Hlavní obsah
Názory a úvahy

Typický Čech: „Jaká byla dovolená?“ „Ale jo, jídlo bylo skvělé“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Během letošní letní sezony bylo mnoho napsáno o tom, že Češi dělají ostudu a hrozně moc jedí a pijí na dovolené. A proč vlastně ne?

Článek

Při setkání s přáteli po dovolené se velmi brzy dostáváme k otázce kvality a dostatku jídla a pití v dané destinaci. Zajímají nás samozřejmě i ceny. Chceme za své peníze užívat dovolené a většinou to užívání znamená dobré jídlo a pití, posezení s přáteli. Prostě relax a vypnutá hlava. Naše česká představa odpočinkové dovolené.

Musíme hodně spořit, tak si chceme užívat. No a proč ne?

Pořád se o nás také píše, jak máme nízké platy a moji němečtí přátelé se diví, jak můžeme s takovými platy normálně žít. No, žijeme, jak umíme. A spoříme si na dovolenou. Takže když už vyrazíme za hranice všedních dnů, chceme si své peníze vydané za pobyt a jídlo užít. Je to prostě v nás a není to žádná ostuda. Jasně, někdo to užívání až přehání. Třeba ta skupina lidí, o které jsem četla, která z bufetových stolů odnášela rovnou celé tácy jídla a nedojedené je nechávala na stole. Kuchaři museli pak připravit další várku a obsluha musela znovu servírovat na stoly. To byl jen takový extrém. Ale, plýtvání, to není jenom známka češství, to dělají i jiné národy, jenže o těch se zase tolik nepíše a nepsalo.

Nový typ all inclusive dovolené.

Možná bude dobré zrušit všechny ty all inclusive pobyty v těch hotelech, kde prostě turisty nezvládají i s jejich chybami, návyky a apetitem. Neříkám, že se máme celou dovolenou přecpávat, to asi nebude ta správná cesta. Někdo ovšem chce takto odpočívat, jíst, spát a zase odpočívat. Protože člověk dokáže sníst jen určité množství jídla, než je přecpán, proto si myslím, dobrá cesta bude právě ta, kterou zvolily už nyní některé hotely. Obsluha vám naplní talíř a až to sníte přijďte si pro další. A když už nemůžete, přijďte si za chvíli, po poledni, večer. Prostě, až vyhládnete. Není to žádné omezování, prostě jen přijdete, až budete mít hlad a žízeň. A je mi jasné, že: Oči by jedly, ale žaludek už nezvládá. Tak si na nový způsob stravování bez omezení prostě zvykneme. Zase se o nás bude psát, třeba už to nebude v souvislosti s jídlem, ale nevěšte hlavu. V každém národě se nacházejí lidé, kteří dokážou zkazit pohled na ostatní příslušníky národa. Nejsme v tom sami. A dovolená je pro nás Čechy prostě dobré jídlo, dobré pití a zábava po našem. A proč ne, jsme jedineční, tak si to užívejme. Nepotřebujeme přece napodobovat a papouškovat své okolí.

Hezkou dovolenou, kdo ještě jedete, jako třeba my.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz