Hlavní obsah
Názory a úvahy

Žádná sláva, milá vládo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Včera jsem si tu pofňukávala, jak zmizely všechny úspory. Dnes se mi dostal před oči zajímavý, ač dosti rozsáhlý článek, shrnující mé fňukání do velkého promlouvání o aktivitách vlády.

Článek

Říká to prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, Miloslav Kala. Tipnu si, že tento pán z nás všech nejlépe vidí do tajů působení stávající vlády. Nic pozitivního, řeknu vám.

Je to celkem nudný, celkem dlouhý článek, suše věcný a bez emocí. Když se však člověk prokouše poněkud suchopárným textem, zjistí, že všechno, nač si nespokojený občan stěžuje, jde za vládou.

Nějaké „drobné“ špatnosti mají na svědomí i předchozí vlády, ale tato vláda neudělala skoro nic pro zlepšení situace. Vlastně ji spíše zhoršuje. Za jejiho působení dosahujeme v rámci EU úžasných výsledků. Jsme bezpečně téměř nejhorší ve všech zjišťovaných parametrech. Propadák, máte to za 5.

Problém je v řízení státu, tam je ten problém, říká Miloslav Kala. Proč říká? Jedná se totiž o podcast, převedený do textu.

Vláda mimo jiných hříchů nezvládla svou prioritu, v míře zadlužení jsme od r. 2020 nejhorší v rámci EU. Jistě, čast tohoto hříchu padá na bedra předchozí vlády Andreje Babiše, která se ovšem potýkala s celosvětově nefungující ekonomikou v ramci boje s pandemií Covidu. Tento trend ovšem přetrvává, aniž by k němu byl důvod.

Další problém spatřuje Miloslav Kala ve váznoucí digitalizaci, kdy stát není schopen nabídnout služby, které v této oblasti nabízí soukromý sektor. Navíc poukazuje na provázanost s oblastí bezpečnosti v oblasti tzv. měkkých cílů. To jsou lidé, do kterých se bodá, či střílí. Doposud nebyl propojen registr držitelů zbraní s lékařskými registry. Lapidárně řečeno, když někomu hrábne a je držitelem zbraně, policie se to nedozví. Tedy dozví, po pár mrtvých.

Lepší to jen tak nebude, protože pirátský ministr Ivan Bartoš za to, že se alespoň pokusil, dostal takový kartáč, když to nevyšlo na první dobrou, že si všichni pokračování digitalizace na dlouho odpustí. Tady se musím Ivana Bartoše zastat, on totiž fakt makal a to se při práci občas stane, že se něco nového musí opravovat a upravovat. Jak všichni víme, kdo nic nedělá, nic nezkazí.

Dalším bodem na programu jsou dotace a jejich využívání. Na jedné straně dotace na veřejně prospěšné zálezitosti, kdy se dotace využívají naprosto nesmyslně, protože stát klade nesmyslné požadavky na představitele obcí, kteří musí dotace použít jen tak, jak je psáno, případně na něco, co je předem odsouzeno k tomu, že to nebude využito.

Na druhé straně dotace na zlepšení ekologických parametrů obytnych domů, kdy stát nezřízeně krafe lidem do toho, jak to mají udělat a to až tak, že je to od rekonstrukcí spíše odradí. Případně se kvůli tomu zadluží až na hranici svých možností, dodávám já.

Dále tu máme důvěru ve stát. Kdo by věřil někomu, kdo se stále víc zadlužuje, přitom pořádně nepracuje a náklady na život stále rostou. K tomu bych dodala „a když se s námi nikdo nebaví“. Mimochodem, Fialova Nuttela je tak proslulá, že ani pan Kala ji neopomněl vzpomenout ve svém jinak dosti suchopárném textu.

Dále je tu zmínka o tom, že když uskrovnit, tak všichni. Nu, uskrovnit se mají jen nevyvolení a většina z nich v důsledku vynuceného uskrovňování už „ryje držkou v zemi“.

Z textu, ze kterého vycházím, je jasně patrné, že kritika vlády je kritikou, nikoliv podvratnou činností dezolátů, chcimírů, proruských elementů a tak podobně. Tato vláda úplně jednoduše neumí vládnout a proto vládne mizerně. Svou činností nás dostala na chvost celé EU.

Že v tom vládním slepenci to lépe nejde? A on jim snad někdo nařídil tento slepenec vytvořit? Slepenec, který zcela zjevně měl jeden jediný program, anti- babiš. To je málo, zoufale málo a podle posledních volebních průzkumů ani tento bod nevyšel.

Vážená vládo, zvorali jste to a voráte to dál. Kde jsou ty peníze, vytahané z našich kapes, kterými jste chtěli lepit díry ve státním rozpočtu? Ve které černé díře skončily naše znehodnocené úspory?

Když to clověk čte z textu, který je na nejvyšší úrovni kontroly v tomto státě, nezbývá už ani naděje, že člověk vidí zbytečně černě.

Nicméně, alespoň mě to utěšilo a utvrdilo v tom, že si za to opravdu nemohu sama. Takže sbohem mé úspory, já si poradím, ale myslím, že většina občanů by uvítala obrat k lepším zítřkům. Zřejmě to budeme muset zase vydržet, do voleb. Tahle hra na úspory se mi vážně nelíbí, trvá příliš dlouho, příliš mě vyčerpává a myslím, že nejsem sama. Zvlášť, když si můžeme být jistí, že finanční obětování občanů nikam nevede, schodek státního rozpočtu je stále děsivě nepříznivý.

https://www.fintag.cz/2024/07/03/problem-je-v-rizeni-statu-tam-je-ten-problem-rika-sef-nku-kala/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz