Hlavní obsah
Právo a státní správa

Může být nealkoholické pivo legálně konzumováno dětmi? Záleží na značce a výrobku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kolman

Každé čtvrté české dítě mladší 16 let prý už ochutnalo nealkoholické pivo. Někteří rodiče je dětem údajně běžně kupují jako náhražky sladkých limonád, protože dětem prý chutnají.

Článek

Otázka, zda je možné podávat nealkoholické pivo dětem mladším 18 let, je v České republice důležitým a často diskutovaným tématem. Jako právník a pedagog se s ní také často setkávám.

Klíčovým faktorem je zde legislativní definice alkoholického nápoje dle ustanovení § 2 písm. k) zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů.

Definice alkoholického nápoje

Podle zmíněného zákona je alkoholickým nápojem lihovina, víno a pivo. Dále zákon specifikuje, že alkoholickým nápojem se rozumí i takový nápoj, který obsahuje více než 0,5 objemového procenta alkoholu. Z toho vyplývá, že jakýkoli nápoj, který obsahuje více než 0,5 % alkoholu, je považován za alkoholický nápoj a jeho prodej či podávání zdarma je nezletilým jednoznačně zakázán. A je vymalováno.

Obsah alkoholu v nealkoholickém pivu

Nealkoholické pivo, jak je obecně známo, zpravidla obsahuje velmi nízké množství alkoholu. Avšak i zde platí, důvěřuj, ale prověřuj. Proto je vážení rodiče nutné a důležité tento údaj ověřit přímo na etiketě daného výrobku, protože obsah alkoholu se může lišit mezi různými značkami a druhy nealkoholického piva.

Legislativa a praktická aplikace

Ergo kladívko, pakliže má nealkoholické pivo obsah alkoholu nižší než 0,5 %, pak podle zákona není považováno za alkoholický nápoj. To znamená, že jeho prodej nezletilým není legislativně zakázán.

Naopak, pokud by obsah alkoholu překročil tuto hranici, tak by se takový nápoj kvalifikoval jako alkoholický a jeho prodej dětem mladším 18 let by byl zakázán. I když by se daný výrobek jmenoval jako „nealkoholické pivo“.

U – závěr od nealko piva

Na základě výše uvedených skutečností můžeme a musíme konstatovat, že nealkoholické pivo s obsahem alkoholu nižším než 0,5 % může být legálně prodáváno a konzumováno dětmi mladšími 18 let. Platí pro celou Českou republiku. Doporučujeme však ověřit obsah alkoholu na etiketě konkrétního výrobku, aby byla zajištěna plná shoda s legislativními požadavky.

Autor článku samozřejmě netvrdí, že je nealko pivo (či dokonce alkoholické pivo) pro děti zdravé a vhodné, pouze dnes řeší právní stránku věci.

Zdroje a další informace:

zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů

https://www.kondice.cz/zdravi-a-vyziva/nealkoholicke-pivo-deti-zavislost.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz