Hlavní obsah
Aktuální dění

Unikátní svazková škola Vida hledá klíčovou postavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Její stavba pokračuje na plné obrátky, současně ale začalo pro svazkovou školu Chýně a Hostivic další zásadní období. Na plno je spuštěný výběr nového ředitele nebo ředitelky.

Článek

„Postava ředitele je v systému českého školství naprosto klíčová. Stejně tak tomu bude i u nové svazkové školy, která dostala jméno VIDA,“ říká Tomáš Hazlbauer, ředitel Centra pro demokratické učení. Je současně jedním z odborníků, kteří se aktivně podílejí na přípravě nové školy, od jejího technického až po personální zajištění. „Poprvé po patnácti letech ve školství jsem se setkal s tím, že má škola osvíceného a na spolupráci nastaveného zřizovatele. Jakkoliv se jedná o dvě města spojená ve svazku, obě starostky mají školství jako svou prioritu a rozumí mu,“ doplňuje Hazlbauer.

Nová škola, která bude mít vlastní právní subjektivitu, vytvoří zázemí pro 810 žáků a zhruba padesátku zaměstnanců. První děti do ní vstoupí až se školním rokem 2025/26, ředitel ovšem nastoupí už letos v závěru jara. „Chceme, aby měl dostatek času seznámit se se samotnou budovou, vybudovat dobrý tým, nastavit prostředí pro jeho vlastní koncepci,“ doplňuje chýňská starostka a předsedkyně svazku obcí Anna Chvojková. Uchazeči o místo ředitele budou mít navíc možnost setkat se zřizovatelem školy ještě před uzávěrkou přihlášek.

Budoucí ředitel či ředitelka musí potřebné dokumenty odevzdat do 6. března. Zdaleka přitom nemusí jít pouze o stávající ředitele či jejich zástupce. „Já sám jsem nastoupil bez předchozí zkušenosti s řízením školy. Na druhou stranu je jasné, že na mého budoucího kolegu čeká obrovská porce práce,“ vysvětluje ředitel Základní školy Chýně Jaroslav Novák, který rovněž pomáhal při tvorbě projektu nově budované školy. Na www.zsvida.cz naleznou zájemci více informací o vyhlášeném konkurzu i škole samotné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz