Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ponožky v sandálech. No a co

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Stal se z toho možná poznávací znak Čechů. Ponožky v sandálech. Ale proč se to pořád řeší, to nevím.

Článek

Naše móda, naše volba.

Každý přece nosíme to, co nám vyhovuje, v čem se cítíme dobře a pohodlně. A někdo má raději do sandálů ponožky, přijde mu to i více hygienické, noha je chráněna a pot se může vsakovat. Jiný nebo spíš jiné oblečou letní šaty, kabelky, doplňky a šperky a PRSK k tomu tenisky. Jasně, chápu v létě jsou pohodlnější než lodičky či páskové sandálky. Navíc tenisky nemají podpatek, jaká to úleva. No, když se to někomu líbí, ať je nosí. Jeho/její věc. Móda sice uplatňuje svůj diktát, ale nemusíme se jím řídit. Nosíme si, co nám vyhovuje. Tak to má být.

Takže věčné téma „ponožky v sandálech“ snad už můžeme uzavřít a opustit.

Buďme hrdí na to, že jsme Češi

Jeden z autorů ve svém článku na Médiu také píše, že se stydí být Čechem, protože tleskáme v letadlech, nosíme si svačinu s sebou a máme další a další neřesti.

Během svého letního putování sledujte ostatní národnosti, např. - přijdou k nám v Čechách do restaurace mladí Holanďané a hned je jich všude plno. Myslí si, že jim patří celá restaurace i s personálem. Vzhledem k tomu, že my Češi jsme seděli u vedlejšího stolu a chtěli se naobědvat a personál nijak nezasáhl, (možná to mají zakázané, aby neodradili hosty od návštěvy restaurace) ozvali jsme se my, Češi. Holandská mládež sice dělala, že nerozumí, ale měla smůlu. Naše česká sešlost byla velmi dobře jazykově vybavena a podařilo se nám v několika jazycích vysvětlit, že teda takhle ne. A byl klid. Jenom koukali a taky jedli a pili. Jako normální hosté.

A že se prý Češi nedokážou v cizině domluvit? To už také není pravda. Myslím, že všichni dokáží použít a umějí základní fráze v angličtině nebo němčině. Naše české děti už se taky nebojí v cizině promluvit a leckdy domluví vše pro celou rodinu. Takže to známé klišé, že Češi umí jenom česky, už taky přestaňme opakovat. Není to pravda.

A nesmíme zapomenout na Němce, naše nejbližší sousedy. Těch je taky všude plno a očekávají, že se všechno bude točit kolem nich. V restauracích jsou často nepřehlédnutelní a nepřeslechnutelní. Zajímavé je, že doma v Německu tolik slyšet nejsou. Jak je to asi možné, že?

Takže, až vyrazíte do světa, chovejte se tam slušně, ale žádná přetvářka. Jsme Češi, národ ze středu Evropy. Ale jsme hrdí na to, že jsme Češi. Vždyť naše historie mluví jasně: Byli jsme a budem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz