Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jaký je rozdíl mezi kebabem a kebapem? Je to totéž?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Gastronomické okénko

Článek

In medias res: Rozdíl mezi kebabemkebapem je převážně jazykový a regionální. Nikoli tedy, co do samotného složení pokrmu.

Oba termíny odkazují na podobné jídlo, které obvykle zahrnuje maso připravované na grilu nebo vertikálním rožni, často podávané s chlebem (např. pita) a doplněné zeleninou a omáčkami.

Kebab

Tento termín je více rozšířený v západní Evropě ( včetně Česka) a jiných částech světa, kde došlo k adaptaci turecké kuchyně.

Používá se především v angličtině a dalších evropských jazycích. Lidé si pod ním často představí pokrm jako je döner kebab.

Kebap

Toto slovo je původní turecká verze názvu, která se používá v Turecku a v některých dalších zemích blízkého východu. V turečtině „kebap“ označuje jakýkoli druh grilovaného masa, a proto se v Turecku často používá pro různé variace pokrmu (například Adana kebap nebo şiş kebap).

V praxi se tedy jedná o totéž jídlo, přičemž rozdíl je pouze ve způsobu zápisu slova podle regionálních jazykových zvyklostí.

A malý vtip na závěr

V Brně ženy pojídají kebab, a starší muži keděd.

Anketa

Máte rádi kebab?
Ano, jím ho skoro denně
11,1 %
Ne, preferuji řízek nebo sushi
44,4 %
Nejradši mám kebab se zelím, ale někdy si ho dám i se šípkovou...
0 %
Nevím, co je to KEBAB, já už tu moderní popmusic skoro nesleduji.
44,5 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz