Hlavní obsah

Ženy a jejich nové oblečení ničí planetu více než muži. Ženy nenakupujte tolik, polepšete se!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Muž na snímku možná pro některé vypadá nevábně, avšak je (paradoxně) ekologičtější než většina populace.

Glosa k udržitelnosti a ochraně planety

Článek

V dnešní době, kdy je ekologická udržitelnost čím dál více na pořadu dne, se paradoxně zdá, že některé neekologické věci jsou stále vnímány jako symboly ženskosti.

Móda, zejména fast fashion, hraje v tomto fenoménu významnou roli. Statisticky ženy nakupují téměř dvojnásobné množství oblečení než muži – a to často z oděvních řetězců, které staví na rychlé obměně kolekcí, lákavých cenách a trendovém vzhledu.

Ekologická devastace

Tento cyklus nadměrného nakupování je nejen finančně nákladný, ale i ekologicky devastující. Textilní průmysl je totiž jedním z největších znečišťovatelů naší planety, a přestože se stále více hovoří o ekologických variantách a udržitelné módě, mnoho žen dává přednost rychlým módním hitům, které jim dodávají pocit ženskosti a atraktivity.

V tomto vzorci spotřeby se odráží hluboce zakořeněné společenské normy o ženské kráse a sebevyjádření. Reklamy a módní průmysl ženám neustále vštěpují, že k tomu, aby byly přitažlivé a ženské, potřebují nové šaty, boty, kabelky – a to často. Tyto produkty se stávají jakousi „zbraní“ ženskosti. Ale za jakou cenu?

Závěrem

Je na čase se zamyslet nad tím, jak změnit vnímání ženskosti a krásy tak, aby bylo v souladu s principy udržitelnosti. Pravá elegance by měla být nejen o tom, jak vypadáme, ale i o tom, jak naše volby ovlivňují svět kolem nás.

Jak jsme již konstatovali výše, textilní průmysl je jedním z největších znečišťovatelů naší planety, na to nesmíme zapomínat.

Sečteno - Ženy polepšete se konečně , začněte myslet ekologicky a nenakupujte tolik nového oblečení a obutí.

Máme vážně jenom jednu planetu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz