Hlavní obsah

Rozdíl mezi arabikou a robustou: Jak si vybrat tu správnou kávu? Jedno, preso!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Káva je (vedle piva) jedním z nejoblíbenějších nápojů v České republice. A přestože většina z nás si ji ráda dopřává denně, ne každý zná rozdíly mezi dvěma hlavními druhy kávy: arabikou a robustou.

Článek

Tyto dva druhy kávových zrn mají odlišné vlastnosti, chuťové profily i způsoby pěstování. Pokud vás zajímá, co je odlišuje a jak si vybrat kávu, která vám nejvíce vyhovuje, tento článek vám nabídne srozumitelný přehled.

Původ a pěstování

Arabika

Arabika (Coffea arabica) je považována za jednu z nejstarších a nejkvalitnějších odrůd kávy. Pochází z Etiopie a dnes se pěstuje především ve vyšších nadmořských výškách (nad 600 metrů), zejména v zemích jako Brazílie, Kolumbie, Kostarika nebo Etiopie.

Ergo kladívko, arabika je náročnější na podmínky pěstování – potřebuje stabilní klima, dostatek vláhy a zároveň ochranu před mrazem a přímým sluncem. Díky tomu je její produkce dražší a méně výnosná, ale výsledek často stojí za to.

Robusta - více kofeinu!

Robusta (Coffea canephora) pochází z oblasti centrální a západní Afriky. Tento druh kávy je mnohem odolnější a méně náročný na pěstební podmínky. Roste ve většině nížin, vydrží vyšší teploty a je odolnější vůči nemocem i škůdcům.

To znamená, že je levnější na produkci a často se pěstuje v oblastech, jako je Vietnam, Indonésie nebo Uganda. Díky své robustnosti také obsahuje více kofeinu, což ji činí atraktivní pro ty, kdo hledají intenzivnější povzbuzení.

Chuťový profil

Arabika

Arabika je ceněna pro svou jemnou, komplexní chuť. Zrna arabiky mají nižší obsah kofeinu, což přispívá k jemnější a sladší chuti s ovocnými, květinovými nebo karamelovými tóny.

Arabika má zároveň nižší hořkost a vyšší kyselost, což dává kávě bohatší a vyváženější profil. Milovníci kávy často preferují arabiku právě kvůli její rafinované a delikátní chuti.

Robusta - drsnější chuť

Robusta má naopak mnohem silnější, plnější a hořčejší chuť.

Pozor, díky vyššímu obsahu kofeinu je chuť robusty více zemitá, ořechová, s nádechem hořké čokolády a někdy i tabáku.

Mnoho lidí vnímá robustu jako drsnější a méně komplexní než arabiku. Proto je často používána do směsí s arabikou, aby výsledná káva získala více těla a síly.

Obsah kofeinu

Obsah kofeinu je jedním z hlavních faktorů, které odlišují arabiku a robustu.

Robusta obsahuje zhruba dvakrát více kofeinu než arabika. Kofein není jen stimulantem, ale také přírodním pesticidem, což vysvětluje, proč je „robusťák“ odolnější vůči škůdcům.

Arabika: 1-1,5 % kofeinu

Robusta: 2-2,7 % kofeinu

Pro ty, kteří hledají silnou ranní kávu nebo větší dávku energie, je robusta vhodnější volbou. Naopak arabika je vhodná pro ty, kdo preferují jemnější účinek kofeinu a užívají si kávu spíše pro její chuťové vlastnosti.

Cena a dostupnost

Arabika je díky své náročnosti na pěstování a jemnějšímu chuťovému profilu dražší. V obchodech se často setkáte se 100% arabikou, která je považována za prémiovou kávu. Na druhou stranu je robusta díky své jednodušší produkci levnější, a proto se často používá do směsí nebo do instantních káv.

Mnoho komerčních značek míchá arabiku a robustu, aby dosáhly ideální kombinace ceny, chuti a síly. Tyto směsi mohou poskytnout to nejlepší z obou světů – jemnost arabiky a sílu robusty.

Arabika se, vážení čtenáři, často používá v kvalitních espressech nebo filtrovaných kávách. Je ideální pro ty, kteří si chtějí vychutnat rozmanité a delikátní chuťové profily.

Naopak Robusta se využívá spíše v silnějších kávových nápojích, jako jsou například espressa s větším obsahem kofeinu. Také je populární v instantních kávách a směsích pro ty, kdo chtějí intenzivní chuť a povzbuzení.

Závěr

Volba mezi arabikou a robustou záleží především na vašich chuťových preferencích a na tom, jak silný kávový zážitek hledáte.

Arabika jev zásadě ideální volbou pro ty, kdo si cení jemných a komplexních chutí, zatímco robusta osloví milovníky silnějších a intenzivnějších káv.

V mnoha případech může být kombinace obou druhů ideálním řešením, které poskytne bohatou chuť a požadovanou sílu zároveň.

Anketa

Preferuji
Arabicu
0 %
Robustu
33,3 %
Směs z obou
66,7 %
Rum
0 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Prameny:

https://sca.coffee/

https://www.coffeereview.com/

https://www.kavovelisty.cz/

P. Veselá: Kniha o kávě , 3.přepracované vydání. Komplexní průvodce světem kávy od známé české baristky a expertky na kávu. Kniha obsahuje informace o různých druzích kávy, včetně arabiky a robusty, a také praktické rady pro přípravu kvalitní kávy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz