Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rodiče, zavřete už konečně mama hotely. Dospělé děti musí žít samostatně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mgr. Kateřina Wernerová

Krásná představa, třeba takto by mohl vypadat mama hotel? V životě je všechno jinak.

Konec vymlouvání, máš dostudováno, tak se starej sám/sama o sebe. A že se vám, milé dospělé děti, nechce, to máte smůlu. To je prostě život.

Článek

Mama hotel = zneužívání svých rodičů.

Jak zneužívat své rodiče v dospělém věku, to ví každý obyvatel a uživatel tzv. mama hotelu. To, že je bydlení drahé a on/ona málo vydělávají, to není argument. Každý nějak začínal a neměl hned všechno, co by si přál. I my rodiče jsme začínali někde v pronájmu nebo ve sdíleném bytě a museli jsme se postarat o to, abychom našli své bydlení, postupně bydlení s partnerem a poté s rodinou. Nepřipadalo vůbec do úvahy, že bychom se vymlouvali na nedostupnost, nemožnost, drahotu atd. Prostě jsme skončili školu a začali žít za své. A už vůbec nebylo možné, že bychom si nedomluvili nějaký příspěvek rodičům, pokud jsme ještě krátce, podotýkám skutečně pouze krátce a dočasně bydleli u rodičů.

Dnes samozřejmě jsou mladí lidé, kteří se postaví na vlastní nohy a žijí si podle svého a hlavně za své. Žijí svůj samostatný život. O těch se moc nepíše, protože je to naprosto normální.

Co ovšem normální určitě není? To je dospělý potomek, který žije s rodiči a nechá se obsluhovat, a dokonce mnohdy ani nic rodičům nepřispívá na provoz domácnosti. Ale jen dál užívá služeb, zkonzumuje, co hrdlo ráčí, ale nenakupuje. Nebo jenom sporadicky. Užívá koupelnu i pračku, ale nedoplňuje potřebnou drogerii. O platbě za vodu a elektřinu nechce ani slyšet. Přece je doma, tak co. A jsou to bohužel často rodiče, kteří nechtějí vidět, že jejich dítě už je dospělé a má žít samostatný život. Za své peníze, na své náklady. Nebude mít hned všechno a veškeré pohodlí. No a co! Ať si zvyká, že v životě je něco za něco. Samostatný život není zadarmo.

Drahé hypotéky a drahé podnájmy?

Ano, je to drahé. V současné době opravdu hodně drahé. Ale milé dospělé děti, v životě si nemůžete vybírat jen výhody a donekonečna se vymlouvat, proč to nejde. Proč byste se nemohli prostě v něčem omezit? Budete mít svoje bydlení, třeba začnete v nájmu, ale na dovolenou zrovna nezbyde. Začínáte v práci po škole, máte nějaký nástupní plat, za který si koupíte jídlo a zaplatíte nájem. A je třeba šetřit i z malého platu. Na zábavu a dovolenou moc nezbyde, nebo třeba nezbyde nic. No, to se nedá nic dělat. Budete šetřit a pojedete později. Každý z nás začínal a tuhle situaci moc dobře zná.

Nepřispíváte rodičům na provoz domácnosti a necháte se obsluhovat?

A není vám to ani trochu hloupé? Myslíte si snad, že je to normální?

Tak není. Vaši rodiče vás vychovali, stálo je to mnoho úsilí. Podporovali vás na studiích a mnohdy si sami sobě nic nekoupili, jen aby mohli dát vám. Vy jste teď studia dokončili a je čas rodičům ulevit od výdajů. Je čas začít žít svůj samostatný život. A nevymlouvejte se, že to nejde. Jenom se vám nechce. A rodičům se jako musí pořád chtít? To tedy opravdu ne.

Narodili jste se se zlatou lžičkou v ústech?

Ani pro vás není mama hotel řešení. Zkuste žít svůj život, i když jste zajištěni už od narození. Zkuste si dokázat, že to zvládnete sami bez cizí podpory. Myslím, že i vaši rodiče to velmi ocení.

Tak co kdybychom slovní spojení mama hotel nechali ztratit v propadlišti dějin a dokázali žít svůj život a byli na sebe pak náležitě pyšní? Zkuste to a bez výmluv a nářků, prosím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Mama hotel

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz