Hlavní obsah
Umění a zábava

Jak by Václav Havel (ne)pojal recept na nakládaný hermelín

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pozdně letní fejeton - trochu gastronomický, trochu politický.

Článek

Vážení přátelé,

dovolte mi, abych se s vámi podělil o jeden z drobných pokladů naší gastronomické trrradice. Přestože jsem se nikdy neřadil mezi labužníky, kteří by v kuchyni trávili dlouhé hodiny, je jedno malé tajemství, které mě vždy lákalo svou jednoduchostí, vůní a také jistým filosofickým přesahem.

Jde o herrrrmelín – onen malý, bílý sýrrr s ušlechtilou plísní, který má v našich životech nezastupitelné místo. A nejen v našich žaludcích, ale i v našich duších.

Nakládání hermelínu není pouhou kulinářskou záležitostí. Je to akt, ve kterém se snoubí trrrpělivost, čas a víra v to, že i obyčejné věci mohou přinést radost, pokud k nim přistoupíme s láskou a pokorrrou. Právě v tom spočívá kouzlo tohoto receptu, který není jen návodem, ale jakýmsi zamyšlením nad samotným procesem tvoření a očekávání.

Prro pět ran do Dubčeka - co budeme potřebovat

- 4 herrrrmelíny, které jsou v zásadě jakousi alegorrrií na naše bytí – každý má svou jedinečnost, a přesto všechny spolu tvoří harmonický celek.

- 2 cibule, symbolizující vrstvy naší osobnosti, které je třeba postupně odkrývat, abychom se dostali k jádru věci.

- 6 stroužků česneku, jejichž vůně a síla připomíná, že i v drobných detailech se skrývá nečekaná moc.

- 2 paprrriky (nejlépe červené), které svou barvou evokují vášeň a životní energii.

- Bobkový list a nové koření, jejichž přítomnost vkládá do našeho počinu něco starobylého, jakýsi odkaz na tradice a moudrost předků.

- Čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn), které přidávají našemu dílu onen osvěžující nádech novosti a vitality.

- Chilli papričky, které nám připomínají, že život není jen sladký, ale i pálivý – a že je třeba si ho užívat se vším všudy.

- Olivový olej a slunečnicový olej, jejichž spojení nám říká, že i odlišné věci mohou vytvořit harmonii.

- Pepř a sůl – základní prvky, které potřebujeme, abychom docílili vyváženosti.

Postup:

Než začneme, uvědomme si, že nakládání herrrmelínu je jakýmsi malým obřadem. Je to proces, který nelze uspěchat. Vše začíná tím, že hermelíny rozřízneme na půlky. Každou polovinu jemně potřeme česnekem, kterého jsme předtím prrrolisovali – jako bychom chtěli každému kousku sdělit něco z naší vlastní enerrrrgie.

Cibuli nakrájíme na kolečka, papriky na tenké plátky. Vše promícháme s bylinkami, kořením a kousky chilli papričky. Nyní přichází na řadu vrstvení – do čisté sklenice klademe na dno cibuli, papriku a pak půlku hermelínu, a takto pokračujeme, dokud není sklenice plná.

Poté přijde moment, který je jakousi tečkou za celým tímto malým dílem – zalijeme vše olejem. Tento akt je jako závěrečný dotek, kdy se vše propojí a začne vzájemně ovlivňovat. A nyní už zbývá jen jediné – čekat. Necháme hermelíny odpočívat v chladném prostředí, aby se všechny chutě spojily, prolnuly a vytvořily něco nového, co nás překvapí a potěší.

Závěrrrem

Přátelé, v tomto receptu se skrývá mnohem víc než jen pokrm.

Je to malé zamyšlení nad tím, že i v obyčejnosti můžeme nalézt krásu, pokud jí dáme čas a prostor se rozvinout. Ať vám tedy hermelín chutná a připomene vám, že každý okamžik, který věnujeme tvoření s láskou, se nám mnohonásobně vrátí.

Váš

Václav Havel

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz