Hlavní obsah
Cestování

Chorvatsko a jeden splněný sen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Sedláček se souhlasem autora

Nádherně čisté moře, klid a pohoda.

Chorvatsko, to nejsou jen přeplněné pláže a předražené ceny. Je to také splněný sen. Jak se mi podařilo splnit si sny o novém životě u moře?

Článek

Každý z nás má své sny, někdo chce dosáhnout na nejvyšší příčku ve svém zaměstnání, další chce mít krásný dům, jinému stačí jen málo hmotných věcí a chce žít v souladu s přírodou. Prostě každý jsme jiný.

Kdysi jsme se seznámili s mým současným kamarádem na kurzech cizích jazyků. Je to už pár let a tehdy jsme vyslovili nahlas svoje plány, a tak trochu sny o budoucnosti.

Žít tak jednou u moře

Foto: Katka Sedláčková se souhlasem autorky

Bydlet a žít u moře

Žít u moře, taková krásná představa. Otevřít okno a pod ním už šumí moře. My v Čechách bohužel moře nemáme, praotec Čech při svém putování zastavil příliš brzy na hoře Říp. Jó, kdyby šel ještě kousek dál na jih, mohli jsme mít taky moře. Ale s tím už nic nenaděláme. Myslíte, že to vážně nepůjde něco s tím udělat? No, samo to nepůjde, ale když se pro něco člověk nadchne a jde si za svým cílem, podaří se to. Chce to jen rozhodnutí, odhodlání něco změnit a pak už jít za svým cílem. A neuhýbat před překážkami (jako např. není čas, nejsou peníze, je to moc složité, co když se to nepovede).

Jak jsem už zmínila, bavili jsme se s mým kamarádem o svých plánech. Já jsem chtěla vždycky učit cizí jazyky. Cesta ke splnění mého snu byla trnitá, ale podařilo se. Stálo to hodně úsilí, samo se nic nestane a nic neudělá. Ale staré známé: Když se chce, tak to jde, opravdu platí. Kamarád tehdy pracoval pro velké korporáty a zdálo se, že léta běží tak nějak pracovně a každý den je naplněn náročnou prací. Ovšem, moře volalo, a tak hledal cesty, jak se k němu dostat. A to prosím natrvalo. Jako každý z nás poznával během svých dovolených. Tu pobyt tam, tu zase jinde. Nejvíce ho oslovilo svou krásnou přírodou Chorvatsko. Nádherné moře příjemné počasí, hory a pláže. Ovšem žádná Makarská a Split a podobné přeplněné destinace. Kde se člověk nevejde na pláž a připadá si spíše jako v kolonii tučňáků než na dovolené.

Foto: Petr Sedláček se souhlasem autora

Pohodlné bydlení na dovolené

Sen se začíná plnit a nabírá reálné obrysy

Ostrov se svým klidem, krásnou pláží a přístupem pomocí trajektu z pevniny, to bylo to pravé. Sen začínal nabírat své obrysy. Tehdy jsme se ještě potkávali v naší české kotlině. Přípravy již začaly, ale aby se nic nezakřiklo, zatím se o ničem nezmiňoval. A po několika letech snění a pilné práce na přípravách a velké snaze o změnu snu ve skutečnost, mi představil svoje nové místo k žití. Opustil své stále zaměstnání. To chce opravdu odvahu, udělat takový krok. Ale měl už svůj jasný cíl a šel si za ním. Letos jsme se rozloučili, protože se odstěhoval do Chorvatska. Uvidíme se zřejmě už jen tam. V klidné lokalitě na krásné pláži. Já budu jezdit odpočívat, po náročné práci a on bude vlastně pracovat, abych já mohla odpočívat. Vyhnu se přeplněným plážím, nebudu se muset obávat špinavého moře a najdu svůj klid na odpočinek a …. A už se těším.

Zhmotnění snu

Jestli taky sníte a chcete udělat změnu ve svém životě, pusťte se do toho. Krok za krokem, den za dnem. Třeba i vy chcete bydlet u moře a chcete mít i svůj bazén se sladkou vodou. Můj kamarád s celou rodinou už takový má. Jít za svým cílem se podařilo.

Foto: Petr Sedláček se souhlasem autora

U bazénu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz