Hlavní obsah
Umění a zábava

Legendární seriál M.A.S.H. málem vůbec nevznikl. Byl označen za zklamání roku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: CBS TV/Wikimedia Commons/volná licence

Komediální seriál z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji vtrhl před lety na naše obrazovky jako zjevení. Můžete ho buď milovat, nebo nenávidět, můžete ho sledovat pořád dokola, a přesto v něm vždy najdete něco nového.

Článek
Foto: 20th Century Fox/Wikimedia Commons/volná licence

M*A*S*H (zkratka pro Mobile Army Surgical Hospital) je americký válečný komediální televizní seriál, který se vysílal na stanici CBS od 17. září 1972 do 28. února 1983. Vykresluje život a trampoty chirurgů a personálu lékařské mobilní jednotky MASH (psáno též M.A.S.H. či M*A*S*H) ve válce v Koreji, která trvala od 25. června 1950 do 27. července 1953. 

Sarkastický černý humor, zlidovělé hlášky, hvězdné obsazení i dramatické syrové momenty na pozadí války - to vše si diváci v seriálu oblíbili. Vzniklo jedenáct sérií a seriál má úctyhodných 256 dílů, včetně dvouhodinového závěrečného speciálu Nashledanou, sbohem a amen (Goodbye, Farewell and Amen).

Foto: CBS TV/Wikimedia Commons/Volná licence

Fotografie prince Charlese a Alana Aldy při natáčení seriálu M*A*S*H. Princ navštívil natáčení v roce 1977 během návštěvy USA.

Vznik seriálu však nebyl nijak snadný a zpočátku to nevypadalo, že na obrazovkách vydrží delší dobu. Američané se začátkem 70. let potýkali s vleklým konfliktem v Asii a bylo jasné, že lidé mohou na seriál z válečného prostředí reagovat otráveně - proč se na to dívat v televizi, copak úplně nestačí realita konfliktu ve Vietnamu?

Ale popularita seriálu MASH neklesla ani velmi dlouho poté, co se v létě roku 1973 americká armáda z Vietnamu stáhla. Možná právě ono poukazování na krutost a nesmyslnost celé války i obrana proti hloupým armádním předpisům stála a stojí za úspěchem seriálu dodnes.

Foto: Správa národního parku/Wikimedia Commons/volná licence

Exteriérové scény seriálu se natáčely ve státním parku Malibu Creek.

Na začátku celého seriálového projektu stál film. V roce 1970 natočil režisér Robert Altman podle knihy MASH: A Novel About Three Army Doctors spisovatele Richarda Hornbergera (Hookera) celovečerní snímek M*A*S*H, který vidělo přes 14 milionů lidí a vydělal studiu 20th Century Fox na 36 milionů dolarů.

Hookerův částečně autobiografický román vyšel v roce 1968, takže od samotného vydání knihy po natočení filmu uplynuly pouhé dva roky. V hlavních rolích syrového snímku, který získal několik ocenění včetně slavného Oscara za scénář, se objevili například Donald Sutherland, Elliott Gould, Sally Kellerman, Robert Duval či René Auberionois.

Po úspěchu filmu začalo studio uvažovat o seriálu. Během pouhých několika týdnů vznikly první náčrtky scénářů i charakterů a typů hlavních postav. Tahounem celého seriálu v původních návrzích kupodivu neměl být doktor Benjamin Franklin „Hawkeye“ Pierce, ale postava Johna „Trappera“ McIntyre. Pilotní díl byl odvysílán roku 1972 a časopis Time jej označil za největší zklamání sezóny. Po prvních natočených dvaadvaceti epizodách seriálu hrozila stopka, ale pak televize CBS požádala o další díly a dobře udělala.

Foto: CBS TV/Wikimedia Commons/volná licence

Loretta Swit, Larry Linville, Wayne Rogers, Gary Burghoff, Alan Alda (řidič džípu) a McLean Stevenson.

Autor částečně autobiografického románu, podle kterého vznikl film a na jehož motivy byl natáčen i seriál, však s vyzněním seriálu spokojen nebyl. Bývalý armádní lékař Richard Hornberger daleko více upřednostňoval celovečerní film. Seriál byl dle jeho názoru „plytký“ a nezobrazoval jeho původní záměr - ukázat válku jako syrovou a tragickou událost. Neustále tvrdil, že jeho román není protiválečný a jeho kniha nebyla pochopena. Vadil mu humor, kterým se snažily postavy seriálu vlastně válku „přežít“. Postava doktora Pierce ho iritovala natolik, že se v rozhovoru rozkřičel na novinářku.

Hawkeye nebyl žádný sukničkář, byl to plachý člověk, to je hrozné, co z něj udělali. Film zachycuje mé úmysly, seriál nikoli!
Richard Hornberger

V první polovině devadesátých let se mohli s dílem seznámit i čeští diváci. Seriál tehdy doslova „za hubičku“ zakoupila začínající stanice Nova. Programový ředitel však žádný potenciál v seriálu MASH neviděl, nevěřil, že jej české publikum ocení a chtěl dokonce MASH z programové nabídky zcela stáhnout. Diváci však rozhodli jinak a sledovanost předčila všechna očekávání. Dnes osudy lékařů a sester z MASH 4077 patří mezi stálice a bohužel i mezi jakési „výplně“ ranního a dopoledního vysílacího schématu různých stanic.

Foto: CBS TV/Wikimedia Commons/volná licence

Alan Alda a Wayne Rogers

Seriál MASH se od jiných lišil stylem a tónem - byl dramatický i komediální, vyznění jednotlivých dílů kolísá od zcela humorných po vážné, ve kterých hraje hlavní roli válka. Jako poradci se na natáčení podíleli lékaři a chirurgové, kteří v Koreji skutečně u jednotek MASH sloužili. Spousta mladých herců se objevila v seriálu ještě předtím než se stali všeobecně známými. Byli mezi nimi John Ritter, Patrick Swayze, Leslie Nielsen, Lawrence Fishburne nebo Ron Howard.

Foto: Brenna/Creative Commons/2,0 Generic licence

Lokalita, ve které se natáčel seriál M.A.S.H ve státním parku Malibu Creek. Vrak sanitky Dodge WC54 na pozadí známého panoramatu ze znělky seriálu.

Interiéry se točily v ateliéru 9 společnosti 20th Century Fox v Hollywoodu, exteriéry se natáčely ve státním parku Malibu Creek. Hlášky ze seriálu doslova zlidověly a herci se stali legendami. Zásluhu na popularitě seriálu u nás má bezesporu i vynikající český dabing. Jako jeden z mála seriálů či filmů totiž nebyl předabován, když licenci na něj koupila jiná televizní stanice. Alan Alda dál promlouvá hlasem Pavla Trávníčka, nebo Margaret hlasem Jorgy Kotrbové

Foto: CBS TV/Wikimedia Commons/volná licence

Alan Alda a Jamie Farr

Alan Alda (*28. leden 1936) - kapitán Benjamin Franklin Pierce, zvaný Hawkeye režíroval 32 dílů seriálu a ke třinácti epizodám napsal scénář. Spolu s Lorettou Swit jsou jediní herci, kteří se objevili v prvním i posledním díle a Aldův Hawkeye je jedinou postavou, která se objevila ve všech dílech. Když mu byla nabídnuta role kapitána Pierce, měl na rozhodnutí jeden jediný den.

Nakonec po přečtení scénáře kývl už po pěti hodinách. Natáčel každý všední den 12 hodin a po natáčení odjížděl domů. Volné měl jen neděle. Sám Alda si ale nikdy nestěžoval, natáčení miloval.

V začátcích však neustále hrozil, že ze seriálu odejde, protože měl pocit, že není dostatečně honorován. Postupem let dostal za každý díl tolik peněz, že řekl: „Tak teď už vám neuteču!“ V roce 1994 si střihl roličku v seriálu Pohotovost, kde hrál doktora Gabriela Lawrence, který nostalgicky vzpomíná na to, jaké to bylo být lékařem ve válce.

Foto: CBS TV/Wikimedia Commons/volná licence

Loretta Swit a Harry Morgan

Loretta Swit (*4. listopad 1937) - major Margaret „Šťabajzna“ (v originále Hot Lips) Houlihanová se při natáčení 250. dílu seznámila s hercem Denisem Holahanem, za kterého se později provdala. Během vysílání seriálu herečce přišlo přes 1000 dopisů od zdravotních sester, které chválily její pojetí role. Prý dokázala, že sestry jsou laskavé a citlivé a po její postavě bylo pojmenováno jedno z křídel dětského oddělení nemocnice v Indianě.

Harry Morgan (10. duben 1915-7. prosinec 2011) - plukovník Sherman Tecumseh Potter se v seriálu objevil už jednou na začátku - tehdy hrál roli šíleného generála Steela. Po poslední klapce závěrečného dílu seriálu MASH se rozplakal a celý štáb s ním. Utěšovat ho musel Alan Alda, který se pak rozbrečel také. Kobylku Sophie, která patřila plukovníku Potterovi, hrálo ve skutečnosti devět různých koní. Někteří byli dokonce hřebci a při detailním zkoumání záběru koně jsou rozdíly velice patrné. Harry Morgan režíroval osm epizod seriálu.

Foto: CBS TV/Wikimedia Commons/volná licence

Gary Burghoff a McLean Stevenson

Wayne Rogers (7. duben 1933 - 31. prosinec 2015) - kapitán John „Trapper“ McIntyre opustil seriál po třech sériích. Tento vzdělaný historik a absolvent prestižní Princetonské univerzity, který se vzdal akademické kariéry kvůli herectví, se nedokázal dohodnout se studiem na smluvních podmínkách. Pravdou ale bylo, že žárlil na popularitu kolegy Alana Aldy. Postava Hawkeye prý Trappera upozaďovala a herec se naštval na producenty, že mu nedávají větší prostor. Ti však odmítli jeho roli rozšířit a herec ze seriálu odešel. S Alanem Aldou však zůstali přáteli až do smrti Rogerse v roce 2015.

Gary Burghoff (*24. květen 1943) - desátník Walter „Radar“ O'Reilly trpí vrozenou vadou. Tři prsty na jeho levé ruce jsou kratší. V každém záběru proto Radar v levé ruce buď něco držel nebo byla jeho ruka schovaná za nějakým předmětem či kulisou. Medvídek, který je věrným společníkem Radara, byl nalezen náhodou při natáčení na starém ranči. Štáb napadlo, že by bylo milé, kdyby se medvídek stal Radarovou součástí. Po natáčení se plyšák ztratil a dlouhá léta nebyl k nalezení. Nakonec ho objevil sám Burghoff náhodou při jedné dražbě. Vydražil si ho za 11 tisíc dolarů.

Foto: CBS TV/Wikimedia Commons/volná licence

Gary Burghoff

Larry Linville (29. září 1939 - 10. duben 2000) - major Frank „Kuní ksicht“ Burns neopustil seriál kvůli nějakým rozporům. Ani proto, že jeho postava by měla malý prostor. Herec měl smlouvu na pět let a neprodloužil ji, protože řekl, že jeho postava už vyčerpala všechny možnosti. Scénáristé nevěděli, jak odchod jeho postavy zakomponovat do děje, ve hře byla i varianta nechat Franka zemřít jako hrdinu při záchraně Hawkeyho.

Tím by prý trošku vylepšili „Kunímu ksichtu“ pověst. Ale nakonec se rozhodli využít k odchodu Franka dějové linky Margaret a postavy Donalda Penobscotta. V reálu velice sympatický a milý Larry Linville se později svěřil, že svou postavu nenáviděl. Jak sám řekl: „Takový blbec snad ani nemůže existovat.“

Foto: CBS TV/Wikimedia Commons/volná licence

Jamie Farr

Jamie Farr (*1. červenec 1934) - desátník Maxwell Q. Klinger chtěl s herectvím skončit, protože mu vůbec nevynášelo. Když vzal roli desátníka Klingera, měl jako epizodní herec velice malý plat. Jeho vrozený temperament mu umožnil sehrát scénu, kdy si z rekvizitárny vypůjčil zbraň a vzal štáb jako „rukojmí“, dokud mu nebude zvýšen honorář. Po tomto „úletu“ mu bylo vyhověno a jeho dosud malá role se po třech letech rozšířila. Farr do vývoje své postavy nijak nezasahoval, jen se nechtěl chovat jako homosexuál, což měl původně ve scénáři. Nápad s oblékáním do ženských šatů kvůli paragrafu 8 pak vznikl zcela spontánně.

Mohl mluvit do šatníku Klingera a když se mu nějaké šaty nelíbily, mohl to bez obav říct. Jeho kostýmy byly vybírány velice pečlivě - měl na sobě např. šaty herečky Ginger Rogers, která mu jednou přišla osobně poděkovat, že měl v seriálu na sobě její kostým. Objevil se jako Scarlett, Alenka v říši divů, Mata Hari i Socha svobody. Farr byl jediným hercem, který skutečně sloužil v armádě v Koreji.

McLean Stevenson (14. listopad 1927 - 15. únor 1996) - podplukovník Henry Blake se původně ucházel o roli Hawkeyeho. Odešel ze seriálu podobně jako kolega Wayne Rogers. Oba měli dojem, že jejich postava není plně využita a náležitě honorována. Scénáristé nechali postavu Henryho zemřít - spadlo s ním letadlo, když letěl domů. Producenty poté zaplavilo víc než 1 000 dopisů od rozzlobených fanoušků. Také se zvedla velká vlna nevole k CBS a 20th Century Fox.

Foto: CBS TV/Wikimedia Commons/volná licence

McLean Stevenson

Mike Farrell (*6. únor 1939) - kapitán B. J. Hunnicutt nastoupil do seriálu po odchodu Waynea Rogerse. Podle svých slov se velice bál, jak ho diváci přijmou. Prosadil si, aby neměl nic z charakteru Trappera a byl vážnější než on. S Alanem Aldou si však sedli a nemuseli se ani držet scénáře - dialogy mezi nimi jsou z velké části dílem improvizace. Alda totiž po obsazení do role B.J. Farrellovi zavolal, aby se sešli a tato schůzka trvala skoro dva dny - oba herci si povídali, popíjeli a navázali přátelství, které pak pokračovalo i na place. Farrell také přemluvil tvůrce, aby se jeho seriálová dcera jmenovala Erin - stejně jako hercova dcera v reálu.

David Ogden Stiers (31.říjen 1942 - 3. březen 2018) - major Charles Emerson Winchester III. nastoupil do seriálu po odchodu Larryho Linville. Producent Burt Metcalfe v té době ležel doma s chřipkou a v televizi viděl epizodu z TV seriálu o policistech, kde Stiers hrál roli náčelníka stanice. Metcalfe ho okamžitě kontaktoval a roli mu nabídl. Role snobského uštěpačného majora mu sedla jako ulitá a publikum, které litovalo odchodu postavy Franka Burnse, si na nafoukaného sarkastického Charlese brzy zvyklo. Režíroval dva díly seriálu.

Výčet hlavních hrdinů seriálu lze zakončit milou a postupem let čím dál výraznější postavou otce Mulcahyho v podání Williama Christophera (20. říjen 1932 - 31. prosinec 2016). Celou pátou sezónu seriálu tento americký herec a komik proležel s infekční hepatitidou a jeho již roztočené scény musely být přetáčeny. Zvažoval odchod, protože i po uzdravení se cítil slabý a obával se, že prodělané onemocnění bude mít vliv na jeho herecké schopnosti. Po domluvě to zkusil a zůstal až do závěrečného dílu.

Foto: Harry Chase, Los Angeles Times/Creative Commons Attribution/4,0 international

M.A.S.H. 4077

Poslední epizodu (16. díl 11. série) nazvanou Nashledanou, sbohem a amen sledovalo 28. února roku 1983 jednapadesát milionů amerických domácností. Tím se stala druhým nejsledovanějším televizním pořadem v historii USA, hned po přenosu z přistání na Měsíci.

Seriálový fenomén s názvem MASH je na obrazovkách přes padesát let. A na popularitě neztrácí. Vše si v něm „sedlo“ jak mělo a chemie mezi herci fungovala a funguje i na další generace diváků. A skoro nevznikl, protože ho časopis Time označil za „zklamání“.

Další zajímavosti o seriálu můžete najít zde:

prameny:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz