Hlavní obsah
Cestování

Adršpach, Sněžka a jiná dovolenková místa navštívíme už jen na objednání? Věřím, že to tak nebude!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Kde se vzalo tolik turistů? Jak je možné, že je jich všude tolik? Budeme se na nejvíce žádaná místa objednávat? To se mi nechce.

Článek

Plánujeme dovolenou, jako asi všichni. Tady jsme byli, tady se chceme ještě podívat a sem bychom mohli vyrazit zase příště. Rámcově tedy víme, že chceme jet do Francie. A chceme taky vyjet nahoru na Eiffelovku a navštívit známá muzea, případně zámky. To je jasné. Všichni tam chtějí, bude asi plno, tak si budeme muset objednat vstupenky předem. Vyhneme se frontě a budeme mít jistotu, že se podíváme, kam chceme. A když už tedy máme vybráno a vstupenky objednané a zaplacené, najednou nás napadá, jestli náhodou není nutné objednat si místo v samotné Paříži. Jestli my se tam do toho jejich velkého města ještě s ostatními turisty vůbec vejdeme? A co kdybychom už měli zajištěné vstupenky a najednou by se zjistilo, že vlastní vstup do Paříže je v našem termínu vyprodán. To mě teda vážně nebaví. Už jen domluvit společný termín dovolené v některých rodinách bývá problém. Ten může teď a ten druhý až za 14 dní, protože mu nedají dovolenou. Nakonec se termín sladí, povedlo se. A jak je popsáno shora, program vymyšlen a narazíme na to, že lístky do Paříže, jakože do města už nejsou? Strašná představa.

Únosné ceny, nebo čím to je?

Čím to je, že tolik turistů najednou chce navštívit stejné místo? Tak asi to je hlavně tím, že hodně lidí dokáže zaplatit dopravu na místo. Už to nejsou strašně drahé letenky a ceny za benzín. Prostě jsou ceny přístupné většímu počtu lidí. Dále takoví cestovatelé musejí někde bydlet. A najde se mnoho a mnoho míst k přespání, zase za rozumnou cenu.

Krátkodobé pronájmy a místní obyvatelé se bouří

Čteme na internetu, že se místní obyvatelé bouří, proti krátkodobým pronájmům. Tam bude asi zakopaný pes. Turisté opouštějí hotely a penziony, prostě ta běžná místa určená pro turisty a ubytují se v soukromí. Jenže kdo by chtěl bydlet vedle bytu, kde se střídají jednou za pár dní turisté jak na běžícím pásu? Vůbec se nedivím, že se místní bouří. Navíc majitelé těchto půjčovacích nebo chcete-li sdílených bytů často nejsou nikde registrováni a neodvádějí městu nebo státu žádné platby. Jak je tohle možné, nevím. V době počítačů, lze přece mít přehled, kdo pronajímá a komu a na jak dlouho a z tohoto příjmu pak musí odvádět nějaké poplatky státu nebo městu.

Benátky v Itálii zavedly poplatek za vstup do města. Vybraly už poměrně slušnou sumu. Ta by mohla posloužit jako zásoba peněz pro obnovu Benátek, infrastruktury a tak. Dobrý nápad, zdá se. Ale zase ten poplatek musí být přístupný turistům tak, aby byli ochotni ho platit. A aby Benátky nepřišly o turistický ruch. Protože, když už tam přijedu, vydám nějaké peníze za cestu a ubytování. Počítám také s nějakou platbou za jídlo a suvenýry. A nebude se mi chtít platit další a další poplatky za vstup do města, pohled na památky, ochození chodníků či co ještě. Poplatek a za co všude?

Jak z toho ven?

Kde je zlatá střední cesta asi zatím nikdo neví. Na jednu stranu je to samá pobídka a reklama: Přijeďte k nám strávit dovolenou. Na druhou stranu, my vám vyměříme za všechno poplatek. A nezapomeňte se k nám objednat, abychom pro vás měli místo na ulici.

Letos jsme se rozhodli odjet až po hlavní sezoně. Snad už nebude na ulicích nacpáno a počasí už bude snesitelnější. Tak uvidíme, kolik dalších turistů si zvolilo tuto cestu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz