Hlavní obsah

Městská versus obecní policie. K jednomu kurióznímu problému

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: PixaBay

Život je pestrý aneb k jednomu zajímavému problému z oblasti bezpečnosti a územní samosprávy v dnešním Česku.

Článek

Úvodem

Jak asi víte, obecní (městská) policie je orgánem obce. Jejím hlavním úkolem je zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku v rámci působnosti obce.

Na úvod článku si položme jednoduchou otázku: jak se dnes vlastně správně nazývá policie v městysech? Městská nebo obecní? A nebylo by zapotřebí novelizace v této oblasti?

Definice městyse

Obec je městysem, pokud tak na návrh obce stanoví předseda Poslanecké sněmovny po vyjádření vlády. Obec, která byla oprávněna užívat označení městyspřede dnem 17. května 1954, je městysem, jestliže o to požádala předsedu Poslanecké sněmovny. Předseda Poslanecké sněmovny tak na žádost obce stanoví a zároveň určí den, od kterého se obec stává městysem. Městys je samostatně spravován zastupitelstvem městyse; dalšími orgány městyse jsou rada městyse, starosta, úřad městyse a zvláštní orgány městyse.

O „městysové policii“ žádný zákon, bohužel, explicitně nemluví.

Aktuálně můžeme v Česku nalézti městyse, kde svou policii oficiálně nazývají jako „městskou“ a jinde jako „obecní“. Dodejme pro informační komplexnost, že samozřejmě existují dnes městyse, kde zřízenu žádnou městskou (ani obecní) policii nemají, jak známo zřídit městskou (obecní) policii je právem nikoliv povinností obce.[1] Pakliže se obec rozhodne zřídit vlastní obecní policii, tak musí činit formou obecně závazné vyhlášky přijatou zastupitelstvem obce v samostatné působnosti obci.

Městská nebo obecní?

Nahlédneme-li na stránky hlavního metodologického gestora českého správního práva, včetně práva týkajícího se organizačních otázek městské (obecní) policie, tedy Ministerstva vnitra České republiky – tak nalezneme k tématu mj. následující: Rozlišujeme obecní policie, které jsou zřizovány obcemi, a městské policie, které jsou zřizovány městysy a městy. Z hlediska pravomocí však není mezi obecní a městskou policií žádný rozdíl. Rozdíl je pouze v názvu. Napříště, je-li hovořeno o obecní policii, rozumí se tím i městská policie.[2]

Určitě možno souhlasit s druhou částí citovaného textu z dílny MV ČR (Odbor bezpečnostní politiky, oddělení obecní policie, zbraní a dopravního inženýrství) správně shrnující, že v rámci pravomocí není mezi obecní a městskou policií pražádný kompetenční rozdíl, ano odlišnost je pouze a jen v pojmenování předmětné policie.

Autor textu ovšem vnímá do značné míry sporně první citovanou část a conto názvu policie v městysu.[3]

Zákon č.553/1991 Sb., o obecní policii stanoví v ustanovení § 1 odst. 4 srozumitelně: V obci, která je městem, statutárním městem, a v hlavním městě Praze se obecní policie označuje jako městská policie. Jasný taxativní výčet, který ovšem „městys“ očividně nezahrnuje.

Z čehož zákonitě gramatickou interpretací plyne, že v městysu by měla být „obecní“ nikoliv „městská“ policie. Proti-argumentaci, že slovo „městys“ má jazykově blíže k „městu“ než k „obci“, zde nemožno přijmout. Je sice jazykovědně zajímavá, avšak nemá oporu v zákoně. Jinak vyjádřeno nevyvrátí obsah citovaného ustanovení § 1 odst. 4 zákona č.553/1991 Sb., o obecní policii.

Pakliže by náš zákonodárce chtěl, aby se v městysech používalo označení „městská“, tak by to jistě zakomponoval do pomyslné sonáty rozebíraného prvního paragrafu. Což se nestalo. Též si dovoluji odmítnout ultra-liberální názor, že městys si může svou policii pojmenovat, jak sám uzná za vhodné, jelikož mu to garantuje nezadatelné ústavní právo na samosprávu. Tedy právo té nejvyšší síly.

Při takovémto extenzivním výkladu bychom mohli dojít k závěru, že městys by si mohl svou policii zřizovanou zastupitelstvem obce nazvat třeba „městysová FBI“ nebo „Jánošíci městyse XY“ ,[4] tedy taktéž bez silnější vazby na platné a účinné ustanovení § 1 odst. 4 zákona č.553/1991 Sb., o obecní policii.

Závěrem

Mám za to, že by se v městysech měl tedy nyní používat výraz „obecní policie“, nikoliv „městská“.

I když platí, že otázka, zda se má policie v městysech nazývat jako obecní či městská je spíše formálního charakteru, a nemá vliv na kompetence, myslím, že by se měla již nějak definitivně a kvalitně vyřešit.

Za optimální nutno pokládat, že by novelizací zákona č.553/1991 Sb., o obecní policii byl uzákoněn nový legální termín – „Městysová policie“.

Došlo by tak mimo jiné k posílení významu městysů, jinými slovy: zákonodárce by vyslal do společnosti jasný signál, že bere „městyse“ a územní samosprávu opravdu vážně. A taktéž by již ustaly zbytečné spory, které ze dvou výše opakovaně citovaných přídavných jmen má být ve vztahu k místním policiím v městysech používáno, čímž by mj. došlo k posílení právní jistoty na tomto legislativním úseku.

(názorový autorský text, autor je právník)

--------------------------

[1] Děje se tak většinou z finančních důvodů. Provozovat řádně městskou policii je nákladné.

[2] Viz https://www.mvcr.cz/clanek/uvod-do-problematiky-obecni-mestske-policie.aspx?q=Y2hudW09Mw%3D%3D, zpracovatel Odbor bezpečnostní politiky, oddělení obecní policie, zbraní a dopravního inženýrství

[3] Tento názor je bohužel relativně značně rozšířen, proto na něj reaguji v tomto textu.

[4] Příklady ad absurdum.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz