Hlavní obsah

Žádná volební remíze to nebyla, vláda prohrála

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kritická reakce na článek. Jelikož R.Pokorný neumožňuje diskuze pod svými články, musím reagovat zvláštním článkem. Věci jsou jinak než Pokorný jednostranně píše.

Článek

Článek vlivného právníka a komentátora Richarda Pokorného na Seznamu interpretuje výsledky nedávných voleb jako důkaz vyrovnaných sil mezi vládou a opozicí.

Tato perfidní interpretace však působí spíše jako snaha zmírnit skutečnost, že opozice, zejména hnutí ANO, si vedla mnohem lépe, než vládní strany.

Ergo kladívko, včerejší výsledky jasně ukazují nespokojenost voličů a hlavně voliček s českou vládou. Hnutí ANO dosáhlo opravdu silného výsledku, zatímco vládní koalice výrazně ztrácela (mimo JMK a JČ), a to i přes snahu autora vykreslit situaci jako rovnováhu sil.

Nic neukazuje bídu dnešní vládní koalice jako situace v Jihočeském kraji, populární hejtman Kuba tam vyhrál ne díky, ale navzdory svému členství v ODS. Své členství v kampani mazaně upozadňoval a ihned po volbách se krirticky pustil do vlastního vedení strany - tedy ODS.

Pan Pokorný se také kriticky vyjadřuje k údajnému extremismu opozičních stran. Již je to stará vesta - voliči jsou hlupáci volí opozici - tím vlastně volí extremisty, ach jo.

Voliči nevoli extremisty, ale dali silnou žlutou kartu dnešní vládě, tedy hlavně její absolutní neschopnost vlády v ekonomických otázkách. Lidi vidí nářek své peněženky, za dnešní vlády přišli o 30 procent svých úspor.

Data hovoří jasně, Fialové Česko je aktuálně jedinou (!) zemí Evropské unie, která nedosáhla ekonomické úrovně před Covidem.

Nutno též rázně zpochybnit Pokorného tvrzení o tom, že vláda „exceluje“ ve své práci.

Naopak, mnoho voličů vnímá zvyšující se státní dluh a problematickou komunikaci vlády jako její hlavní slabiny. Zvláště v době, kdy jsou voliči velmi citliví na zvyšování daní či nejasnosti kolem migrační politiky, působí vláda nevěrohodně.

Sečteno - Celkový obraz, který Pokorného článek nabízí, je tak mnohem optimističtější, než jaká je skutečná realita podle opozičních hlasů.

Pokorného článek spíše odráží pokus autora bagatelizovat nepříznivé výsledky pro vládní koalici a posílit její mediální obraz, než realistickou analýzu voleb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz