Hlavní obsah
Aktuální dění

Stavba unikátní základy mezi dvěma městy začala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Hokův, Studio fabrika

Svazkové školy pro 810 dětí zejména z Chýně a Hostivic začala a s ní doslova souboj s časem. Právě Chýně přitom buduje už druhou základní školu během sedmi let. Už dopředu jsou proto jasná i krizová místa stavby.

Článek

„Krizové místo při stavbě je každý okamžik skoro. Ale nyní to bude kvůli betonářským pracem jednak zima, která nás čeká. A potom ještě 3 výběrová řízení na interiérové vybavení, gastro vybavení a vybavení IT technikou,“ popsala největší rizika následujících dnů předsedkyně Svazku měst Chýně a Hostivice a současně chýňská starostka Anna Chvojková. „V tuto chvíli je náš největší nepřítel čas. Nic jiného. Se vším ostatním se umíme poprat,“ doplnil vedoucí projektu Martin Voráč z dodavatelské společnosti PKS stavby. V průběhu stavby nastanou okamžiky, kdy na ní bude pracovat i 200 lidí současně.

Radost ze zahájení stavby měl nejen radní pro oblast školství Středočeského kraje Milan Vácha, ale také hostivický místostarosta: „To není jenom pro Hostivici, je to důležité pro vzdělání dětí, kterému se v současné době, myslím, neklade úplně priorita. Pro nás je nová škola především vyřešením kapacity. Děti budou mít chodit kam do školy, což je pro nás velmi důležité, protože ta současná naše škola teď už vlastně praská ve švech,“ řekl Marek Černoch.

Právě nedostatek míst ve školách byl hlavním motivem pro stavbu jedné z mála svazových škol v republice.

Ještě letos na podzim přitom chtějí stavaři mít hotovou alespoň část základové desky. Celý skelet školy pro 810 dětí pak o rok později. Celá budova bude v monolitu vystavěná na podzim roku 2024.

Už v příštích měsících chce svazek obcí vybrat v konkurzu i ředitele nové školy. „Plánujeme ho už na březen příštího roku s tím, že konkurzní řízení chystáme takto zavčasu, aby ředitel nastoupil rok předtím, než vlastně škola začne fungovat tak. Mohl si ji doslova osahat a vybavit podle své potřeby,“ doplnila Anna Chvojková. Poprvé by žáci v nové škole za více než jednu miliardu korun měli zasednout do školních lavic v září 2025.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz