Hlavní obsah

Dluhy: Jaká jsou od října 2024 nová pravidla pro oddlužení? Pokrok či zhoršení stavu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Nová pravidla oddlužení: Dluhů se zbavíte rychleji, soud vás ale více pohlídá.

Článek

Od října 2024 začala platit zásadní novela insolvenčního zákona, která mění pravidla pro osobní bankrot a přináší dlužníkům rychlejší cestu k oddlužení. Nová úprava má za cíl nejen sjednotit režimy oddlužení v souladu s evropskými směrnicemi.

Pro pět ran do pokladničky, jestliže vás tíží dluhy a zvažujete osobní bankrot, měli byste znát hlavní změny, které novela přináší.

Zkrácení doby oddlužení z pěti na tři roky

Jednou z nejvýraznějších změn je zkrácení délky oddlužení z pěti na tři roky. Dosud tuto možnost měli pouze a jen lidé ve starobním nebo invalidním důchodu (invalidita II. a III. stupně), mladiství dlužníci a ti, kteří během tří let dokázali splatit alespoň 60 % svých dluhů.

Nyní se však zkrácení doby oddlužení vztahuje na všechny fyzické osoby, ať už podnikatele, nebo nepodnikatele, mladé i staré, tlusté i tenké. Citovaný krok vychází z evropské směrnice, která doporučuje sjednotit pravidla oddlužení pro podnikající i nepodnikající osoby.

Táto, co to znamená v praxi?

Pokud se rozhodnete pro osobní bankrot, budete mít nově možnost být zbaveni dluhů po třech letech, namísto původních pěti. To výrazně urychlí proces oddlužení a může vám umožnit rychlejší návrat do běžného finančního života.

Je však důležité mít na paměti, že nová pravidla kladou větší důraz na vaši skutečnou schopnost splácet. Musíte se prostě více snažit.

Soud bude více hlídat vaši platební schopnost. Alespoň doufejme…

Nově není stanovena konkrétní hranice minimálního uspokojení pohledávek věřitelů, která by vám zaručovala automatické oddlužení. Dosud platilo, že pokud jste splatili alespoň 30 % svých dluhů, měli jste právní jistotu oddlužení.

Nově tuto hranici bude určovat insolvenční soud individuálně, na základě vaší aktuální finanční situace a (ne)schopnosti splácet.

Soud se bude více zaměřovat na to, zda skutečně splácíte tolik, kolik můžete. V praxi to znamená, že i když podíl uspokojených pohledávek věřitelů může být nižší než dosavadních 30 %, soud bude (snad velice pečlivě) zkoumat vaše příjmové a majetkové poměry. A podle toho rozhodne o celkovém uspokojení věřitelů.

Tato změna má zajistit, aby dlužníci měli férové podmínky, ale zároveň aby věřitelé měli šanci na maximální možné uspokojení svých nároků.

Mámo, co se však nemění?

Zůstává zachována povinnost splácet během oddlužení minimálně tolik, kolik odpovídá vašim možnostem. I nadále platí, že pokud během tří let splatíte alespoň 60 % svých závazků, budete po uplynutí této doby oddluženi. To může být stále výhodná cesta pro ty, kteří mají vyšší příjmy nebo majetek, který mohou během oddlužení využít k úhradě dluhů.

Shrnutí

Zkrácení doby oddlužení na tři roky a nová pravidla, která soudům dávají větší pravomoci při posuzování schopnosti dlužníků splácet, přinášejí rychlejší a pružnější proces oddlužení.

Tímto krokem se Česká republika přizpůsobuje evropským standardům, což může být pro mnoho lidí zasažených dluhy velkou úlevou. Je však důležité pamatovat na to, že soud nyní bude pečlivěji sledovat vaši platební schopnost a rozhodovat o výši uspokojení věřitelů individuálně.

------

(v článku nemohlo být sděleno vše, v případě zájmu se tématu oddlužení budeme věnovat v dalších článcích).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz