Hlavní obsah

Inflace, zvýšené daně, rostoucí dluh: Obrovské selhání ekonomické politiky Fialovy a Bartošovy vlády

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Za časů Fialovy vlády jsme přišly o 30 procent úspor. To není věru málo.

Článek

M. A. Zrzavá správně pojmenovala některé aktuální problémy, dovolím si dokreslit další barvy kritického spektra.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) je institucí, která v České republice zajišťuje nezávislou kontrolu nad hospodařením se státním majetkem a plněním státního rozpočtu.

Jeho zprávy a doporučení jsou často jediným světlým bodem ve tmě nekončících ekonomických tlachů od politiků.

Ergo kladívko, v roce 2023 NKÚ opět upozornil na špatné hospodaření našeho státu, které není jen důsledkem minulých krizí, jak se nám snaží „nakukatů mainstreamová média, ale především špatného vedení a neefektivní politiky současné Fialovy vlády.

V roce 2023 byla průměrná míra inflace v České republice 12 %, což je druhá nejvyšší hodnota v celé Evropské unii. Neskutečně špatný výsledek Fialovy vlády.

Tento alarmující údaj odráží hlubší problémy v naší ekonomice, které česká „pravicová“ vláda nedokázala řešit. Namísto toho, aby se po odeznění ekonomických krizí zaměřila na stabilizaci a snižování dluhu, vláda nás nadále zadlužuje a zadlužuje.

Takový přístup je nejen nezodpovědný, ale také dlouhodoběji neudržitelný. Dluhy se nesplácejí, ale naopak neustále narůstají. To vede k tomu, že budoucí generace našich dětí a vnuků budou muset nést tíhu současných politických chyb.

Neplněné sliby „pravicové“ vlády

Pamatujete, jak pravicová pěti-koaliční vláda při svém nástupu slibovala zodpovědnou ekonomickou politiku, snižování dluhů a podporu podnikání. Realita je však zcela opačná. Místo snižování dluhů se vytváří nové, a to i přes to, že ekonomická situace již dávno není tak kritická, jak tomu bylo v letech pandemie či energetické krize.

Další paradoxem je zvyšování daní, které mělo být podle původních slibů žádné či homeopaticky minimální. Avšak skutek zase utekl.

To všechno jasně ukazuje, že Fialovo – Rakušanova - Bartošova vláda žádný funkční recept na ozdravení ekonomiky prostě neměla a stále nemá.

Jaký je lepší plán?

V této situaci je třeba hledat inspiraci v úspěšných ekonomikách západních zemí. Jedním z řešení by mohl být férový daňový systém, který by spravedlivě rozložil daňové břemeno mezi všechny subjekty. Klíčové je, aby se na provozu státu více podílely nadnárodní firmy, které v České republice vydělávají, ale neplatí zde odpovídající daně. Stejně tak je nezbytné zavést účinné zdanění kapitálových příjmů, které dnes mnohdy unikají jakékoli dani.

Naopak by prospělo zastavení veřejné finanční podpory různým politickým neziskovkám. Pozor, proti neziskovkám, které skutečně pomáhají například vozíčkářům, seniorům s Alzheimerovou chorobou nebo nevidomým spoluobčanům nikdo rozumný přirozeně nic nemá. Prostě není neziskovka jako neziskovka.

Taktéž by se měla rázně omezit suma peněz ládovaných (omlouvám se za expresivnější výraz) do různých green dealů a obdobných podfuků.

Závěrem

Zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu jsou varovným signálem, který bychom neměli ignorovat. Špatné hospodaření se státním majetkem a neschopnost plnit rozpočet jsou problémy, které mohou mít dalekosáhlé důsledky pro celou společnost.

Je třeba přijmout konkrétní opatření, která povedou ke skutečnému ozdravení naší ekonomiky. Férový daňový systém, který zohledňuje i zisky nadnárodních korporací a kapitálové příjmy, by mohl být prvním krokem správným směrem. Pokud však vláda bude nadále ignorovat doporučení NKÚ a pokračovat ve své neefektivní politice, naše ekonomická budoucnost bude ještě temnější.

Hrůza a děs!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz