Hlavní obsah

Palestina - otloukánek nebo darebák? Jak NSS (ne)podpořil svobodu slova

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Glosa k aktuálnímu dění

Článek

Heslo „From the river to the sea“: Kontext a jeho právní rozměr

Heslo „From the river to the sea, Palestine will be free“ bylo a je předmětem diskuzí a nyní i  soudních rozhodnutí.

Citované heslo má různé významy, které přirozeně závisí na kontextu, v němž je použito. Někteří ho vnímají jako výzvu k zániku Izraele. Zatímco jiní ho interpretují jako volání po svobodě pro Palestince.

Podle dvou nových rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) by samotné použití tohoto hesla nemělo být důvodem pro zákaz či rozpuštění shromáždění.

Klíčový je kontext, v němž je heslo používáno.

Tato rozhodnutí zdůrazňují, že svoboda projevu a právo na shromažďování jsou základními právy, která musí být chráněna, pokud nejsou zneužívána k podněcování násilí nebo nenávisti. Soud tak nastavil důležitý precedens, který může ovlivnit budoucí rozhodnutí týkající se podobných hesel a politických projevů v České republice.

Autor této glosy má za to, že debata o tomto heslu není jen otázkou samotného výroku, ale i jeho širšího významu a dopadu na společnost. Je nutné pečlivě zvažovat všechny okolnosti, než dojde k právním zásahům do svobody projevu.

Jak jsme již naznačili výše v České republice probíhá poměrně silná debata ohledně podpory Palestiny, která tradičně rozděluje veřejnost na dva tábory.

Na jedné straně stojí ti, kteří vidí Palestince jako oběti okupace a volají po jejich podpoře, zatímco na druhé straně jsou zastánci Izraele, kteří považují tuto zemi za demokratický maják uprostřed nepřátelského regionu.

Česká politická scéna má dlouhou historii přátelství s Izraelem, což ztěžuje jakoukoli výraznější oficiální podporu Palestiny. Toto přátelství však neznamená, že bychom měli ignorovat složitost izraelsko-palestinského konfliktu.

Podpora Palestiny by neměla být vnímána jako protizápadní postoj, ale spíše jako uznání lidských práv a spravedlnosti, které jsou pro českou společnost klíčové.

Problém nastává v momentě, kdy podpora Palestiny sklouzává k bezmyšlenkovitému odsuzování Izraele, aniž by se zohlednila složitost situace.

A to včetně historických kontextů a bezpečnostních obav. Kritici palestinské podpory poukazují na teroristické aktivity některých palestinských skupin, což je na jednu stranu pochopitelné, avšak současně to zatemňuje debatu a možná i částečně brání konstruktivnímu dialogu.

Závěrem

Stejně jako přední čeští politologové (hlavně z FSS MU a FSV UK ) mám za to, že je zásadní, aby diskuse o Palestině v České republice byla vedena s hlubším porozuměním obou stran konfliktu.

Namísto populistického zjednodušeného pohledu „oni - ti druzí jsou kořenem veškerého zla“ bychom se měli snažit o rovnováhu a spravedlivé posouzení situace. Vyvážený přístup, který by nepřímo vedl k podpoře míru a stability na Blízkém východě.

A možná tomu napomohl i rozvážný, na začátku článku připomenutý, judikát našeho NSS.

(autorský názorový článek)

Prameny a další informace:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/podpora-palestina-kontext-vyznam-soud-izrael.A240829_090613_domaci_ikro#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=domaci&utm_content=main

https://www.nssoud.cz/aktualne/tiskove-zpravy/detail/nejvyssi-spravni-soud-se-vyjadril-k-moznostem-omezeni-uzivani-hesla-from-the-river-to-the-sea-palestine-will-be-free-na-shromazdenich

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nss-u-hesla-na-podporu-palestiny-musi-urady-zvazovat-kontext-a-vyznam/2561025?

https://cnn.iprima.cz/soud-propalestinske-heslo-from-the-river-to-the-sea-nelze-zakazat-zalezi-na-kontextu-446171

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz