emoce přepere a nedokážu s tím dělat nic jiného, než jen čekat až odejde nebo zeslábne, a pak to bude lepší. Emoce jsou důležitou součástí nás všech a i když to tak někdy nevypadá, všichni je prožíváme. Někdo je umí dát najevo hned, někdo je schválně skrývá a někdo se to třeba chce naučit. Je ale důležité jim rozumět, abychom se co nejčastěji cítili šťastní a naplnění. A jak zvládáte své emoce vy?

Zdroj: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz