Hlavní obsah
Cestování

Chorvati si potřebují vydělat v létě na zimu. Turistů je třeba si vážit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Jsou místa v Chorvatsku, kde je krásně a nepřeplněno. A jsou místa, kam chce jet každý, ale všichni se tam už prostě nemohou vejít. A Chorvati už zřejmě nevědí, jak to zvládnout. A vznikají potíže.

Článek

Je to už kolorit, který vykresluje posledních pár sezón v Chorvatsku.

Během letošní sezóny jsou dokonce k vidění stavební stroje na pláži. Problémy s fekáliemi už se řeší dlouho a stále nejsou vyřešené. Snad jenom krčením ramen, že se to prostě stává. No, asi by nemělo, když chcete žít z cestovního ruchu. Dalšími problémy jsou předražené ceny za ubytování a stravování. Ale to si na nás Čechy vážně nepřijdete. My jsme totiž naučeni vždycky si poradit. Tak si vezmeme jídlo s sebou a samozřejmě i pivo. Bez toho my nikam nemůžeme.

V létě si musí vydělat na zimu.

Je mi ovšem záhadnou, proč Chorvati, kteří potřebují vydělat za léto na celou zimu, proč stále mají problémy s tím, aby poskytovali kvalitní služby. Turistům, tedy těm, co jim přivezou do země peníze a služby si chtějí koupit. Ale turisti současně nejsou dojná kráva. Kdy už to těm Chorvatům vlastně dojde. To nevím. Vyprávěl mi jeden Chorvat, že v zimě tam u nich nic není. Nikdo tam moc nepřijede, tak musejí vydělat v létě. Ovšem kvalitou poskytovaných služeb dávají mnohde najevo, že je jim to vlastně jedno. Však oni turisti přijedou a nějak to dopadne. Když už tady budou, tak prostě něco musí vydržet. Jsou tady na chvíli a zrovna v jejich termínu je špinavé moře, no tak to se stává. To víte, s tím se nedá nic dělat. Nedá? Nebo spíše nechce. Veškeré starosti o to, aby lodě nevypouštěly splašky do moře a hotely tak nějak taky ne, to by bylo asi příliš drahé a stálo by to mnoho námahy. Tak to řešit hned nemusíme, stejně turistů přijede zase hodně.

Zase doufáte, že letos to bude lepší?

Jak dlouho to turisté ještě chtějí vydržet, než se ohlédnou po jiné zemi a Chorvatsko už nebude tak přeplněné? To je otázka. Ale už se začalo jezdit více i jinam. Není to sice tak blízko, jako do Chorvatska, ale přece jen blázen pojede znova v dalším roce na přeplněnou pláž do předražených turistických center. Možná tam někdo jede s myšlenkou, že už to letos bude lepší. A nebude. Proč taky, když jste to vydrželi v loňském roce, tak to vydržíte i letos.

A co známé: Kde není poptávka, tam se bude muset zlepšit nabídka?

Jestli už nechcete jet svou dovolenou jenom „přečkat a vydržet“, zkuste jet jinam. Může to být jiná chorvatská destinace nebo to už bude úplně jiná země.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz