Hlavní obsah
Aktuální dění

Co je vlastně zač Miroslav Kalousek a proč opustil vládní stranu TOP 09?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Pan Miroslav Kalousek je jednou z nejvýraznějších osobností české politiky.

Článek

Narodil se poprvé 17. prosince 1960 v Táboře a svou politickou kariéru započal v 90. letech po sametové revoluci. Vystudoval chemii na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, avšak většinu svého dospělého života strávil v politice. Obětoval se pro ostatní.

M. Kalousek působil v několika významných funkcích, mimo jiné jako ministr financí České republiky (2007–2009 – druhá Topolánkova vláda a 2010–2013 – legendární Nečasova vláda) a dlouholetý poslanec Parlamentu ČR. Hádanka – napište nám do komentářů pod článkem, jak dlouho myslíte že byl celkově Kalousek poslancem. Nápověda: je to více než deset let.

Ve své politické dráze byl znám svou schopností vyjednávat, někdy i za cenu kontroverzních kompromisů, a také se proslavil jako jeden z největších kritiků populismu a zejména hnutí ANO pod vedením Andreje Babiše.

Byl význačným členem KDU-ČSL (údajně do ní vstoupil již v roce 1984), ale v roce 2009 opustil tuto stranu a stal se zakládajícím členem nově vzniklé pravicové strany TOP 09, kterou spoluzaložil s Karlem Schwarzenbergem.

Na Celostátním ustavujícím sněmu strany, konaném 27. a 28. listopadu 2009, byl Kalousek zvolen 1. místopředsedou TOP 09.

Politický konzervativec, ale ekonomický pravicový liberál

TOP 09 byla pro Kalouska platformou pro prosazování konzervativních a liberálních ekonomických politik, s důrazem na snižování státního dluhu, fiskální zodpovědnost a integraci České republiky do Evropské unie. Jeho ekonomické názory a pevné přesvědčení o nutnosti šetřit státní výdaje jej často stavěly do střetu s politickými protivníky. Které často trefně smetl argumenty ze stolu.

Kalousek je znám pro svůj ostrý jazyk a přímé vystupování. Ačkoli bývá kritizován za svůj někdy konfrontační styl, byl dlouhodobě považován za jednoho z nejschopnějších politiků své generace. V roce 2021 opustil Poslaneckou sněmovnu, kde působil 22 let, a oznámil, že již nebude kandidovat v následujících volbách. Jeho rozhodnutí odejít bylo interpretováno jako přirozený konec jedné éry české politiky.

Proč vlastně nyní Miroslav Kalousek opustil TOP 09?

Miroslav Kalousek se dlouhodobě profiloval jako hlavní tvář TOP 09. Jeho odchod z politického života, a tím i z TOP 09, byl překvapením, i když byl postupný a dobře promyšlený. Kalousek se v roce 2021 rozhodl vzdát své role poslance a naznačil, že politika, jak ji doposud dělal, pro něj již není dlouhodobě udržitelná. V říjnu 2024 pak oznámil, že úplně opouští stranu TOP 09, kterou sám zakládal.

Důvody jeho odchodu jsou různé. Kalousek sám několikrát naznačil, že nechce být „překážkou“ nové generaci politiků, a přestože stále považuje své názory za aktuální, cítí, že by měl dát prostor mladším tvářím. Dalším faktorem může být i změna politické dynamiky v České republice. Kalousek, známý svou nekompromisní pravicovou politikou, mohl pociťovat, že se politická situace posunula směrem, který už není zcela v souladu s jeho vnímáním ideálů a směřování strany.

K odchodu také přispělo, že TOP 09 se za vedení Markéty Pekarové Adamové posunula do pozice, která je méně vyhraněně pravicová než v Kalouskových dobách. Strana se nyní více zaměřuje na liberální témata, jako je boj proti klimatickým změnám nebo lidská práva, což jsou oblasti, kde se Kalousek cítil méně doma.

Na konci loňského roku (2023) se TOP 09 rozhodla nenominovat Kalouska na kandidátní listinu koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) pro volby do Evropského parlamentu.

O nominaci se pan Kalousek ucházel s podporou regionálních organizací. Vykutálená předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová však tehdy uvedla, že by se měl věnovat domácí politice. Do Senátu ani v letošních krajských kandidovat Kalousek nechtěl. Nota bene v Praze se ani krajské volby nekonají.

I když M. Kalousek z politiky odešel, zůstává vlivnou osobností a komentátorem veřejného dění. Jeho ostré komentáře můžeme pravidelně dodnes číst na síti X (dříve Twitter) a populární Mirek si tam servítky opravdu nebere. Nakládá jak Babišovcům z Průhonic, I.Matovičovi z Trnavy tak i třeba i Grétě ze Švédska nebo M. Pekarové-Adamové z Prahy.

Prostě padni komu padni. A tak to má být. Bez servítků a bez cenzury! Rád ho čtu, a co vy?

Prameny a další informace :

https://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Kalousek

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/kalousek-zastavil-jsem-opozicni-smlouvu/r~i:article:226198/

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/top-09-miroslav-kalousek_2101191407_pj

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-kalousek-vystoupil-z-top-09-40491173

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/miroslav-kalousek-top09-konec-ve-strane.A241001_123758_domaci_ijan

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz