Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když internet vládne dětskému světu. To vážně není dobře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Fejeton.

Článek

V dnešní době už není internet jen nástrojem, je to celý svět. Když matka z Brna vypnula dvanáctiletému synovi internet a on ji za to fyzicky napadl, došlo nám, jak daleko jsme se dostali.

Co se to stalo s našimi dětmi, že si bez pobytu na digitálních a virtuálních hřištích již vůbec nedokáží představit svůj den?

Zatímco jsme se kdysi hádali s rodiči kvůli televizi nebo pozdnímu návratu domů, dnešní děti bojují o přístup k virtuálním světem, které totálně pohlcují jejich mysl.

Je snadné nadávat na moderní technologii, ale pravdou je, že internet se stal nepostradatelnou součástí života.

Je to škola, kamarádi, koníčky – vše na jednom místě. Jenže, co se stane, když tohle místo zůstane uzavřené? Případ matky a jejího syna ukazuje, že závislost na počítačových hrách a sociálních sítích může přerůst v něco zlověstného.

V minulosti se uvádělo, že rizikové užívání jsou čtyři a více hodin hodin denně , avšak dnes vědci a experti na danou tématiku (např. z Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti) říkají, že než samotný „herní čas“ je důležitější komplexněji posuzovat vztah, který k hraní dítě má.

Pokud nezletilý nezanedbává kamarády, příbuzné (včetně prarodičů), koníčky, spánek či dokonce jídlo, nemusí být ani více času na mobilu problémem. V opačném případě by měl rodič (resp. zákonný zástupce) opravdu vážně zpozornět.

Závěrem

Je třeba, abychom se vrátili k základům. Abychom děti již od malička efektivně učili, že svět nekončí u obrazovky.

Musíme jim vyslat jasné signály (jak by řekl nejmenovaný profesor z Brna) , že existuje i krásný a pestrý život venku, kde vítr šustí listím a déšť kape na tvář.

Ergo kladívko, to však není jen úkol pro rodiče, nýbrž pro celou českou a moravskou společnost. Musíme společně nalézt rovnováhu mezi digitálním a reálným světem, aby naše děti neztratily schopnost skutečně žít.

A když občas ten zpropadený všudypřítomný internet vypneme, je to jen v pořádku. Možná tím dětem ( i sobě) otevřeme dveře do světa, na který jsme skoro již zapomněli.

(autorský názorový článek)

Prameny a další informace:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-vypnula-synovi-internet-tak-ji-napadl-zavislych-na-hrach-pribyva-40486039

https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-digitalni-zavislosti-jsou-na-vzestupu-pacientu-pribyva-mezi-detmi-i-dospelymi-40485715

https://www.novinky.cz/clanek/zdravi-proc-je-dobre-sledovat-digitalni-zustatek-cili-cas-straveny-online-40485615

https://www.novinky.cz/clanek/dite-rodina-studie-ukazala-ze-nektere-deti-kontroluji-oznameni-z-aplikaci-na-mobilu-i-498krat-denne-40481879#utm_content=ribbonnews&utm_term=digit%C3%A1ln%C3%AD%20z%C3%A1vislost%20d%C4%9Bt%C3%AD&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

https://www.drogy-info.cz/nms/o-nas/narodni-monitorovaci-stredisko-pro-drogy-a-zavislosti/

https://www.euda.europa.eu/index_en

Anketa

Kolik hodin denně tráví vaše děti na internetu a hraním počítačových her:
max. 1 hodinu
0 %
2-3 hodiny
0 %
4-5 hodin
100 %
6 a více
0 %
Nevím
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz